Iron Man 2 (2010) *** Blu-ray review

En naast Iron Man (2008) heeft Disney ook Iron Man 2 (2010) heruitgebracht op Blu-ray, met het Marvel personage dat hip werd gemaakt door de vertolking van Robert Downey Jr. en het sterke regiewerk van Jon Favreau die over een volmaakt gevoel van timing beschikt.

iron man 2,iron man,jon favreau,robert downey jr,gwyneth paltrow,don cheadle,samuel l jackson,scarlett johansson,terrence howard

Naast Batman en Superman van DC Comics is dit Marvel personage, samen met Spider-Man, het meest winstgevend uit de Marvel-winkel. Je kan moeilijk spreken van een grand cru maar het is desondanks ontspanning van de bovenste plank. De playboy en wapenfabrikant die zichzelf in de vorige editie bekeerde, mag zich voor de tweede keer in zijn ijzeren smoking hijsen en zich lekker uitleven. Met een status die nog in de min staat ten opzichte van Batman of Superman timmert Iron Man aan de weg die leidt naar onsterfelijkheid onder de comicfans. En de plaatsen zijn duur want het superheldenuniversum is ondertussen tot aan de nok gevuld.

Korte inhoud: Multimiljardair en geniale uitvinder Tony Stark (Robert Downey Jr.), wordt zes maanden, nadat hij zijn identiteit als Iron Man heeft onthuld, opnieuw gedwongen zijn krachten te bundelen, samen met Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) en zijn vriend James “Rhodey” Rhodes (Don Cheadle). Hij vormt een team met Nick Fury (Samuel L. Jackson), waarna ze het op moeten nemen tegen een terroristische groepering die zich ”The Ten Rings” noemen. Hierdoor krijgen ze onder andere te maken met Ivan Vanko (Mickey Rourke), ook nog bekend als Whiplash, en Justin Hammer (Sam Rockwell) één van de meest beruchte terroristen en Iron Man’s grote aartsvijand. Maar ook in eigen rangen zal Stark op zijn hoede moeten zijn. Zeker met iemand als Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) a.k.a. Black Widow.

Uiteraard is er geen Tony Stark zonder inbreng van de weergaloze Robert Downey Jr. . Hij verkwanselde bijna zijn acteercarrière door overconsumptie van allerlei drugs maar mag ondertussen weer paraderen op Hollywoodboulevard. Downey kon zich als de perfecte host uitleven voor dit Marvel-geweld. Zijn tegenspeler zat lange tijd in hetzelfde straatje. Maar sinds zijn comeback in The Wrestler kennen de filmbonzen het adres van Mickey Rourke ook weer. Met nog wat overgebleven spiermassa, overgehouden aan zijn worstelexploten, geeft de comeback kid gestalte aan Ivan Vanko alias Whiplash. Dit fijne heerschap beschikt over een eigen versie van het befaamde ijzeren pak. Het ziet er heel corny uit, maar wie weet, in de context van de film zal dit waarschijnlijk uitzinnig goed blijken te zijn.

De halfbakken love interest tussen Stark en Pepper Potts krijgt in deze film wat competitie door de verschijning van een sexy villain. Natasha Romanoff is beslist geen katje om zonder handschoenen aan te pakken en op de filmposters werd duidelijk gemaakt dat de rol van Scarlett véél belangrijker is dan die van Gwyneth Paltrow. Getraind als Sovjet-agente is deze Black Widow erg bedreven in manieren om tegenstanders het loodje te laten leggen. En dat was niet naar de zin van actrice Gwyneth Paltrow, die had gehoopt op meer exposure. Toch is in vergelijking met de eerste film iets meer gewerkt aan de relatie tussen Pepper en Stark, en zijn hun scènes zelfs het beste wat deze film te bieden heeft. Toch zie ik een bloeiende toekomst voor Natasha Romanoff, met wie weet ook een eigen Marvel film.


Iron Man 2 animated pictureIron Man 2 animated picture
© Paramount Home Entertainment

Nog even meegeven dat sidekick (Rhodey) Terrence Howard werd vervangen door Don Cheadle. Exit Howard dus. Howard was de eerste die gecast werd voor het eerste deel en ook de best betaalde acteur op de set. Yep, een hoger loonbriefje dan Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow en Downey. Regisseur Jon Favreau en zijn producers vonden zijn acteerprestaties maar belabberd. Reshoots drongen zich op. Voor het vervolg sneed Favreau dan ook duchtig in zijn rol en bijgevolg ging ook het salaris naar beneden.

Iron Man 2 is niet meteen een betere film dan de eerste gezien alles een beetje in herhaling valt en de scenarist eigenlijk niet zo heel veel nieuws te vertellen heeft. Er zit geen dreiging in de film. De sequel biedt geen meerwaarde aan wat we reeds hadden gezien in de eerste film. Het mag duidelijk zijn dat daar waar Christopher Nolan met zijn The Dark Knight en Sam Raimi met zijn Spider-Man 2 de lat hoger hebben gelegd, we hier een Jon Favreau zien die eihenlijk op automatische piloot is gaan beginnen schakelen. Nog een geluk wordt hij grotendeels gedragen door de talentvolle en charismatische acteurs. Ik had bij momenten de indruk dat Favreau meer bezig was met The Avengers film, waarvoor hij getipt werd, dan met deze sequel, en bijgevolg zette hij volledig in op visuele effecten in plaats van plot en karakters.

Het resultaat is meer luidruchtig, koud en kil, maar evenzeer leeg en overbodig. En toch vond ik het verre van een slechte film. Robert Downey Jr. steelt hier uiteraard wel de show, ook al is hij een stuk minder sympathiek dan in de eerste film, met zijn schuine grijns en sarcastische, cynische en ironische oneliners. Het zorgt voor meer opwinding en plezier dan alle oorverdovende speciale effecten en pyrotechnics samen. Het blijft in ieder geval een glossy verpakte en zeer lucratieve franchise. Mickey Rourke mist gewicht en eigenlijk had ik hem veel meer willen zien.

In tegenstelling tot de eerste Blu-ray zijn hier een pak meer bonussen te rapen, zoals de gewoonlijke making-off filmpjes, maar deze keer is er ook de interessante audio-commentaar van Jon Favreau over de gehele film. En zoiets is op zich al een reden om deze editie aan te schaffen. De Blu-ray van Iron Man 2 is vanaf beschikbaar.


Review Iron Man 2 (2010)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Iron Man 2 trailer ***

***Related Posts***
13/03/2014: Iron Man Blu-ray review
30/05/2012: Iron Man 2 flop kost Jon Favreau de Avengers film
21/07/2009: Gwyneth Paltrow hekelt Scarlett Johansson promo
17/07/2009: Iron Man 2 fan-poster + covershoot
18/02/2009: Scarlett Johansson vervangt Emily Blunt in Iron Man 2
16/01/2009: Emily Blunt als Black Widow in Iron Man 2?
09/01/2009: Mickey Rourke als villain in Iron Man 2?
07/01/2009: Iron Man een box-office hit
26/12/2008: Top 10 Beste Films van 2008
16/10/2008: Don Cheadle vervangt Terrence Howard in Iron Man 2
18/05/2008: Marvel presteert beter dan DC Comics
29/02/2008: Iron Man trailer kicks ass
17/09/2007: Iron Man van Jon Favreau
25/05/2006: Er wordt aan Iron Man gewerkt

3 Comments

 1. Fabian

  Wel raar dat ze die Blu-ray’s voor een tweede keer heruitbrengen, zonder enige toegevoegde waarde.

  Reply
 2. stefaan

  Ik vond deze sequel net beter dan de eerste film. Meer actie en een betere villain, verhaal was ook beter, net zoals de speciale effecten.

  Reply
 3. Kees

  Goede film! Bijna even goed als deel 1. Deel 3 daarentegen …

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *