The Devil All the Time (2020) **** recensie

Er is eindelijk nog eens een echt goede film op Netflix. Regisseur Antonio Campos (Afterschool, Simon Killer) heeft voor zijn The Devil All the Time (2020) dan ook twee klasbakken van acteurs kunnen strikken, enerzijds Tom Holland, die hier zijn Spider-Man outfit voor een keertje aan de kapstok heeft gelaten, naast het Batman-pak van Robert Pattinson, een acteur die zowat in het centrum van alle belangstelling staat.

Korte inhoud: Het verhaal speelt zich af op het platteland van Zuid-Ohio en West Virginia en volgt een cast van meeslepende en bizarre personages van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de jaren zestig. Er is Willard Russell (Bill Skarsgård), een gekwelde veteraan die is teruggekeerd van het bloedbad in de Stille Zuidzee, zijn mooie vrouw, Charlotte (Haley Bennett), die niet gered kan worden van een pijnlijke dood door kanker, ongeacht hoeveel offerbloed hij in zijn ‘gebedslogboek’ giet. Er is Carl (Jason Clarke) en Sandy Henderson (Riley Keough), een soort Bonny & Clyde moordenaarskoppel, die de Amerikaanse snelwegen onveilig maken op zoek naar geschikte modellen om te fotograferen en uit te roeien. En er is ook de predikant Roy (Harry Melling) die gelooft in God en zijn vrouw Helen (Mia Wasikowska). hij wordt vergezeld door zijn kreupele virtuoze gitaarspelende sidekick, Theodore (Pokey LaFarge), die voor de wet aan het vluchten is. En middenin dit alles zit Arvin Eugene Russell (Tom Holland), de weeszoon van Willard en Charlotte, die opgroeit tot een goede maar ook gewelddadige man. En op een dag kruist hij het pad van een andere predikant (Robert Pattinson) die als een wolf in schapenvacht lijkt.

Het is een verfilming van een roman van Donald Ray Pollock en voor zij die de auteur kennen zullen meteen wel weten wat voor genre deze film is. Het is een ensemble film waarin elke acteur zijn moment krijgt, hoewel ik bepaalde personages misschien wat meer screentime had gegund, maar dat heb je altijd wel bij dergelijke film. De film is een geflipte cocktail van religieuze verhaallijnen gemixt met geweld, moord en corruptie in een tijdsspanne van 20 jaar. De beste verhalen spelen zich altijd wel af in een korte tijdspanne van een aantal uur tot een aantal dagen, maar dit verhaal werkt wel in deze format. De film voert een aantal beschadigde zielen op die op zoek zijn naar de zin van het leven of zoekend naar hoop en verlossing en beïnvloed door een verzameling van predikanten, charlatans en psychopaten.

Het scenario werd geschreven door Paulo Campos, de broer van de regisseur, en het is een vrij geslaagde vertaling van dit sombere gothische melodrama. De broers creëren een spannende en betoverende sfeer in een landelijke en dreigende omgeving. Maar de grootste troef is uiteraard de knappe vertolkingen van de cast, ditalles gecombineerd met rijke cinematografie van Lol Crawley. Maar ook in deze prent steelt Pattinson – net zoals bij Tenet (2020)de show met een weerzinwekkende vertolking als een slijmerige, egoïstische predikant die erop uit is het leven van tienermeisjes te ruïneren voor de kick. Daarnaast zijn de vertolkingen van Clarke als de zweterige psychopaat en Holland als de gewelddadige, sceptische jongeman echt wel geweldig. Het is een film vol pathos en emotionele onrust, en deze acteurs hebben zich echt wel uitgeleefd in deze rollen.Foto’s door Glen Wilson © 2020 Netflix, Inc.

De film duurt 138 minuten, maar ik kan niet zeggen dat het ooit vervelend wordt. De toon blijft beklemmend en gespannen en je wil gewoon weten wat er met al die kleurrijke personages zal gebeuren, ook al dalen we af in een duistere wereld van geweld en bedrog. Je kan er niet omheen dat deze film het geloof op de korrel neemt, maar ik heb zelden een film gezien die het zo doeltreffend deed. The Devil All the Time is vandaag
te zien op Netflix, geniet ervan!


Review The Devil All the Time (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** The Devil All the Time trailer ***


1 Comment

  1. Elize

    Ik heb het boek gelezen en dat was uiteindelijk een horrorfilm. Spijtig genoeg heb ik geen Netflix maar ben wel benieuwd naar de verfilming.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *