Welke studio wil zijn blockbusterfilm zien floppen deze winter?

We zullen terug de drive-in cinema’s moeten heropenen want het najaar ziet er niet rooskleurig uit voor Kinepolis, UGC en zowat alle bioscoop-uitbaters over de gehele wereld. Vorige week hadden we een artikel geschreven over de teleurstellende box-office cijfers van Tenet in de eerste week van zijn release, wel de tweede week is zowaar nog slechter, en het ziet er niet naar uit dat deze film de break-even grens van 400 miljoen dollar zal halen. In de States blijft de teller haperen op 29,5 miljoen dollar in zijn tweede week (!) en dat voor bijna 3’000 bioscopen (van de +/- 4650 bioscopen die nieuwe Hollywoodfilms vertonen) en die desondanks heel wat meer zalen voor Tenet (2020) hadden klaar staan. Er was per slot van rekening zo goed als geen andere noemenswaardige films in de aanbieding waren.

Tenet moest het dus hebben van de box-office in de rest van de wereld maar ook daar blijft de teller op 178 miljoen dollar in de tweede week. Kijk, mocht Tenet in de bioscoop blijven tot het einde van het jaar kan het zich misschien nog wel uit het dal klauteren, maar ze zullen een half mirakel nodig hebben om deze film uit de rode cijfers te krijgen. En ja hoor, de winter moet nog komen maar we zitten al in een tweede golf, en de 3de herfstgolf en de fameuze 4de wintergolf moeten nog beginnen. Denken jullie nu werkelijk dat Disney zijn release van Black Widow (2020) zal houden op eind oktober-begin november 2020? Zeker wanneer de massa zich niet kan houden aan simpele regeltjes en het feesten of samenhokken met vrienden niet even kan uitstellen, en al zeker in risico-gebieden. Ja het virus kan Pol, Piet en Marieke misschien niet doden, maar het kan Jan, Astrid en Karel dodelijk ziek maken, en dus is het een vorm van elementaire solidariteit om afstand te houden, handen te wassen, waar nodig een mondmasker te dragen en een beetje het gezond verstand gebruiken. Als ik lees dat scholen alles in de werk zetten om een corona-vrije omgeving op de been te brengen, maar na de schooluren de leraren (die verondersteld zijn het goede voorbeeld te geven) doodleuk een glas gaan drinken en alle regels aan hun laats lappen, dan zie ik niet dat pakweg bioscopen op een normale manier de deuren zullen kunnen openen tot er effectief een vaccin in omloop is.

Vin Diesel die niet wijkt voor Corona heeft zijn F9 al verschoven naar april 2021, en ook Tom Cruise neemt het zekere voor het onzekere en heeft zijn Top Gun (2020) verschoven naar juli 2021. Dune (2020) heeft zopas zijn trailer vrijgegeven maar het zou me verbazen dat ze effectief op 16-17-18 december 2020 de film zullen uitbrengen. Zeker als je weet dat de film tussen de 300 en 400 miljoen moet ophalen en dat zoiets Christopher Nolan al niet lukt met een 007-achtige film, laat staan een donkere Science-Fiction film. En van James Bond gesproken, de nieuwe No Time To Die (2020) – die al ad nauseam zijn releasedatum heeft aangepast – zal volgens mij zijn 11-12-19-20 november 2020 release niet kunnen houden. Deze film moet een half miljard ophalen voor nog maar break-even!! Heeft Universal Pictures dan zoveel geld te verliezen dat ze open staan voor een gokje die hun miljoenen dollar zal kosten in de spirit van ‘no time to die’?

Een film als Death on the Nile (2020) heeft minder te verliezen en je zou als studio een soort reddingsboei kunnen gooien naar de complexen met een film met aan A-cast die productioneel niet al te duur was (55 miljoen dollar). Want ja, begrijp me niet verkeerd, om de rendabiliteit van de bioscopen te garanderen heb je 2 dingen nodig: (1) films en (2) een publiek. Dus hoop ik echt dat ze massaal de bioscopen vullen met iets goedkopere filmproducties (in plaats van films uit te brengen op streaming zoals bij Mulan). De vraag is nu hoe lang het zal duren alvorens de studio’s tot dezelfde inzichten zal komen. Wonder Woman heeft ondertussen voor de zoveelste keer zijn releasedatum in ieder geval gewijzigd tot kerstmis, maar ik vermoed dat Warner Bros nog niet klaar is met schuiven.

4 Comments

 1. Kenny

  Ik ken al minstens 4 mensen die zonet uit risico-gebied terug zijn gekeerd en die vandaag op het werk waren alsof niets is gebeurd. “Quarantaine is iets voor de anderen, niet voor mezelf want ik wordt nooit ziek” … blijkbaar.

  Reply
 2. Lisa

  James Bond gaat wel beter doen dat Tenet den ik. Al de mensen die ik ken die Tenet hebben gezien hebben maar de helft van het verhaal begrepen en dat is nooit goede mond-aan-mond-reclame.

  Reply
 3. Notorious

  Gewoon groot scherm op een parking en drive-in cinema opnieuw introduceren voor een aantal maanden.

  Reply
 4. Bramstoker

  Jullie hadden blijkbaar gelijk over de James Bond film. Benieuwd wat Dune zal doen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *