Evil Dead (2013) ** Blu-ray review

Het volgende slachtoffer van de remakedrift in Hollywood is de cultklassieker The Evil Dead uit 1981. De oorspronkelijke regisseur (Sam Raimi) en hoofdrolspeler (Bruce Campbell) fungeren deze keer als producent, en dat schept toch enige verwachting. Evil Dead (2013) is zeker geen superslechte film en zal bij fans van de bloederige horrorfilm zeker liefhebbers vinden (Gore! Afgerukte ledematen! Nagelpistolen! Een regen van bloed!), maar deze remake mist de groezelig charmante low-budgetlook van het origineel en is te gepolijst om echt meeslepend te zijn.

evil_dead_2013_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Vijf jongeren belanden in een afgelegen hut diep in het bos. Ze zijn er om nobele redenen want vier van hen willen hun vriendin Mia (Jane Levy) helpen om af te kicken. Daarbij ook Mia’s broer (Shiloh Ferandez) die sinds de dood van hun moeder een vertroebelde relatie heeft met zijn zus. Mia kiest voor de cold turkey-aanpak en terwijl ze haar eerste afkickverschijnselen begint te vertonen, doet Eric (Lou Teylor Pucci) in de kelder van de hut een lugubere ontdekking.

Het hangt er namelijk vol dode dierenkarkassen en er slingeren een hoop voodoospullen rond. In het midden van de kamer vinden de jongeren een dik, zwartgeblakerd boek. Eric kan de drang niet weerstaan om het boek mee naar boven te nemen en te lezen. Terwijl hij de vreemde woorden (‘Kunda Astratta Montosse Canda’) opzegt, bevrijdt hij echter een oud kwaad. Het is de afkickende Mia die door het duister wordt bezeten en er alles aan doet dat haar vrienden de nacht niet zullen overleven.

Om deze remake in goede banen te leiden deed de studio een beroep op de Uruguayaanse regisseur Fede Alvarez, die naast enkele kortfilms in zijn thuisland nog geen ervaring heeft. Zijn aanstelling zal dus vooral budgettaire redenen hebben, maar hier en daar laat hij wel enkele knappe shots optekenen. De Uruguayaan herwerkte samen met Rodo Sayagues ook het originele scenario van Sam Raimi. Evil Dead is geen shot to shot remake van The Evil Dead en de nieuwe filmmakers kozen ervoor om enkele knipogen naar het origineel toe te voegen (zoals de halsketting of het autowrak achter het huis).

Evil Dead ziet er visueel veel beter uit dan het origineel, maar dat heeft natuurlijk ook met de technologische en budgettaire vooruitgang te maken. Waar Raimi in 1981 375.000 dollar mocht spenderen, kan Alvarez rekenen op een budget van 17.000.000 dollar. Het grootste verschil tussen beide films is echter de ziel die erin zit. Raimi kon met een veel bescheidener budget een veel grotere betrokkenheid en inleving bij de kijker oproepen, bij Alvarez blijft het allemaal onverschillig en aan de oppervlakte. Zo hebben de personages iets te weinig vlees om het lijf waardoor het moeilijk is met hen te sympathiseren en het je uiteindelijk niet zo veel uitmaakt wie het bijltje er bij neerlegt en wie niet.

De cast bestaat vooral uit jonge, onbekende acteurs die nog volop hun carrière aan het uitbouwen zijn, zoals Shiloz Fernandez (‘Jericho’, Red Riding Hood), Jane Levy (‘Shameless’), Lou Taylor Pucci (The Informers), Jessica Lucas (‘Melrose Place’, ‘Friends with Benefits) en Elizabeth Blackmore (‘Legend of the Seeker’). Niet echt superbekende gezichten dus, maar in dit genre dient een cast toch alleen maar om aan stukken gereten te worden en deze jonge acteurs blijken perfect kanonnenvoer.

De dialogen zijn vaak lachwekkend (bezeten Mia: ‘I will feast on your soul!’ Mia: ‘Feast on this, motherfucker.’). Maar wat Evil Dead vooral mist, is doelbewuste humor. Wat meer kwinkslagen zou het kijkplezier vergroot hebben, de humor gaat echter ten koste van meer gore. Een balans die in de originele film veel evenwichtiger was. Opvallend ten slotte (en niet op een positieve manier) is de soundtrack van Roque Baños (The Machinist, Balada Trista de Trompeta) die zich helemaal laat gaan in bombastische Wagneriaanse klanken die meer afleiden dan spanning opleveren.

Origineel kan je Evil Dead niet echt noemen (zelfs buiten het feit dat het om een remake gaat). Hoe vaak gaan jongeren nu nog in een groepje kamperen diep in ondoordringbare bossen met dreigende bomen en ritselend struikgewas? Hebben ze dan niets geleerd van de filmgeschiedenis? En wat is het doel van zulke remakes? Gelukkig is er nog hoop voor de toekomst van de horrorfilm en zijn er af en toe films die van de platgereden paden durven afwijken, zoals onlangs The Conjuring of Joss Whedons The Cabin in the Woods. Deze laatste prent lag wel jaren op een schap te verstoffen vooraleer de studio het aandurfde om deze originele horrorfilm uit te brengen. Vreemd dat Evil Dead en andere remakes (Friday the 13th, The Fog) dan wel groen licht krijgen…

Kortom, wie houdt van over the top horrorfilms waarin het bloed van het scherm druipt en slachtoffers letterlijk tot op het bot moeten vechten voor hun leven, zit met Evil Dead aan het goede adres. Persoonlijk hou ik meer van suggestievere horrorfilms zoals The Conjuring, maar alleszins is dit zeker niet ‘The most terrifying movie you’ll ever experience’ (zoals het doosje belooft). Spannend is Evil Dead ook niet echt, bloederig des te meer. De ketchupindustrie heeft zeer goede zaken gedaan.

Op de dvd vind je nog enkele extra’s, zoals een making of, hoe je begint aan de remake van een geliefde horrorfilm of hoe actrice Jane Levy in de bezeten Mia wordt getransformeerd.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 23 oktober 2013

***Related Posts***
04/01/2013: Evil Dead 4 wordt Army of Darkness 2
04/01/2013: Nieuwe red band Evil Dead trailer
04/05/2007: The Evil Dead volgens Sam Raimi
02/01/2006: De nieuwe Evil Dead remake volgens Bruce Campbell
19/11/2004: The Evil Dead IV ?
23/08/2004: Freddy vs Jason vs Ash

*** Evil Dead trailer#2 ***

1 Comment

  1. Beklan

    Was net iets te weinig B-film naar mijn gevoel, maar qua gore zitten ze wel goed. Toch denk ik dat we een betere film hadden gehad met Raimi achter de camera.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *