Jupiter Ascending (2015) * Blu-ray review

Ze werden ooit aanzien als visionairs die het science fiction genre hadden heruitgevonden met The Matrix (1999), maar nu brengen Andy en Lana Wachowski de ene teleurstelling na de andere (cf. The Matrix II & III, Speed Racer) en hun nieuwe science-fiction prent Jupiter Ascending (2015) is misschien wel het meest teleurstellende uit het rijtje, gezien de middelen en het talent dat voor handen waren.

channing tatum,jupiter ascending,mila kunis,lana wachowski,andy wachowski,eddie redmayne,douglas booth,tuppence middleton,gugu mbatha-raw,terry gilliam,the matrix,speed racer

Korte inhoud: Jupiter Jones (Mila Kunis) werd geboren onder een sterrenhemel, met tekens die erop wijzen dat ze voorbestemd is voor grootse dingen. Eenmaal volwassen droomt Jupiter van de sterren, maar ze wordt wakker in de harde realiteit waar ze toiletten schoonmaakt en heel wat pech kent. Maar wanneer Caine (Channing Tatum), een genetisch gemanipuleerde ex-militaire jager, op Aarde aankomt om haar op te sporen, vangt Jupiter een glimp op van het lot dat al die tijd op haar wachtte – haar genetische handtekening zorgt ervoor dat ze de eerste in lijn is voor een buitengewone erfenis die de balans van de kosmos kan veranderen.

Ik heb al vervelende science-fiction tv-films gezien, maar dit is echt wel een pareltje van complete nonsens. De film werd geschreven door de Wachowski’s maar slaat eigenlijk nergens op. Visueel ziet deze space opera er wel verbluffend uit, ook al is zoiets nogal wiedes met een productiebudget van 176 miljoen dollar. Hoe die twee excentriekelingen zoveel geld bijeen hebben kunnen sprokkelen is mij één groot raadsel, zeker na hun Speed Racer flop. Channing Tatum en Mila Kunis (pics) zijn wel bijzonder populair maar het zijn geen box-office magneten, en dat d film ook zwaar flopte aan de box-office (met slechts 180 miljoen), verbaast me voor geen seconde. Was de 3D goed? Wel de film werd in postproductie omgezet in 3D, en dit is altijd iets minder geslaagd dan films die zijn opgenomen met 3D technologie.

Het enige leuke aan deze prent was de aanwezigheid van Sean Bean als een soort Han Solo figuur genaamd Stinger. Zijn personage wordt omringd door bijen die hem een aantal van hun kenmerken geven, zoals vleugels, snelheid, bijzondere visie en een gevoel van loyaliteit. Stinger was in het leger met Caine maar toen Caine in problemen kwam en Stinger opkwam voor hem, waren zijn vleugels verwijderd en werd hij verbannen naar de Aarde samen met zijn dochter. De scène met de bijen is op het randje van het lachwekkende, maar het is altijd heerlijk om die acteur bezig te zien. Spijtig dat we net iets teveel op het gezicht van Mila Kunis moeten kijken. Ze mag dan wel sexy zijn, als actrice is ze slaapverwekkend. Zelfs Channing Tatum met zijn Superman-routine is behoorlijk ridicuul. We zijn mijlenver van Guardians of the Galaxy (2014).

Een andere figuur die heerlijk begint en royaal over-the-top zijn longen uit zijn lichaam schreeuwt is de kwaadaardige Balem Abrasax gespeeld door Eddie Redmayne. De rol van Titus, de broer van Balem, wordt gespeeld door de playboy Douglas Booth. Hij is een beetje de diva van de ruimte met zijn schip vol bronzen borststukken en zijn Zero Gravity room waar hij zich uitleeft met zijn harem.


jupiter_ascending_2015_poster_eddie_redmayne.jpgjupiter_ascending_2015_poster_channing_tatum.jpgjupiter_ascending_2015_poster_mila_kunis.jpgjupiter_ascending_2015_poster_sean_bean.jpg

Daarnaast zien we ook nog de zus, Kalique Abrasax gespeeld door Tuppence Middleton, die Jupiter op een ongedwongen manier probeert te benaderen, maar ook zij heeft net zoals haar broers achterliggende plannen en de rechterhand van Titus, de aanstekelijke Famulus (Gugu Mbatha-Raw). En zo zijn er nog tientallen andere figuren die de revue passeren, inclusief robots met wapens als armen, sprekende hagedissen en vliegende motorbabes. Zelfs Terry Gilliam heeft een cameo in de rol van een geflipte bureaucraat in een kamertje vol met dossiers, alsof ze in deze geëvolueerde wereld nog nood hebben aan papier.

Het verhaal rammelt aan alle kanten. Zelfs de op zich indrukwekkende scènes duren gewoon veel te lang en beginnen snel op de zenuwen te werken. Het script steekt vol van halfbakken ideetjes (met holograms en grijze aliens) maar halverwege laat het ons koud wat er gebeurt met Jupiter of haar ouders. Hadden de Wachowski’s de hulp ingeroepen van een scenarist die de zaken wat beter kon uitbalanceren, dan had dit materiaal kunnen zijn voor een trilogie. Hier zal het volgens mij blijven steken op die ene slechte sci-fi. En als je denkt dat iemand met de identiteitscrisis als Lana Wachowski, haar personages iets complexer zou kunnen maken, dan ben je eraan voor de moeite.

Mocht je je van de kritiek niet al teveel aantrekken dan kan je de DVD of Blu-ray (3D) aanschaffen vanaf 17 juni 2015. Spijtig genoeg zal je niet kunnen lachen met de audio-commentaar van de regisseurs, want deze hebben ze blijkbaar niet opgenomen. Wat je er wel op vindt zijn een hele resem van making-off filmpjes en video’s waarin de acteurs met een gladgestreken gezicht de plot iets meer gewicht willen geven. Ontroerend om te zien.

rating


Beoordeling: 1 / 5

Recensie door op 12 juni 2015

*** Jupiter Ascending trailer ***

6 Comments

  1. Pieter-Jan

    De trailer zag er al bedenkelijk uit.

    Reply
  2. Alexander

    Lekker geschreven (en geheel terechte) recensie. Wel ontzettend jammer dat Dave in de laatste zin een beetje uit de bocht vliegt met de zin:
    “En als je denkt dat iemand met de gespleten persoonlijkheid als Lana Wachowski, haar personages iets complexer zou kunnen maken, dan ben je eraan voor de moeite.”
    De “gespleten persoonlijkheid” van Lana Wachowski verwijst waarschijnlijk naar haar nieuwe bestaan als vrouw (Lana werd geboren als man). Transgender heeft eigenlijk niks te maken met schizofrenie dan wel een gespleten persoonlijkheid. Maar dit geheel terzijde.

    Reply
  3. Julie

    Mila Kunis heb ik nog nooit een goede actrice gevonden en vraag soms af waarom die altijd wordt gecast in die blockbuster films. Compleet overroepen.

    Reply
  4. Masja

    Als scifi fan heb ik van Jupiter ascending genoten, mooie special effects en goede actie die blijft boeien. Mensen moeten dit niet met een Drama film vegelijken !

    Reply
  5. johan

    Een heel slechte film. Het acteerwerk van Kunis en Tatum stelt doorgaans nooit zo veel voor maar dit valt nu extra op omdat het verhaaltje gewoon niks te bieden heeft. Het acteerwerk van Eddie Redmayne is hier echt afschuwelijk slecht. De enige acteur met een beetje charisma is inderdaad Sean Bean (deze had in zijn jongere jaren een uitstekende Bond kunnen zijn).

    Reply
  6. Stibbe

    Hebben ze dat serieus uitgebracht op Blu-ray ? LoL!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *