Dune 2 verovert de box-office met 178 miljoen dollar

Het is ongezien dat een dergelijke – niet Star Wars – sci-fi film zo’n astronomisch hoge cijfers kan ophalen aan de box-office maar Dune: Part Two (2024) heeft nu toch 81 miljoen dollar opgehaald enkel en alleen in de States en loopt gelijke tred met Oppenheimer (2023) die 82 miljoen kon ophalen. Internationaal heeft de film 178 miljoen opgebracht wat dubbel zoveel is als Dune (2021).

© Warner Bros

Het ziet er dus naar uit dat regisseur Denis Villeneuve zijn fanbasis voor dit soort films heeft weten te verruimen en ook niet-sci-fi-fans heeft weten te verleiden, uiteraard geholpen door een stortvloed aan positieve reviews en een mooie A Cinemascore. Warner Brothers heeft zijn lessen geleerd uit Oppenheimer en Barbie (2023) en hoe ze een event-film moeten promoten. Christopher Nolan heeft Warner verlaten maar kijk, ze hebben met Villeneuve een nieuwe Nolan binnengehaald.

Opmerkelijk is dat Dune 2 voornamelijk werd bezocht door een mannelijk publiek (68%) ondanks de aanwezige girlpower met Zedaya, Rebecca Ferguson en Florence Pugh. En nog een opmerkelijk cijfer; een kwart van de bioscoopbezoeken waren in een IMAX zaal. Inderdaad, de ticketprijs is hoger en verklaart misschien ook wel deels de recette, maar het blijft opmerkelijk dat IMAX na al die jaren een ware heropleving kent met films als Avatar 2 en Oppenheimer. Warner had nog plannen voor een Dune-prequel serie op hun MAX streamingdienst en ik vermoed dat ze na deze cijfers deze plannen zullen opbergen. Het zou dwaas zijn om de fout te maken van Marvel nu ze een goudhaantje hebben. Maar we zullen zien.

Niemand had ooit kunnen denken dat Dune zo’n succes zou worden (net als een Oppenheimer film trouwens, die zo goed als 1 miljard kon ophalen aan de box-office). Zeker in het licht van de enorme teleurstellingen van de laatste drie Star Wars films en de online “HAAT” voor de nieuwe Star Wars films. Het ziet er naar uit dat Warner misschien wel de fakkel van Lucasfilms heeft overgenomen met ‘kwaliteit’ in plaats van politieke spelletjes rond representatie en diversiteit. Zoals ik al zij, er zijn heel wat sterke vrouwen in Dune, maar deze film werd niet gemaakt om een girlpower film te maken. Deze films zijn gemaakt met respect van het bronmateriaal, en een oog voor het visueel en auditief spektakel. Er is op social media wel degelijk een boycott campagne bezig tegen Dune 2 omdat volgens een paar individuen de film het beeld zou ophangen van “de blanke man als verlosser” van een inheems volk, maar deze mensen kennen duidelijk het boek niet en hebben vermoedelijk zelfs de film niet gezien. Gelukkig heeft deze kortzichtigheid ‘nul’ effect gehad op de cijfers.

Wat moet Denis nu doen als eerstvolgende project; de Arthur C. Clarke film Rendezvous with Rama of de Cleopatra film of effectief Dune 3? Mocht ik in zijn schoenen staan zou ik de trilogie afwerken nu het ijzer heet is. Wacht hier geen 3-4 jaar mee. Dit kan zijnn Award-winnende Return of the King worden! Maar wat denken jullie?

2 Comments

  1. Emile

    Ik weet niet hoeveel de film heeft gekost, maar het was elke dollar waard. Een streling voor het oor en oog, echt bangelijk.

    Reply
  2. Nerrylooni

    Kwaliteit scoort niet altijd aan de box-office, gelukkig dat deze dat wel doet want zo krijgen we vast wel een derde deel

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *