Ik hou van een goede actiefilm en de eerste Taken (2008) had alle ingrediënten om ons te bekoren. De film deed het – met zijn beperkt budget van 25 miljoen dollar – tegen alle verwachtingen in bijzonder goed aan de box-office, vooral in de States. Het lanceerde tevens de carrière van Liam Neeson als actieheld. Was dit succes te danken aan het verhaal, de regisseur, het acteerwerk, de hand van Luc Besson, de sfeer, de montage, de vecht-choreografie? Eigenlijk was het een perfecte samenkomst van veel factoren.
En zoals bij iedere succesfilm werd gehoopt op een succesformule en de uitbouw van een heuse filmfranchise. Zeker met Liam die stilaan een vecht-icoon aan het worden was en acteurs als Denzel Washington (cf. The Equalizer) en Sean Penn (cf. The Gunman) op ideeën bracht. Maar de sequel Taken 2 (2012) was een mislukking. En een belangrijke reden hiervoor was de waardeloze regisseur achter de camera. En tot mijn grote verbazing heeft Luc Besson opnieuw de foute beslissing genomen om Olivier Megaton opnieuw achter de camera te zetten voor deze Taken 3 (2014), en zoals verwacht is het opnieuw een afschuwelijk slechte film geworden, misschien zelfs de zwakste van de drie.
Taken is het soort film die het moet hebben van zijn akelige sfeer, zijn hoofdacteur en zijn harde en korte actie-scènes, in plaats van een cgi curcus of ingenieuze stunts. Het is actie back to basics, maar het gevaar bestaat er altijd in dat alles zo basic wordt, dat de film behoorlijk flets overkomt. Deze prent zou ik niet smaakloos noemen maar het komt nog niet tot aan de knieën van de eerste film. Taken 3 is een inspiratieloze bedoening met oppervlakkige personages, een krankzinnig verhaal en buitengewoon slecht camera- en montagewerk. En dat laatste valt meteen op wanneer je tijdens een achtervolging met voertuigen je constant gaat afvragen in welk voertuig de hoofdpersonages nu aan het rijden zijn.
Korte inhoud: Voormalig CIA-agent Bryan Mills (Liam Neeson) wordt door zijn ex-vrouw Lenore (Famke Janssen) opgezocht die hem vertelt dat ze huwelijksproblemen heeft. Later ontmoet hij Stuart (Dougray Scott), de echtgenoot van Lenore, die hem waarschuwt uit de buurt te blijven van zijn vrouw. De volgende dag krijgt Mills een sms van Leonore die hem vraagt om elkaar opnieuw te ontmoeten. Aangekomen op zijn appartement, blijkt Lenore dood te zijn. Bijna onmiddellijk verschijnen agenten van het Los Angeles Police Department die hem arresteren als verdachte voor de moord. Hij kan ontsnappen en achtervolgd door de politie en de FBI, onder leiding van Franck Dotzler (Forest Whitaker), gaat Mills op zoek naar de echte moordenaar en probeert contact te nemen met zijn dochter Kim (Maggie Grace)
Daar waar Taken 2 zijn inspiratie ging zoeken in The Bourne Ultimatum (2007), wil deze film The Fugitive (1993) heropvissen met een kat en muis achtervolging tussen een flik en een vals beschuldigde man. Neen, in dit verhaal wordt er zelfs niemand ’taken’. Regisseur Megatron heeft spijtig genoeg geen flauw benul wat het betekent om spanning en gevaar in beeld te brengen. Zelfs Liam had er klaarblijkelijk geen zin meer in. Hij stond op automatische piloot te spelen en lijkt uitgeput van zijn vorige twee avonturen. Maar laten we duidelijk zijn, deze threequel is echt wel beneden zijn niveau. Zit er een Taken 4 aan te komen? Tot op heden zijn er geen concrete plannen en gezien het flauwe box-office resultaat denk ik dat ze er effectief mee zullen ophouden…eu, neen, … HOOP ik dat ze ermee zullen ophouden. De tagline ‘It Ends Here’ is in ieder geval veelbelovend, maar ervaring leert mij dat je die taglines bij films niet al te ernstig moet nemen.
Foto’s van Daniel McFadden © Twentieth Century Fox Home Entertainment
De DVD en Blu-ray van Taken 3 komt hoe dan ook uit op DVD en Blu-ray vanaf 3 juni 2015. Er is zelfs een steelbox exemplaar voor de grote fans. Op de extra’s is er geen audio-commentaar van de regisseur (thank God for that!) maar wel een pak making-off filmpjes en interviews over de plot, de personages en de stunts. Jullie vinen er ook een aantal deleted scenes op, die zowaar nog slechter zijn als de scènes die in de film steken en dat is op zich wel een opmerkelijke prestatie.
Beoordeling: 1 / 5
Recensie door Dave op 24 mei 2015
***Related Posts***
03/10/2012: Taken 2 review
12/04/2009: Taken review
De ontknoping met zijn Porsche die hij crasht tegen het voorwiel van een vliegtuig in volle vaart vond ik nog wel leuk, maar van de rest van de film kan ik me nog weinig herinneren. De eerste film blijft de beste.
Ik heb de tweede Taken zelfs niet gezien en ben ook niet van plan de derde te gaan zien.