Avatar van James Cameron in 3D

Het is een eeuwigheid dat we nog iets van James Cameron hebben gehoord. Zijn laatste film was de kaskraker Titanic (1997) en nu komt de regisseur terug op het voorplan met de science-fiction Avatar (2009). Hij pende dit neer op 80 pagina’s en liet zich door sf-boeken inspireren die hij als kind verslond. Toen hij aan de opnames begon, was dit geen filmproject meer maar een regelrechte missie om iets nieuws te scheppen. Het is dan ook een film die enorme hype zal worden. Zelfs in de embryonale fase werd gesuggereerd dat deze prent dé cinema voorgoed zou veranderen. Na het zien van de trailer verwacht ik zelf een visueel verbluffende film…maar of hij inderdaad de koers van de cinema in een andere richting zal duwen, denk ik dat hij een paar films achter ligt.

De Canadees zorgt in ieder geval wél altijd voor verkwikkende cinema die een ruim publiek kan bekoren, zowel op romantisch vlak als op het gebied van science-fiction en spetterende actie. In 1984 lanceerde hij een Oostenrijker op steroïden richting sterrendom en legde met The Terminator (1984) de hoekstenen voor een geslaagde franchise. The Abyss (1989) kreeg een Oscar voor de innoverende special effects en Titanic werd commercieel de meest succesvolle prent uit de filmgeschiedenis. Naast een opbrengst van 1,8 miljard dollar won deze hit ook nog eens 11 Oscars.

Voor Avatar ontwikkelde Cameron het goednieuw procédé, genaamd Reality Camera System, om plaatjes in 3-D te schieten. Op deze manier ontstaat er een nieuwe vorm van motion capture animatie. Bij andere systemen worden eerst de bewegingen van acteurs vastgelegd en volgt later de invulling van een digitale omgeving. Met de nieuwe camera kan de regisseur onmiddellijk op een monitor de interactie tussen acteurs en numerieke wereld in real time bekijken en eventueel aanpassen. De animatie wordt geregisseerd alsof het om levensechte actie gaat. Artificiële karakters ogen zo menselijker dan ooit tevoren. Een bijkomend hulpmiddel hierbij is The Volume, een methode voor het vastleggen van gelaatsuitdrukkingen door een piepkleine camera. Collega-regisseurs zoals Steven Spielberg, Peter Jackson, JJ Abrams en Guillermo Del Toro zijn alvast laaiend enthousiast over deze nieuwe speeltjes. Spielberg en Jackson filmen hun versie van Kuifje overigens ook in 3-D en maken daarbij gebruik van The Volume.

Korte inhoud: Met al deze high-tech hoop ik dat de makers ook nog een verhaal hebben die zal stand houden en de bovenhand zal halen op het visueel vertier. Jake Sully (Sam Worthington) is een gewonde oorlogsveteraan in de toekomst, die onvrijwillig met enkele anderen naar de planeet Pandora wordt gebracht om deze te koloniseren voor de mensheid op Aarde. Deze planeet wordt bewoond door de Na’vi, een mens-achtig ras met hun eigen taal en cultuur. De Na’vi doen er alles aan zich te beschermen tegen de mensen. Sully raakt betrokken bij hun vrijheidsstrijd, en wordt ook verliefd op één van hen, Neytiri (Zoe Saldana).

Na een daadwerkelijke productietijd van vier jaar, moet Avatar een nieuwe cinematografische ervaring voorschotelen, waarin de kijker volledig kan opgaan. De revolutionaire technologie die speciaal is uitgevonden voor het maken van deze film, versmelt met de emotie van de personages en het meeslepende verhaal. De verwachtingen zijn dus hooggespannen. Let wel, ga deze film zien in 3D. Dat was immers de bedoeling van Cameron.

*** Avatar trailer ***

***Related Posts***
26/08/2008: De makers van Delgo overwegen klacht tegen Avatar
15/04/2008: Spielberg remt 3D projectie

4 Comments

 1. Klaas

  Gisteren de film in 3d gezien en deze voldeed volledig aan mijn verwachtingen.
  James Cameron stelt nooit teleur en zo ook niet met Avatar.
  Je hebt nooit het gevoel dat je naar CG figuren aan het kijken bent en dit is de grootste verdienste van Cameron. Het oogt realistisch, in hoeverre dat kan natuurlijk met blauwe wezens.
  Deze film zal wel niet de records van Titanic breken, daarvoor is het teveel scifi, maar is niettemin een aanrader voor jong en oud.

  Reply
 2. Miiki

  Gisteren gezien in 3D in een kinepolis zaal, visueel echt een feest om naar te kijken. Helaas inhoudelijk teleurstellend. Cliché en voorspelbaar, maar Avatar ga je niet zien voor het verhaal ofzo. Je gaat naar Avatar voor de sfeer en speciale effecten. Kortom je gaat naar Avatar voor een unieke kijk-ervaring.

  Reply
 3. Martin

  Gisteren gezien in de cinema. 3D verwachtingen voldaan. De kwaliteit was gewoon goed niet te vergelijken met de 3d van beowulf.
  Het verhaal zat ook wel goed vond ik het omvatte zo wat van alles en ook voor alle leeftijden.
  Ah de stijl wie transformers vergelijkt met avatar weet niet waar over hij spreekt en zou beter eerst de film gaan zien voor die een uitspraak doet!

  Reply
 4. Jan-Pieter

  Visueel ziet het er sterk uit, maar is waarschijnlijk toch niet mijn soort film (doet me teveel denken aan transformers en dergelijke filmen). Mooi is het zeker.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *