Tenet flopt uiteraard onverdiend aan de box-office

De cijfers zijn wat ze zijn maar na de eerste week van release staat de teller van Christopher Nolan’s Tenet (2020) op een slordige 150 miljoen dollar wereldwijd en dat is ver onder de 400 miljoen die deze prent moet ophalen tijdens zijn bioscooprelease voor nog maar break-even te zijn. Reken wel dat de film vooralsnog niet is uitgekomen in China en dat deze film daar vermoedelijk nog wel een kleine 60 miljoen kan ophalen. Het vreemde aan dat verhaal is dat in “normale tijden” met deze cijfers en rekening houdend met het aantal zalen die open zijn, Tenet waarschijnlijk al wereldwijd een recette van 500 – 600 miljoen dollar had behaald in zijn eerste week.© 2019 Warner Bros. Entertainment, Inc. All Rights Reserved.

Het was in ieder geval een moedige daad van Nolan en ook wel een soort tegemoetkoming voor de duizenden bioscoopeigenaars die snakten naar content voor een mogelijke heropstart. Nolan is een grote verdediger van pellicule en van projectie in de bioscopen, alsook van het IMAX formaat. Het was dus niet zijn bedoeling om te kiezen voor een streamingdienst. Warner heeft de film eerst uitgebracht in Azië, Europa en Afrika en pas op 3 september in de States, maar ik denk dat ze niet hadden verwacht dat de tweede golf reeds in augustus zou toeslaan en de problemen in de States verre van opgelost zijn. Veel bioscopen zijn dicht en deze die open zijn hebben heel wat coronamaatregelen moeten doorvoeren, waaronder ook een lagere bezetting van hun zalen (en deze regels zijn mondiaal van kracht).

Bij Warner hopen ze alsnog op een heropleving van het normale leven eenmaal het vaccin er zal zijn (volgens Trump al in oktober – maar vermoedelijk pas vanaf april 2021), in ieder geval denk ik niet dat Tenet het zolang zal volhouden. Andere blockbusterfilms (Wonder Woman 1984 release 02/10 en No Time to Die release 20/11, …) zullen nu wel met de zenuwen zitten. Tom Cruise heeft zijn Mission Impossible 7 verzet naar 2021, evenals Vin Diesel’s Furious 9.

4 Comments

 1. Fabian

  Dat het niet goed zou doen aan de box-office was te verwachten, maar de studio zal Nolan er niet de schuld voor geven. Ook zal deze film verkopen als zoete broodjes wanneer deze wordt uitgebracht als Blu-ray en UHD, en op streaming platforms. Gaat Mulan meer geld hebben opgebracht door niet naar de bioscoop te gaan en rechtstreeks op Disney+?

  Reply
 2. Bramstoker

  Zo een goede film was dat toch nu ook weer niet …

  Reply
 3. René van den Abeelen

  De huidige situatie zal ongetwijfeld een (grote) rol spelen, maar van de mensen die ik ken die de film hebben gezien, was er niet één die hem echt goed vond. Sterker, de meesten begrepen ‘m niet. Dus wellicht heeft Christopher Nolan gewoon een mindere film afgeleverd.

  Reply
 4. Lisa

  Was inderdaad niet zijn beste film.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *