Captain Marvel krijgt slechtste audience rating voor een Marvelfilm

Het publiek is niet laaiend enthousiast over de nieuwe Captain Marvel (2019) film, en ook al probeert Rotten Tomatoes om het systeem te plooien in het voordeel van de Disney/Marvel film. Nadat RT de ‘want to see’ score had verwijderd is nu gebleken dat de audience rating voor deze film slechts 32% haalt en zo’n rotten score is ongezien voor een Marvel film.

De zwakst scorende Marvelfilm was The Incredible Hulk (2008) met een audience rating van 70%, gevolg door Iron Man 2 (2010) met 71%. Persoonlijk vind ik deze Captain Marvel toch net iets beter dan deze twee films, maar dat krijg je wanneer je enerzijds ten oorlog wil trekken met je fanbase en aan politiek wil doen, maar ook wanneer de film eigenlijk niet zo goed is. 60% is tevens de score die ik aan Captain Marvel gaf, los van alle politieke context. Voor de 21e Marvel film te zijn was het gewoon niet goed genoeg. Was deze film uitgekomen in 2008 dan had ik deze film misschien 1 ster meer gegeven, maar ondertussen is het niveau hoger komen te liggen.

Rotten Tomatoes zal ansnog proberen om de illusie te wekken dat Captain Marvel een uitstekende film is, maar hoeveel kan je het systeem verwringen. Hun reputatie is nu al niet zo heel veel meer waard. Toch blijft het me fascineren. De reviewscore staat nu op 81% (komende van 95%), daar waar de Metacritic score op 65% staat. Bij de User Rating op Metacritic scoort de film daar slechts 29%. Op Imdb zelfde verhaal, daar scoort de film bij de 30’000 aangemelde users nauwelijks 6,5/10. Van waar die 81% bij Rotten Tomatoes, zeker als je weet dat van de 38 Top Critic reviewers 14 de film rotten hebben bevonden. Meer nog, van de gepubliceerde scores van de Top Critics haalt de film gemiddeld 60%. Wel; net zoals je wel trollen hebt aan de ene kant, zal je wel trollen hebben aan de andere kant, en deze scores zullen elkaar wel neutraliseren. Daarnaast zijn er ook heel wat reviewers die hun job willen behouden, want je zal maar een vlammende negatieve review schrijven, waarbij de redactie overspoeld wordt door SJW. Want Disney heeft aan politiek willen doen en het directe gevolg is dat veel reviewers bepaalde films niet meer beoordelen op hun verdiensten (kwaliteit van de plot, de vertolkingen, de dialogen, …) dan wel of het past binnen hun agenda.

Bijgevolg krijg je reviews waarin mensen woorden gebruiken die eigenlijk niet van toepassing zijn op de uiteindelijke film, maar wel een antwoord zijn op de online discussie, zoals “Brie Larson plays a refreshingly unpretentious Carol Danvers”. of reviews die duidelijk negatief zijn “It sort of feels like second-rate Marvel — certainly not horrible by any means and clearly entertaining enough, just not up to the lofty standards we’ve come to expect.” en toch een fresh rating krijgen. Maar het algemene gevoel is duidelijk ‘de film is beneden zijn niveau’, en dat heeft DC ondertussen ook al door en ze hebben zonet hun review-embargo met een maand vervroegd (in tegenstelling tot de dag voor de première als bij Captain Marvel), wat wijst op hun overtuiging dat zij wél kunnen scoren met hun Captain ‘Shazam’ Marvel.

Dit weekend komen de box-office cijfers binnen en de verwachtingen zijn hoog, met 140 miljoen dollar in de States in de nasleep van de International Women’s Day op vrijdag. Screenrant mikt zelfs op 160 miljoen dollar. Dat de film financieel wel uit de kosten zal komen twijfelt niemand aan. Ondanks dat niemand de film goed vond heeft Justice League (2017) 93 miljoen dollar opgehaald in zijn openingsweekend en 658 miljoen opgehaald wereldwijd, vooral met dank aan China die een pak minder kritisch is wat betreft blockbuster films. Mijn vermoeden is dat de film beter zal scoren dan Justice League juist omwille van alle positieve en negatieve publiciteit, het feit dat er zo goed als geen concurrentie is en dat we in een Women’s Day weekend zitten, maar we zullen het binnenkort weten.

Update 09/03/2019: Het is alle hans aan dek bij Rotten Tomatoes om de schijn hoog te houden, want ze hebben zonet 30’000 ‘user ratings’ verwijderd. De rating viel deze ochtend van 59’000 naar 19’000 en ging de rating van 30% naar 51%. Indien nog iemand twijfelt aan de manipulatie is hier het bewijs geleverd. En neen, Russische spammers hebben geen interesse in de rating van een Marvel film. Rotten Tomatoes heeft op THR te kennen gegeven dat ze hebben ingegrepen omdat er ongewoon veel reviews waren binnengekomen, bijna meer dan de eerste Avengersfilm. Maar als nu blijft dat Captain Marvel in zijn eerste week 400 miljoen dollar binnenhaald wereldwijd, dan gaan ze hun woorden toch weer snel mogen inslikken.

2 Comments

  1. Vince

    Ik snap niet wat de bedoeling niet van RT om zo te gaan spelen met cijfers om toch een middelmatige Marvel film zo te willen ophemelen.

    Reply
  2. maarten

    Hoezo zou je Rotten Tomatoes nog serieus nemen. Wat heeft het voor zin een reviewsite te zijn als je beoordelingen verandert of beïnvloedt? Ik heb de site nooit als referentie genomen, maar ik vind het volledig terecht dat de film wordt afgeschreven.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *