Disney+ verwijdert gloednieuwe en peperdure sci-fi film Crater

Elke streamingdienst ververst zijn content nu en dan. Je zou denken: “Laat alles gewoon op de server staan!” Dit zou echter een kostbare onderneming zijn. Bij heel wat films en series moeten er extra auteursrechten worden betaald en dit afhankelijk van het contract. Dit heet ‘residuals’, en worden betaald voor heruitgaven van een bepaald product op DVD, Blu-ray, televisie-reruns en streamingplatformen indien de makers verbonden zijn aan een vakbeweging (zoals SAG-AFTRA, American Federation of Musicians, Directors Guild of America). De kwestie van residuals is tevens een belangrijk aandachtspunt voor de onderhandelingen van de Writers Guild of America met de Alliance of Motion Picture and Television Producers. Streamers willen minder residuals betalen dan broadcasters en hier willen de guilden toch iets meer uit de onderhandeling halen gezien steeds meer producties beginnen of eindigen op een streamingsplatform.

Hoe de betalingen precies gebeuren hangt af van het contract dat werd onderhandeld bij aanvang van een bepaalde productie of bij de aankoop van een film of serie. En deze betalingen gebeuren jaarlijks en verminderen na elk jaar. En dat is dan wel bizar dat een gloednieuwe film als Crater (2023), met een productiebudget van meer dan 53 miljoen dollar. Volgens The Independent heeft de film slechts 48 dagen deel kunnen uitmaken van de Disney bibliotheek. En nu, zonder waarschuwing, gewoon verwijderd.

Op social media is er bijgevolg een klein stormpje ontstaan omdat veel mensen de Crater-film nog een kans wilden geven. En bijgevolg rijst de vraag hoeveel films en series Diney nog zal schrappen – al was het maar om te besparen gezien de bioscoopfilms het dit jaar niet al te best doen. Hun Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023) werd dinsdag 04/07 voorbij gestoken aan de box-office door de low-budget actie-thriller Sound of Freedom (2022), een film zonder echte promo-campagne en een controversiële inhoud uitgebracht door de controversiële Angel Studios. Het ziet er naar uit dat Indy 5 nog minder zal opbrengen dan de 100 miljoen dollar goedkopere The Flash (2023).

Op 12 mei maakte Crater zijn grandioze entree op Disney+ en dompelde ons onder in het avontuurlijke verhaal van een jonge knaap die zijn dagen doorbrengt in een maan-mijnkolonie. Samen met zijn onverschrokken vrienden begeeft hij zich in een legendarische krater, om vervolgens op een totaal vreemde planeet te belanden. Een onverwachte wending die ons allemaal op het puntje van onze stoel deed belanden. In de film zien we de schitterde Mckenna Grace, de heldin die ons eerder al betoverde in Ghostbusters: Afterlife (2021). Onder de bekwame regie van Kyle Patrick Alvarez en het meeslepende scenario van John Griffin is Crater een goede spektakel-film (negeer de lage IMDB rating).

In mei werden ook al meer dan twee dozijn shows abrupt verwijderd van Disney Plus en Hulu. Eén van de meest opvallende slachtoffers was zonder twijfel “Willow”, waarvan de seizoensfinale nog maar amper zes maanden geleden te bewonderen was. Het ziet er steeds meer naar uit dat Bob Iger na een verlies van meer dan een miljard dollar op het Disney+ platform, het roer heeft omgegooid en een drastische kostenbesparing opgelegd. Volgens een rapport van Variety streeft hij ernaar om in 2023 maar liefst 3 miljard dollar te besparen. De “content-schoonmaak” zou naar verluidt gepaard gaan met een devaluatie van inhoud ter waarde van 1,5 tot 1,8 miljard dollar.

Er zijn twee dingen wat je kan doen om dergelijke toestanden te vermijden? Wel, probeer je hand te leggen op fysieke exemplaren (DVD of Blu-ray). Dit kunnen ze niet meer verwijderen. Een tweede optie is om over te schakelen op Netflix die heel wat Disney-titels uiteindelijk zal overnemen. Bij KaartDirect.be kan je trouwens verschillende Netflix prepaid kaarten kopen. Het is perfect voor budgetcontrole en als Netflix cadeaubon. Ook ideaal als oplossing om betaling met bancontant te vermijden. De Netflix kaart heeft veel voordelen en is snel, makkelijk en veilig te bestellen bij KaartDirect. Ik geef het maar mee.

*** Crater trailer ***


4 Comments

 1. Brix

  Netflix verwijdert ook wel content, maar ze laten het toch wel weten welke films en series verdwijnen. Koop een Blu-ray, dan kunnen ze dat niet wissen.

  Reply
 2. Bram

  De film krijgt een 65% op RT dus het zal wel niet slecht zijn, maar wat ik dan niet begrijp is waarom ze She-Hulk niet verwijderen als het dan toch om de kwaliteit van het product gaat.

  Reply
 3. Filip

  Ze kunnen ook nog eens tax write offs krijgen voor het verwijderen van content.
  Dat heeft te maken met de volledige waarde van hun cataloog, en wanneer ze zaken verwijderen kunnen ze dat als “verliezen” recupereren op hun belastingen.
  Misschien weird, maar all in all is streaming nog steeds een goedkope optie. Als ik dat vergelijk met de ettelijke honderden franken per week ik uitgaf per week aan videos uit de videotheek, en die moest ik ook terugbrengen ;P

  Reply
 4. RichardTek

  Ik koop al mijn series en films die ik echt goed vond op Blu-ray, ze mogen van mij deleten was ze willen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *