The Equalizer (2014) *** Blu-ray review

Regisseur Antoine Fuqua lijkt een alternatieve spin te hebben uitgewerkt op zijn Training Day (2001). Op het einde van deze film kreeg de corrupte detective Alonzo Harris het aan de stok met een Russische misdaadorganisatie, wat uiteindelijk niet goed afliep. Met The Equalizer (2014) zien we opnieuw Denzel Washington, maar deze keer als een ex-black ops commando die het opnieuw aan de stok krijgt met de russen, maar deze keer draait het wel iets anders uit.

the_equalizer_2014_poster.jpg

Korte inhoud: Robert McCall (Denzel Washington) is een ex-black ops commando die zijn dood in scene heeft gezet om zo een rustig leven te kunnen hebben in Boston. Wanneer hij uit zijn zelfopgelegde pensioen komt om een jong meisje, Teri (Chloë Grace Moretz) te redden, komt hij oog in oog te staan met ultra-gewelddadige Russische gangsters, onder leiding van Teddy (Marton Csokas). Terwijl hij zijn wraak uitoefent tegenover zij die hulpelozen brutaliseert, wordt McCall’s verlangen naar rechtvaardigheid weer aangewakkerd. Als iemand een probleem heeft, wanneer ze nergens anders terecht kunnen, zal McCall te hulp komen. Hij is dan ook The Equalizer.

Sony lijkt met deze film een beetje op de kar te willen springen van de EuropaCorp producties van Luc Besson die met beperkte middelen zijn gemaakt, maar toch behoorlijk veel geld opbrengen. De film is gebaseerd op de tv-serie “The Equalizer”. Tijdens de eerste test-screenings was het publiek laaiend enthousiast, maar er is uiteindelijk niet zo’n stormloop geweest naar deze prent zoals dat het geval is bij de Taken films. De film heeft wereldwijd een kleine 200 miljoen dollar opgebracht – toch iets onder de verwachtingen voor deze 55 miljoen dollar productie – en dus is The Equalizer 2 (20??) nog verre van een feit.

Van een moreel standpunt kan je heel wat bedenkingen hebben bij dit soort koelbloedige revenge-films, maar het is een filmgenre die al vanaf de jaren ’70 al heel prominent aanwezig is en dat zal nog wel een tijdje blijven. Zeker nu terrorisme weer zal oplaaien en het volk nood heeft aan dergelijke ‘uitlaatklep-films’. Wanneer is het gerechtvaardigd om het recht in eigen handen te nemen? Wanneer geldt ‘oog om oog, tand om tand’? Welke schurken kan je niet zomaar berechten met conventionele middelen? The Equalizer is de moderne wraak-engel, die leeft in een wereld waar dergelijke vraagstukken nauwelijks gesteld worden.

Naast de bovenvermelde acteurs zien we ook nog Melissa Leo, Bill Pullman en Haley Bennett. De casting van de Russische villains zit wel goed, de casting van Chloë Grace Moretz als hoertje daarentegen wringt aan alle kanten. Chloë lijkt voor dergelijke rollen ook niet meteen de best keuze te zijn.


the_equalizer_2014_blu-ray_pic01.jpgthe_equalizer_2014_blu-ray_pic02.jpgthe_equalizer_2014_blu-ray_pic03.jpg
© Sony Pictures Home Entertainment

Qua film lijkt het ook wel een beetje op Man on Fire (2004) van Tony Scott waarin Denzel een ex-marine soldaat speelt die zich ook ontfermt over een jong meisje. Niet echt veel nieuws onder de zon dus. Ook al is deze prent net iets frivoler in zijn opzet. Denzel werkt in een soort ijzerwaren warenhuis, en dus moest het hoofdpersonage zich dus wapenen met boormachines, hamers, nagelpistolen en kurkentrekkers. Een tweede element die er een beetje is bij gesleurd is het feit dat het personage een obsessie heeft met timing, en al zijn acties bij voorbaat in seconden mentaal voorbereid. Een leuke gimmick, maar meer is het niet.

De DVD en Blu-ray van The Equalizer komt volgende week uit op 23 januari 2015. Er zal ook een 2-disc steelbox beschikbaar zijn met heel wat bonusmateriaal, met voornamelijk een blik op de vechtscènes. Spijtig genoeg was er geen audio-commentaar te bespeuren over de gehele film, maar over sommige films kan je blijkbaar nu ook niet veel vertellen.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 17 januari 2015

 


*** The Equalizer trailer ***

3 Comments

  1. Stanny

    Nog niet gezien maar de trailer kijk wel goed weg, ontspannend en verkwikkend. Denzel blijft maar geven en is dan geen dag ouder geworden.

    Reply
  2. Karel

    Heeft inderdaad wel veel weg van Man on Fire. Had bijna de sequel kunnen zijn.

    Reply
  3. selfieke

    The Punisher meets Man on Fire meets Training Day meets Taken.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *