Bohemian Rhapsody (2018) *** Blu-ray review

Er was veel om te doen rond deze Bohemian Rhapsody (2018), en na de vele problemen in pre-productie en productie, heeft de film toch mooi 4 Oscar gewonnen, waaronder deze voor Beste Mannelijke Vertolking in een hoofdrol. En ook financieel boerde de film goed met een recette van maar liefst 870 miljoen dollar wereldwijd, en dit met een productiebudget van 52 miljoen dollar. Dit had niemand kunnen voorspellen.

Korte inhoud: ‘Bohemian Rhapsody’ volgt het verhaal van de Britse band Queen met leadzanger Freddie Mercury (Rami Malek). De band, die in 1970 wordt opgericht, weet al snel door te breken met diverse hits als ‘We Will Rock You’ en ‘Radio Ga Ga’. De band weet door de jaren heen een legendarische status te vergaren met als hoogtepunt het Live Aid benefietconcert in 1985.

Iedereen had kunnen zweren dat de film zou floppen. Enerzijds was er het feit dat de inhoud van de film eigenlijk minder controversieel zou zijn als initieel de bedoeling was met Sacha Baron Cohen in de lead. Nu zou het verhaal om de rempedaal hebben geduwd wanneer het over de drugs en homoseksuele avontuurtjes zou gaan, en vooral een beeld scheppen van het succes. Anderzijds heeft de film een woelige productie gekend, met 20th Century Fox die zijn regisseur Bryan Singer had ontslaan nadat deze geregeld in de clinch ging met acteur Rami Malek en dat de acteur vervolgens ook zijn beklag deed aan de studio omdat de regisseur geregeld zijn kat had gestuurd naar de set.

Maar kijk, een woelige productie wil niet noodzakelijk leiden tot een teleurstellende box-office, of nog een slechte film. Kijk nu naar Venom (2018), nog zo een film waar de regisseur en de hoofdacteur het niet met mekaar konden vinden. En ik zwijg nog over de woelige productie van films als World War Z (2013), The Bourne Identity (2002), Alien³ (1992), en ga zomaar door. Wisten jullie tevens dat 20th Century Fox op het punt stond om regisseur James Cameron te ontslaan van Titanic (1997) na ook al een moeilijke productie en een regisseur die zijn film niet wou knippen. Cameron heeft zelfs een aandeel van de winst willen afstaan om toch zijn versie in de bioscoop te krijgen, iets wat voor de studio maar een magere geste was gezien zij dachten dat de film geen succes zou hebben. Zij hadden nog nooit zo verkeerd kunnen zijn in hun inschatting want Titanic werd een 11 Oscars winnende mega box-office hit.

Het succes van Bohemian Rhapsody kan enerzijds toegekend worden aan de populariteit van de band en zijn nummers. Hun naam overstijgt elke ruzie tussen een regisseur, zijn acteur en de studio. En dit bewijst nog maar eens dat ‘filmmaken’ een echt samenwerkingsproces is, van concept, productie tot zelfs de marketing. Het succes of falen van een film vallen niet noodzakelijkerwijs op de schouders van één persoon. Ondanks al het nieuws over het ontslag van Bryan Singer tot zelfs de negatieve buzz rond zijn vermeend seksueel misplaatst gedrag.

Op de affiche staat nog altijd dat Bryan Singer de regisseur is, ook al werd hij vervangen door regisseur Dexter Fletcher. Toch was al een groot deel van de film opgenomen en zou Fletcher voornamelijk de scènes hebben gefilmd tussen Mercury en Mary Austin (Lucy Boynton). Diezelfde regisseur is nu bezig met de biopic rond Elton John, Rocketman (2019). Singer heeft zich ondertussen gestort op de productie van Red Sonja (2019).


© 20th Century Fox Home Entertainment. All rights reserved.

En hoewel ik het kan begrijpen dat sommige minder belangrijke dingen uit de film zijn weggelaten, gaat alles toch net iets te snel. We zaten nog geen half uur in de film of Freddie was al lid geworden van de band, ontmoette het meisje, veranderde zijn naam en kreeg een contract. De tijdlijn van echte gebeurtenissen is zo verhakkelt dat het moeilijk is om te vertellen wat er echt gaande was, maar het geeft nog steeds het pathos weer van hoe Freddy’s leven eruit moet hebben gezien. Er is echter duidelijk geprobeerd om de erfenis van de band een beetje veilig te houden en bijgevolg zullen er wel wat scherpe kantjes zijn afgevijld. Het verhaal gaat hoofdzakelijk over Freddie en hoe hij een balans moet weten te vinden tussen zijn excentriek, losbandig gedrag en de meer beheerste en gevoelige man. De rest van de band staat erbij en kijkt er naar. Twee minpuntjes, het einde had beter kunnen zien en de lip-sync was niet altijd even geslaagd, en dat had voor een dergelijke film wel wat beter kunnen zijn.

Bohemian Rhapsody is ondertussen uit op DVD en Blu-ray, zonder – zoals jullie al hadden kunnen vermoeden – audio-commentaar van de regisseur. Het lijkt wel of ze hem volledig hebben geschrapt, wat toch wel waanzinnig is. Wel veel extraatjes rond het Live-Aid optreden en de transformatie van Rami Malek.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 9 maart 2019

*** Bohemian Rhapsody trailer ***

6 Comments

 1. Vince

  Ik heb deze in avant-première gezien! Ik had kippenvel en tranen in mijn ogen en ik heb de zanger nooit echt gekend toen ik jong was. Rami Malek zet hier een Oscar-waardige rol neer. Maar ook de rest van de cast is geweldig.

  Reply
 2. Zeppelin Skywalker Zeppelin Skywalker

  Ik blijf het spijtig vinden dat ze Sacha Baron Cohen niet hebben gevolg. Anderzijds is Rami Malek echt wel goed. Onlangs Papillion gezien en daarin schittert hij.

  Reply
 3. zwolle

  Keigoeie film !

  Reply
 4. Carlos Almeida

  Nee sorry gewoon een kansloze film!!! Totaal geen beeld wat en hoe Queen gewoon was.Hij was een homoseksueel die aan aids dood is gegaan. Deze film staat daar geen ene moment bij stil. Dat is wel wat Queen was. En de film propageerd Queen als een heteroseksueel, sorry maar gewoon bar slecht!!! Laat ze nou echt het verhaal van Queen vertellen, wie is Freddy???? Who is Freddy?

  Reply
 5. Hannah

  Prachtige vertolking!

  Reply
 6. Rosicky

  Mager beestje. Het leven van Mercury biedt 101 aanknopingspunten voor een interessante biopic, maar deze film grijpt er niet één aan. In plaats daarvan krijgen we een 134 minuten durende reclamespot voor de band Queen. Dat May en Taylor betrokken waren bij de productie is veel te goed merkbaar. Die eerste komt als het (muzikale) genie naar voren, die tweede als de ultieme rokkenjager. En samen zijn ze zo’n beetje de twee enige stabiele krachten in het leven van de frontman. Vermakelijk om op deze manier even onderdeel te zijn van een van de grootste bands van de vorige eeuw. Maar als biopic van een van de meest legendarische artiesten aller tijden absoluut mislukt.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *