Denis Villeneuve’s eerste officiële Dune trailer

Dune (2020) heeft de coronadans kunnen ontsnappen gezien de productie in maart van 2019 was begonnen en ze eigenlijk een zee van tijd hadden om de film af te werken in besloten en virus-vrije post-productie kamertjes. De film zou in wezen op 16 december 2020 bij ons in de bioscoop moeten uitkomen en hieronder is al een eerste officiële trailer voor Warner bros. Het ziet er naar uit dat er een grote stap werd gezet, weg van die verwarrende en ook wel saaie Dune (1984) versie van David Lynch.

Regisseur Denis Villeneuve‘s langverwachte bewerking van Frank Herbert‘s scifi-romanserie Dune wordt opgesplitst in twee films, omdat de regisseur van mening is dat de wereld ‘te complex’ is om in één speelfilm te passen. Laten we hopen dat die twee films reeds zijn opgenomen, want we leven ondertussen in andere tijden. Villeneuve zal ook toezicht houden op een Dune: The Sisterhood TV-serie die zal draaien op de nieuwe streamingdienst van Warner Bros. Met de politieke, riligieuze, ecologische en spirituele context van het boek is het voor de regisseur van Sicario, Blade Runner 2049 en Prisoners één van zijn moeilijkste films ooit.


© 2020 Warner Bros. Pictures

Het verhaal ontrolt zich in een verre toekomst te midden van een feodale interstellaire samenleving waarin verschillende adellijke huizen planetaire leengoederen beheersen. We volgen er het verhaal van de jonge Paul Atreides (Timothée Chalamet), wiens familie het rentmeesterschap van de planeet Arrakis heeft aanvaard. Hoewel de planeet een onherbergzame en dunbevolkte woestijn is waar gevaarlijke en gigantische zandwormen heersen, is het de enige bron van ‘the spice’ (ook benend als ‘melange’), een medicijn dat het leven verlengt en de mentale vermogens verbetert. De grondstof is ook nodig voor ruimtevaart, wat een soort multidimensionaal bewustzijn en vooruitziende blik vereist die alleen het medicijn biedt. Omdat melange alleen op Arrakis kan worden geproduceerd, is controle over de planeet dus een begeerde en gevaarlijke onderneming. Het verhaal verkent de dubbelzinnige interacties van politiek, religie, ecologie, technologie en menselijke emotie, terwijl de facties van het rijk elkaar confronteren in een strijd om de controle over Arrakis en zijn specerijen

Een beetje zoals in Games of Thrones hebben we hier ook een uitgebreide voorgeschiedenis van verschillende rivaliserende huizen. Elke planeet in het rijk wordt geregeerd door een groot huis en zweert trouw aan de Padishah-keizer Shaddam IV. De keizer vermoedt dat hertog Leto Atreides (Oscar Isaac) van het Huis van Atreides een uitdaging vormt voor zijn autoriteit. In een poging hun invloed te ondermijnen kreeg hij de planeet Arrakis toegeweze, ondanks dat het eigendom is van Baron Vladimir Harkonnen (Stellan Skarsgård), van het rivaliserende House Harkonnen die bijzonder vijandig staat tegenover het huis van Atreides. De bedoeling was dat ze bij hun aankomst vermoord zouden worden. Maar de zaken lopen anders uit en Leto brengt een zoon (Paul) tot leven samen met zijn concubine Lady Jessica (Rebecca Ferguson), aanhanger van de Sisterhood Bene Gesserit onder leiding van de Reverend Mother Gaius Helen Mohiam (Charlotte Rampling), die beschikt over bovennatuurlijke gaven. Paul is getraind in oorlogvoering door Leto’s assistenten, de Mentat-huurmoordenaar Thufir Hawat (Stephen McKinley Henderson) en elite-soldaten Duncan Idaho (Jason Momoa) en Gurney Halleck (Josh Brolin) om zich voor te bereiden op Arrakis.


© 2020 Warner Bros. Pictures

In de rol van Chani die uiteindelijk de love-iterest van Paul zal worden, zien we Zendaya (met de typische blauwe ogen – hoe meer spice je opneemt hoe blauwer de ogen). Ook Javier Bardem speelt een belangerijke rol als Stilgar, de man die Paul zal leren om op zandwormen te rijden. Bij de slechteriken zal Dave Bautista de rol van Glossu ‘Beast’ Rabban spelen.

Het script van de film werd geschreven door Eric Roth, Denis Villeneuve en Jon Spaihts. De muziek werd voor een keertje niet geschreven door Jóhann Jóhannsson, maar wel door Hans Zimmer met wie Villeneuve al had samengewerkt op Blade Runner 2049 (2017). Laten we hopen dat deze film, naast Christopher Nolan’s Tenet, het gehele filmjaar 2020 kan redden. Er zijn tevens verschillende Dune boeken geschreven, maar ik vermoed dat ze het bij het eerste boek zullen houden gezien de andere boeken toch heel snel de teugels verliezen, maar misschien moet ik ze nog eens opnieuw gaan lezen.


2 Comments

  1. Vince

    Ze mogen wel nog eens de David Lynch versie uit 1984 op tv uitbrengen want is een eeuwigheid geleden en het enige wat ik er nog van weet is Sting met zijn blonde haren en zijn glimmende bovenlijf 😀

    Reply
  2. Sinister

    Ik hou echt niet van de panser-pakken van de Atreides. Het lijkt voor mij te veel op motorcrosskleding en de uniformen zijn erg saai in vergelijking met hoe ik ze had voorgesteld in de Lynch-versie.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *