Het einde van het jaar nadert en hoe kon het ook anders dat we hier onze Top 10 van Beste en Slechtste films van het jaar meegeven. En net zoals elk jaar is het weer puzzelen welke films we al dan niet zullen toevoegen. In tegenstelling tot heel wat andere Vlaamse lijstjes gaan we effectief films keuren die we dit jaar hebben gezien, inclusief in persvisie. Zoals elk jaar bombarderen de studio’s hun beste films op het einde van het jaar en is de releasedatum voor België meestal in januari. Gezien we op het einde vaak vergeten zijn welke films een jaar geleden zijn uitgekomen proberen we deze lijst zo relevant mogelijk te maken, en films toe te voegen die effectief hun eerste releasedatum hadden in 2015.
Maar net zoals elk jaar zijn er opnieuw films die net uit de boot zijn gevallen en die we toch willen vermelden of films die we net gemist hebben en waarvan we denken dat ze toch de moeite waar kunnen zijn. Om te beginnen zijn er de films die we nog niet hebben kunnen zien, zoals Spotlight (2015). De film werd genomineerd voor de Golden Globes maar zou pas op februari 2016 bij ons in de bioscoop komen. Ook de persvisie van The Big Short (2015) hebben we gemist, een film die ook al genomineerd is voor de Golden Globes. Ook The Danish Girl (2015) komt pas op 20 januari in de Belgische zalen.
Films die net uit onze top 10 van beste films zijn gevallen zijn Slow West (2015), Bridge of Spies (2015), Mission Impossible 5: Rogue Nation (2015), Black Mass (2015) en Girlhood (2014), de betere versie van Black (2015).
10. Mad Max: Fury Road (2015) George Miller
Als we deze lijst beginnen met Mad Max: Fury Road (2015) weet je meteen dat de lat heel hoog zat. De film zal misschien door de ene op handen gedragen worden en door de andere uitgespuwd. Ik behoor in ieder geval tot die eerste categorie. Het is een te gekke rollercoaster film, met knappe visuele effecten en een zalige cast. De film slaagt er bijzonder wel in om Mad Max naar de 21ste eeuw te loodsen met geniale, gemotoriseerde constructies met stekels, vuurspuwende kanonnen en cirkelzagen.
9. The Revenant (2015) Alejandro González Iñárritu
The Revenant (2015) zal zonder twijfel de film zijn die Leonardo DiCaprio aan zijn eerste Oscar zal helpen voor Beste Mannelijke Acteur. Mocht hij dit jaar niet winnen, zal het kot te klein zal zijn. De film zelf vond ik nu niet bepaald beresterk, ook al worstelt DiCaprio met een enorme beer. Het duurde me allemaal wat te lang en bij momenten had ik de indruk dan de regisseur net iets teveel naar Terrence Malick had gekeken.Maar het acteerwerk in deze prent is buitengewoon.
8. Creed (2015) Ryan Coogler
Ook Creed (2015) was een enorme verrassing van het jaar. En de grootste reden van het succes van deze film is te danken aan hoofdacteur Aaron Covington die het deken volledig naar zich heeft toegetrokken. Anderzijds zet ook Sylvester Stallone in deze film één van zijn beste vertolkingen neer in jaren. Het zou me niet verbazen dat hij hiervoor een Oscar-nominatie opstrijkt. Het was een slimme zet om deze film Creed te noemen, want dit is geen Rocky prent, en ik kijk nu al uit naar het mogelijke vervolg.
7. The Hateful Eight (2015) Quentin Tarantino
Tarantino heeft een hobbelig parcours gehad met The Hateful Eight (2015). Enerzijds werd zijn script vroegtijdig gelekt op internet door een agent van één van de 6 acteurs die hij had aangesproken en wou Tarantino er ook gewoon mee stoppen. Maar na wat aandrang van de fans heeft hij zijn script bewerkt en het resultaat blijft onversneden Tarantino materiaal. Minder spectaculair dan veel van zijn vorige films, maar qua dialogen, karakteriseringen en vertolkingen een must om te zien.
6. The Martian (2015) Ridley Scott
The Martian (2015) is één van de betere Ridley Scott films in jaren. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Andy Weir, een echte page turner. De hoofdrol wordt gespeeld door vaste waarde Matt Damon die hier een charismatische vertolking neerzet. De eerste draft van het script was geschreven door Drew Goddard die twee jaar geleden zijn indrukwekkende debuut maakte met The Cabin in the Woods (2012). Visueel ziet deze sci-fi er opmerkelijk uit en inhoudelijk hebben we een slimme prent zonder romance maar met voldoende menselijk doorzettingsvermogen als vervanging, en het resultaat is een geniale prent.
5. Sicario (2015) Denis Villeneuve
Eén van de betere thrillers van het jaar is zonder twijfel Sicario (2015). Villeneuve is een regisseur die weet hoe hij spanning en intrige moet opbouwen, en één van de beste acteurs-regisseurs is in Hollywood. En deze film was opnieuw een schot in de roos, ook al is de zwartgalligheid en het brute geweld waarschijnlijk niet voor iedereen bestemd. Fotografisch is Sicario ook wel een pareltje, en de reden hiervoor heeft een naam, en deze is Roger Deakins, één van de meest talentvolle Directors of Photography in Hollywood. Ook de bevreemdende en lugubere muziekscore van Jóhann Jóhannsson werkt op ons gemoed en zorgt ervoor dat de dreiging des te groter wordt naarmate we afdalen in de hel van het Mexicaanse Juárez.
4. Son of Saul / Saul Fia (2015) László Nemes
Met Son of Saul (2015) weten we meteen dat we in de handen zijn van een regisseur die het verhaal van de Holocaust vanuit een totaal ander perspectief wil vertellen, in tegenstelling tot wat we al eerder hebben gezien in andere films. Deze Son of Saul biedt een meer persoonlijke en intiemere aanpak. Een Hongaars meesterwerkje dat gericht is om af te stoten en te verroeren, en doet dat met eenzelfde gedrevenheid als dat van zijn hoofdpersonage.
3. Inside Out (2015) Pete Docter & Ronnie Del Carmen
De beste animatiefilm van het jaar is zonder twijfel Inside Out (2015), van de hand van Pixar. In vergelijking is die andere Disney/Pixar film van 2015, The Good Dinosaur (2015), toch maar een mager beestje. Inside Out is niet alleen één van de betere Pixar films, maar tevens één van zijn meest volwassen films. Het is gedurfd, grappig en bijzonder origineel, een instant classic.
2. Star Wars: The Force Awakens (2015) J.J. Abrams
Een top 10 lijstje van 2015 zonder Star Wars: The Force Awakens (2015) is niet alleen een doodzonde, maar tevens behoorlijk dom. Het is geen meesterwerk, het omvat geen dramatiek à la Michael Haneke en de acteurs zullen waarschijnlijk niet voorkomen in de oscar-nominatie lijst. Anderzijds is het een geweldige, nostalgische rollercoaster en een immense opluchting om te zien dat de makers begrepen hebben hoe een Star Wars film voor een hedendaags publiek er moet uitzien. Het is niet alleen een film die zowel nostalgisch op onze gevoelens speelt, maar tevens uitpakt met nieuwe karakters die ons van de eerste tot laatste minuut charmeren. Zelden zijn er films die ik een 2de en zelfs een derde keer wil zien op één maand tijd. Ja het wordt dé grootste prent van 2015 en stoot binnen een maand misschien Avatar van zijn box-office troon.
1. Ex-Machina (2015) Alex Garland
Maar de grootste verrassing van het jaar was deze kleine sci-fi prent Ex-Machina (2015). Voor een langspeelfilm-debuut heb ik zelden een film gezien die de perfectie benaderd, zowel inhoudelijk als visueel. De moraliteit van het verhaal draait rond de vraag waar de grens ligt tussen een mens en een volmaakte AI (Artificial Intelligence), en hier vallen we terug op het Frankenstein thema waarin Victor even de rol van God overnam en een levend wezen creëerde en dat levend wezen ook een bestaansrecht kreeg. We krijgen voortreffelijke acteerwerk voorgeschoteld waarin alles in kleine nuances zit, in blikken, een tilt met het hoofd. De intrige in deze film wordt ook nog eens versterkt door de knappe muziek van Geoff Barrow en Ben Salisbury. Zelfs de visuele effecten zijn voor deze low budget sci-fi buitengewoon knap. Als er één film is die me jarenlang zal bijblijven is het toch wel deze prent.
10. In the Heart of the Sea (2015) Ron Howard
Ik kan niet zeggen dat In the Heart of the Sea (2015) een slechte film is, maar toch verdient hij een plaats in deze lijst. Het is een wanprestatie van zowel de regisseur als de scenaristen en misschien wel één van de grootste teleurstellingen van 2015. Ik heb me zelden zo verveeld bij het bekijken van zo’n spektakelfilm. Het contrast tussen Jaws (1975) en deze 100-miljoen-dollar film kan haast niet groter zijn. Het verhaal is oersaai en je hebt niet meteen veel voeling met de personages. Veel ‘walvis’ komt er trouwens niet aan te pas. Hooguit een paar minuten. Na het zien van de film heb je toch spijt dat Ron Howard het verhaal van Moby Dick niet had verteld in plaats van deze survival film.
9. Mortdecai (2015) David Koepp
Eén van de grootste oorzaken waarom Mortdecai (2015) zo slecht is, is misschien wel de platte vertolking van Johnny Depp, die dringend moet stoppen typetjes te spelen. Maar het is niet alleen een beschamend schouwspel voor Depp, de volltallige cast en personeel achter de camera hebben zich hier serieus belachelijk gemaakt. De enige man die deze caper-spoof nog een beetje overleeft zonder veel kleerscheuren is Paul Bettany. Ewan McGregor en Gwyneth Paltrow hebben in deze film dan weer weinig te doen, maar hopelijk zullen ze beseffen dat een talentvol scenarist niet noodzakelijk een bekwaam regisseur is.
8. Alvin and the Chipmunks: The Road Chip (2015) Walt Becker
Ik haat die Smurf films en deze Alvin and the Chipmunks: The Road Chip (2015) is eigenlijk geen haar beter. Enkel kinderen die jonger zijn dan 8 jaar zouden hier misschien nog van kunnen genieten, maar voor de overgrote meerderheid is het een kwelling om de stortvloed aan idiote scènes en dialogen te verduren. Het deed me een beetje denken aan die Studio 100 vehikels, die als enige doel hebben omzet te maken op de kap van ouders van kleine pagadders. De product placement is omnipresent en de makers hebber er voor gezorgd dat ze voldoende minuten film bij elkaar hebben gesprokkeld (86 minuten) om nog te kunnen voldoen aan het criterium van langspeelfilm. En dat is ook meteen de enige mogelijke verdienste.
7. Taken 3 (2015) Olivier Megaton
Wat een immens contrast met de eerste film. Deze Taken 3 (2015) is een inspiratieloze bedoening met oppervlakkige personages, een krankzinnig verhaal en buitengewoon slecht camera- en montagewerk. En dat laatste valt meteen op wanneer je tijdens een achtervolging met voertuigen je constant gaat afvragen in welk voertuig de hoofdpersonages nu aan het rijden zijn. Regisseur Megatron heeft spijtig genoeg geen flauw benul wat het betekent om spanning en gevaar in beeld te brengen. Zelfs Liam had er klaarblijkelijk geen zin meer in. Hij stond op automatische piloot te spelen en lijkt uitgeput van zijn vorige twee avonturen. Laten we duidelijk zijn, deze threequel is echt wel beneden zijn niveau en nauwelijks het bekijken waard.
6. The Transporter Refueled (2015) Camille Delamarre
Nog zo’n derivaat van de Luc Besson producties is The Transporter Refueled (2015). Voor elke idiote actie-scène krijgen we oersaai en humorloos geleuter en cliché-scènes waarvan zelfs een Jan Verheyen van zou blozen. Maar de kers op de taart is dat het personage van Ray Stevenson niet eenmaal, maar zelfs twee keer wordt ontvoerd! En hier hebben maar liefst drie scenaristen op gewerkt (inclusief Besson)! What were they thinking?! Maar de reden waarom The Transporter Refueled zo slecht is, heeft alles te danken aan de inspiratieloze regie van Camille Delamarre.
5. The Last Witch Hunter (2015) Breck Eisner
De meest vervelende en onbegrijpelijke film van 2015 is deze The Last Witch Hunter (2015). Komt daar nog bij dat het bezet wordt door een handvol oncharismatische personages, inclusief deze van Vin Diesel. En het was al duidelijk bij de eerste minuten dat deze prent geen ballen waard was. Het lijkt er bij momenten zelfs op dat Vin Diesel het Nicolas Cage jasje heeft aangetrokken, en tevens ook zijn haarstukje. Dat deze film bijna 100 miljoen dollar heeft gekost is onbegrijpelijk. The Last Witch Hunter bracht wereldwijd slechts 108 miljoen dollar op, een serieuze klap in het gezicht van Vin Diesel die zich met de F&F franchisen even de koning van Hollywood waande. Spijtig genoeg zijn hier geen coole stunt of mooie wagens te bespeuren.
4. The Gallows (2015) Travis Cluff & Chris Lofing
Er waren heel wat stinkers van horrorfilms, gaande van nodeloze Poltergeist (2015) remakes, belabberde found footage rotzooi als The Visit (2015) tot inspiratieloze horrordrama’s als Victor Frankenstein (2015), maar de kroon wordt toch gespannen door The Gallows (2015). Visueel ziet het er behoorlijk amateuristisch uit, alsof ze deze film hebben toevertrouwd aan een bende eerstejaars filmstudenten. Maar ook op narratief vlak slaan de makers de bal mis. En had ik al gezegd dat ik found footage films HAAT?!
3. Pixels (2015) Chris Columbus
Het zou geen Top 10 Worst Movie lijst zijn zonder een film met Adam Sandler. En deze Pixels (2015) is echt wel een pareltje in absolute rotzooi. Gebaseerd op de slechtste arcade games ooit, lijkt deze prent bestemd te zijn voor mensen die een gloeiende hekel hebben aan games. De film duurt te lang, aangebrand, cheesy, dom, seksistisch en geen beetje grappig. Het is een kinderfilm met grappen voor 30’tigers. Als je dan toch een Arcade game wil zien, ga je meer plezier beleven met 100 minuten lang te staren naar een onnozel Pong game.
2. Jupiter Ascending (2015) Andy & Lana Wachowski
Ze werden ooit aanzien als visionairs die het science fiction genre hadden heruitgevonden met The Matrix (1999), maar nu brengen Andy en Lana Wachowski de ene teleurstelling na de andere. En Jupiter Ascending (2015) is een serieus dieptepunt. De reden waarom ik deze films katapulteer naar de top van de lijst, heeft alles te maken met de middelen die voorhanden waren. En deze prent had zowaar een productiebudget van 176 miljoen dollar. En hoe deze twee excentriekelingen zoveel geld bijeen hebben kunnen sprokkelen is mij één groot raadsel, zeker na hun Speed Racer flop. Het script steekt vol van halfbakken ideetjes (met holograms en grijze aliens) maar halverwege laat het ons koud wat er gebeurt met Jupiter of haar ouders. Hadden de Wachowski’s de hulp ingeroepen van een scenarist die de zaken wat beter kon uitbalanceren, dan had dit materiaal kunnen zijn voor een trilogie. Hier zal het volgens mij blijven steken op die ene slechte sci-fi.
1. Fantastic Four (2015) Josh Trank
Maar de hoofdvogel werd toch wel afgeschoten door Fantastic Four (2015). De verwachtingen voor deze prent konden niet hoger zijn na de overtuigende eerste trailer en de interessante cast. Maar de regisseur heeft er werkelijk een zootje van gemaakt. En zeggen dat hij zelf in aanmerking kwam voor de regie van Star Wars: The Force Awakens (2015). Er was nog sprake van een Fantastic Four 2 (2017) film (had zelfs al een Belgische releasedatum in het volle zomerseizoen op 26 juli 2017!), maar na 3 catastrofale missers (los van de Roger Corman versie), zou je zo denken dat ze deze franchise maar beter opdoeken. Trank had ergens gelezen dat je meer moet inzetten op karakter-opbouw in plaats van op visuele effecten, en dus deed hij dat ook. Maar iemand had hem vergeten vertellen dat hij een Fantastic Four film aan het maken was, en dat die 4 personages samen nog niet aan de knieën van een Batman komen. Halverwege de film lig je dan ook al in slaap. We krijgen cliché-scène te zien die we in andere films op een veel beter uitgewerkte manier hebben gezien. Afgezien van het chaotische tempo van de film, zijn de zeldzame actiescènes vrij futloos en ronduit slecht gemaakt.
Mordecai vond ik uiteindelijk nog meevallen. Heb me meer zitten storen aan die Transporter film. Veel van de film moet ik dus nog zien.
Volledig eens met Sicario en Star wars, twee van de beste films van het jaar.
Wl spijtig dat binnenkort de Oscar zijn en we hier de helft van de films nog niet zullen gezien hebben.
Veen van die slechte films nog niet gezien, met uitzondering van Jupiter Ascending, en dat was inerdaad crap.