Evil Dead Rise (2023) ***½ Blu-ray recensie

De Evil Dead-franchise van Sam Raimi zorgt al tientallen jaren voor akelige demonen horror, en in 2023 heeft de franchise ons naar nieuwe en bloederige hoogten brengen. Zelfs zonder Bruce Campbell, het gezicht van de Evil Dead films die zelfs een cameo maakte in de remake uit 2013. Op dit ogenblik kan je je zelf afvragen in hoeverre Evil Dead Rise (2023) nog iets te maken heeft met de films van Sam Raimi en niet gewoon een zombie-horrorfilm is. Ik heb er van genoten ook al heeft de film veel problemen.

Korte inhoud: “Evil Dead Rise” verplaatst de actie van het bos naar de stad en vertelt een verwrongen verhaal over twee van elkaar vervreemde zussen (Lily Sullivan en Alyssa Sutherland), wiens hereniging wordt afgebroken door de opkomst van vleesbezittende demonen, waardoor ze in een oerwoud terechtkomen. Vechtend om te overleven worden ze geconfronteerd met de ultieme nachtmerrie.

Evil Dead Rise volgt de formule van veel Evil Dead-films: er is een hoofdpersoon, een kwaadaardig boek en veel demonen. Maar de twist is hoe geïsoleerd het verhaal lijkt te zijn. Terwijl andere Evil Dead-films, en andere zombieverhalen in het algemeen, graag massa’s zombies laten zien die schreeuwen om hersens, concentreert deze horror zich op slechts één zombie, de zus. Een zombie-demoon die ook de moeder is van kinderen.

De film werd geschreven en geregisseerd door Lee Cronin die twee jaar geleden de horror The Hole in the Ground (2019) had gemaakt. Sam Raimi en Bruce Campbell produceren de film. De fotografie van de serie ligt in handen van Dave Garbett die ook al de Ash vs Evil Dead serie had gefilmd. Dus ook al is de film grotendeels gemaakt door dezelfde mensen heb je toch het gevoel dat we ver weg zijn van de franchise. De originele Evil Dead-films kregen niet voor niets een cultstatus. Het was niet zozeer het gore-kantje of de jump scares die het deden, de charme lag vooral in de grappige tussenkomsten van Ash, een beetje zoals het karakter van Deadpool, meer dan de actie of het verhaal, de films zo aanstekelijk makan. En daarnaast was er ook de filmmagie van de makers, met het zotte camerawerk van Raimi en de creaties van Tom Sullivan. Deze film heeft niets van die charme. Evil Dead Rise nam gewoon de naam “Evil Dead” over en deden een demonen horrorfilm met wat Evil Dead ingrediënten.


© Warner Home Video

Maar anderzijds is de film ook wel goed gemaakt. Het was een rauw R-rated horrorfilm met geweldige speciale effecten! Zelfs de ontwikkeling van de karakters was deftig. De schrikmomenten waren geslaagd en de finale brengt wel iets wat toepasselijk is voor een Evil Dead film. Alyssa Sutherland leverde zo’n dreigende prestatie dat je op het puntje van je stoel zal kruipen. De fysieke transformatie die ze moest ondergaan om in haar karakter te passen, was gewoon krankzinnig. Zij draagt wat mij betreft de gehele film.

Vanaf 12 juli 2023 kunnen horrorliefhebbers deze angstaanjagende film thuis ervaren op DVD of Blu-ray. Vanaf is deze ook digitaal te huur of verkrijgbaar als aankoop bij o.a. iTunes, Google Play en Telenet.

Review Evil Dead Rise (2023)
Recensie door op

Beoordeling: 3,5 / 5

rating

*** Evil Dead Rise trailer ***

1 Comment

  1. Pak-Man

    Ik heb die gezien op het BIFFF en het publiek vond deze wel goed. Ik had ook wel niet het gevoel naar een evil dead film te kijken, met uitzondering van het einde.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *