Curse of Chucky (2013) *** Blu-ray review

Er is na 9 jaar alweer een nieuwe Child’s Play film op de markt, Curse of Chucky (2013), die wederom werd geregisseerd door de creator van het Chucky personage, Don Mancini, die ook al de vorige Seed of Chucky (2004) had geregisseerd. En bij deze telt de franchise al 6 films. Vreemd genoeg maken de films eigenlijk niet zo heel veel winst, maar zijn ze ook niet verlieslatend. En los van de eerste Child’s Play (1988) waren de films eigenlijk niet veel soeps.

Curse of Chucky,Childs Play,Don Mancini,seed of chucky,Fiona Dourif,Danielle Bisutti,Summer H Howell,Brad Dourif,The Conjuring

Korte inhoud: Na de incidenten in Seed of Chucky zit Nica (Fiona Dourif) in een rolstoel en rouwt ze om de gruwelijke zelfmoord van haar moeder. Wanneer haar dominante, oudere zus Barb (Danielle Bisutti) met haar gezin arriveert om hun moeders zaken te regelen., begint er spontaan gekibbel tussen de zussen over Nica’s toekomstige plannen. Ondertussen zien we Barbs jonge dochter spelen met een grijnzende, roodharige, sprekende pop met de naam Chucky, die op mysterieuze wijze met de post is gekomen. Maar wanneer een aantal gruwelijke moorden het huishouden begint te terroriseren vermoedt Nica dat de pop waarmee haar 5 jaar oude nichtje Alice (Summer H. Howell) speelt weleens de sleutel tot het bloedvergieten kon zijn.

Het productiebudget voor deze horrorfilm werd fors naar beneden gehaald naar 5 miljoen dollar, een bedrag die ze zullen moeten ophalen tijden hun dvd-release, gezien de film geen officiële bioscoop-release kreeg. En dat is uiteindelijk ook een beetje onterecht, want de film is eigenlijk nog niet zo slecht en maakt een mooie afsluiter voor de franchise. Het goede nieuws is dat deze prent zijn volle aandacht besteedt aan Chucky in plaats van een side-kick/neven-personage. De film heeft ook iets nostalgisch en lijkt terug te keren naar de horror van de jaren 80 – weliswaar met veel betere fotografie, speciale effecten en acteerwerk.

Mocht dit de eerste film zijn uit de reeks en je niets zou afweten van Chucky zou je, net zoals bij de eerste Child’s Play film, nog twijfel kunnen hebben wie de moorden heeft geplaagd. Maar uiteindelijk, na 25 minuten, krijgen we alle terreur te zien op het scherm, met de overheerlijke villain stem van Brad Dourif die opnieuw van de partij is. Maar wat me tevens is opgevallen is dat het kleine meisje in de film behoorlijk goed stond te acteren.


Curse of Chucky,Childs Play,Don Mancini,seed of chucky,Fiona Dourif,Danielle Bisutti,Summer H Howell,Brad Dourif,The ConjuringCurse of Chucky,Childs Play,Don Mancini,seed of chucky,Fiona Dourif,Danielle Bisutti,Summer H Howell,Brad Dourif,The Conjuring
© Universal Pictures Home Entertainment

Ook al hadden ze een kleiner budget is de casting behoorlijk knap. Het is geen hoogvlieger zoals The Conjuring (2013), maar het is wel degelijk een ijzingwekkende low-budget horror B-film met een Chucky die we kennen van vroeger. Mancini is trouw gebleven aan de motivaties van zijn karakter, met het doel de mensen rondom hem in de slachtofferrol te duwen, terwijl hij op zoek blijft naar een vers slachtoffer voor zijn lichaamsoverdracht ritueel. Ik heb hier tegen alle verwachtingen toch van gehouden. Het zou wel eens kunnen dat de franchise een nieuwe wind krijgt.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 21 oktober 2013

*** Curse of Chucky trailer ***

1 Comment

  1. jarno

    Ik heb de eerste film gezien en that’s it. Is zo een typische 80’ties concept. Het grootste plus is zoals vaak de sfeer en misschien een paar leuke oneliners van Chucky, maar om gore kills te zien zou je toch beter iets anders opzetten

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.