The Flash (2023) **** 4k UHD recensie

Eindelijk is The Flash (2023) uit op Blu-ray en 4k UHD! Hoe bizar de cijfers aan de box office de laatste tijd ook waren, deze film is zonder twijfel één van de top DC-films van de afgelopen jaren. Ondanks de bizarre cgi-keuzes van de regisseur werd de film een soort dartbord voor critici. Sommige mensen begonnen al te mopperen voordat ze ook maar één seconde van The Flash hadden gezien. Er waren mensen die hun oordeel al hadden geveld op basis van wilde geruchten over de hoofdrolspeler. En dan was er die ongekende zet van de box office-prognosticeurs. Ze gooiden hun voorspellingen eruit alsof ze toekomstvoorspellers waren, al een halve week voordat de film uitkwam. Normaal gesproken moet je wachten tot de maandag na de release om te zien hoe een film het doet. Maar nee, dit keer waren ze er als de kippen bij om de film af te schrijven. Dat is pas wat ik noem een ‘a charge’ campagne! Maar nu het stof is neergedaald en we de popcorn hebben klaargemaakt in de comfortabele omgeving van onze huiskamers, kunnen we eindelijk The Flash zelf beoordelen. Dus haal die afstandsbediening tevoorschijn en laat de flitsende avonturen beginnen! Het is tijd om te zien of The Flash onze verwachtingen heeft ingelost, ongeacht alle clickbate verhalen die de ronde deden.

Wij dachten een jaar geleden nog dat Warner misschien wel Batgirl-gewijs de stekker ging uittrekken met de komst van James Gunn en de perikelen rond enfant-terrible Ezra Miller. Maar gelukkig deden ze dat niet. Is het een perfecte film? Neen, maar de scènes die werken zijn beloftevol voor de toekomst en de The Flash is zo grappig dat je de zwaktes erbij neemt. Dit was geen eenvoudige prent om te maken en ongelooflijk ambitieus, maar regisseur Andy Muschietti is een geniale filmmaker.

Korte inhoud: In The Flash komen werelden samen als Barry (Ezra Miller) met zijn superkrachten terug in de tijd gaat om het verleden te veranderen en zo zijn familie te redden. Hierdoor verandert hij alleen ook onbedoeld de toekomst. Barry komt vast te zitten in een realiteit waarin generaal Zod is teruggekeerd met plannen om de wereld te verwoesten, en er zijn geen superhelden meer om iedereen te redden. Barry’s enige hoop is om een gepensioneerde Batman te overtuigen weer in actie te komen en een gevangengenomen Kryptoniaan te bevrijden, ook al is dat niet wie hij verwacht. Om de wereld te redden en terug te kunnen keren naar zijn eigen toekomst moet Barry rennen voor zijn leven. Maar zal zijn offer genoeg zijn om het universum te herstellen?

The Bad. Laat ik misschien beginnen met wat er minder goed was aan deze film en vermoedelijk te wijten aan het feit dat dit de eerste comic verfilming is van Andy Muschietti en de man voornamelijk ervaring heeft met het horror-genre. Veel van de visuele effecten zagen er niet altijd even goed uit – of nog in een niet afgewerkt stadium of zelfs ronduit slecht. De visuele effecten waren vaak ook uitzinnig en er zijn momenten van pure adrenaline; maar op andere momenten vraag je je af of het de bedoeling was dat het er fake uitzag of niet. De fameuze baby-scène in het begin mixt echte baby’s met poppen of 3D-versies van baby’s. Ditzelfde gevoel was er wanneer The Flash terug in de tijd gaat in een soort multiverse-tijdscapsule. Ik begrijp dat de beelden behoorlijk complex zijn, maar ook hier had je een mengeling tussen realistische karakters en … fake 3D versies. Indien het de bedoeling was een bepaalde animatiestijl te geven aan deze tijdscapsule, maar dan had je veel verder moeten gaan. Ik hoop echt dat ze de Clear Angle Studios die verantwoordelijk waren voor de 3D effecten, na deze film, hun miserabele Shazam! Fury of the Gods (2023) én Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023) EINDELIJK opdoeken. Hoe dan ook, slechte visuele effecten is zonder twijfel een element dat gebruikt zal worden in de online haat-campagne voor deze film. Het is een beetje als slecht acteerwerk, je kan er nauwelijks naast kijken.

Mijn tweede minpuntje was dat het script van Christina Hodson en Joby Harold op het einde van de tweede act zijn mojo begon te verliezen en zichzelf verloor in eindeloze gevechten tussen Supergirl en General Zod (Michael Shannon) of Batman en de andere handlangers van Zod, of nog de twee Barry’s en de soldaten. Ja er zaten leuke momenten in, maar op narratief en emotioneel vlak ging de dramatische curve naar beneden. Je had op geen enkel moment ook het gevoel van een wezenlijke dreiging, zoals je dat wel had bij Man of Steel (2013). En de reden waarom dit allemaal niet werkte had ook wel te maken met het multiverse concept an sich (wat ik tot op vandaag een verschrikkelijke aberratie vind). Muschietti is Zack Snyder niet, en daar waar Snyder een ernstige toon had neergezet, brengt Muschietti een best wel grappig, om niet te zeggen hilarisch, take.


En zo zijn we naadloos beland in The Good. De film is een rollercoaster van emoties en de 144 minuten vliegen voorbij als een flits. Vreemd genoeg, ook al had James Gunn geen invloed in deze film, had ik het gevoel dat er meer van zijn wereld in deze film zat dan wat Zack Snyder heeft gebracht naar de DCEU, ook al zitten we wel in het Justice League Zack Snyder universum. Indien je vrede kan nemen met de visuele effecten die niet altijd optimaal waren is de baby-scène om van te gieren, maar ook de scènes waarin Barry terugkeert en geconfronteerd wordt met zichzelf. Maar dan heb je ook de nostalgische momenten met de terugkeer van Michael Keaton als Batman op het muzikale thema van Danny Elfman, herwerkt door Benjamin Wallfisch en de extase met de scène waarin we de jonge Supergirl (Sasha Calle) die met alle geweld de strijd aangaat met Zod. Het hart van de film zit hem echter in de emotionele scènes tussen Barry en Barry, tussen Barry en zijn vader Henry (Ron Livingston) en moeder Nora (briljant gespeeld door de Spaanse Maribel Verdú). Muschietti heeft met zijn It (2017) bewezen een virtuoos te zijn op vlak van menselijke interacties.
© Warner Bros

En hier komen we tot het beste van wat de film te bieden heeft, en dat is Ezra Miller. Je zou denken wanneer je de trailers en posters bekijkt dat dit een tweede Justice League film is, maar niets is minder waar. Dit is een Flash film en we krijgen hier niet alleen één maar twee Ezra Millers te zien in bijna twee verschillende vertolkingen. De ene Barry is de Barry die zijn moeder op vroege leeftijd heeft verloren en wiens vader in de cel zit voor een moord op zijn vrouw waarvan hij onschuldig is, en de tweede Barry ***spoiler*** is niet alleen jonger maar ook diegene die in de alternatieve tijdslijn leeft waarbij hij nog beide ouders had en vermoedelijk zelfs nooit geen superkrachten zou hebben ontwikkeld ***end spoiler***. Ezra speelt die personages ook op twee totaal verschillende manieren en de scènes zijn om van te smullen. Andy Muschietti heeft veel risico’s genomen met het verhaal en zeker ook met het karakter van Ezra, en wat mij betreft was het een verfrissing om te zien. Comic book fans zullen hier ook veel plezier aan beleven want deze film zwiert heel wat comic-referenties rond *** spoiler *** inclusief de Nicolas Cage versie van Superman zoals Tim Burton en producer Jon Peters dit voor ogen hadden *** end spoiler *** alsook pop-cultuur referenties met bijvoorbeeld een Back to the Future waarin Eric Stoltz de hoofdrol speelde en niet Michael J. Fox.

De film moet een 400 miljoen dollar ophalen voor een break-even wat het vermoedelijk wel zal halen maar of The Flash het glazen plafond van 1 miljard zal breken valt nog te bezien, zeker in een klimaat waar social media boycot-campagnes rond Ezra zeker niet gaan liggen en waarbij heel wat journalisten deze meute liever niet over zich heen wil krijgen (dus oordeel zelf en laat je niet al teveel leiden door Twitter of Rotten Tomatoes). Zoals de kaarten nu liggen denk ik dat er geen Flash 2 zal komen, omdat ik het gevoel heb dat ze het verhaal hebben afgerond. Maar mocht deze film de box-office veroveren (wat echt wel mogelijk is), dan sluit ik niet uit dat Ezra nog zal terugkeren. Wat betreft Sasha Calle als Supergirl, haar screentijd is beperkt maar uiteraard wil je meer van haar zien in een mogelijke stand alone film. Vanaf kunnen jullie dit spektakel zien op iTunes, Google, Microsoft, Rakuten, Telenet en op DVD, Blu-ray en 4K UHD vanaf 18 oktober 2023. Voor de echte fans, is er ook een box set beschikbaar met The Flash en Black Adam (2022) op DVD, Blu-ray en 4K UHD.

. Op de schijf staan een hele resem making of filmpjes alsook heel wat deleted scenes.


Review The Flash (2023)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** The Flash trailer ***


8 Comments

 1. Conan the Librarian

  Ik blijf het spijtig vinden dat ze Henry Cavill niet hebben teruggebracht maar anderzijds ben ik echt benieuwd naar Supergirl. Ik kan niet wachten deze te gaan zien.

  Reply
 2. Flo

  Veel van de recensies op RT zijn zo eenzijdig. Ze geven vaak een middelmatige score vanwege Miller of vanwege “fanservice”? Sinds wanneer is fanservice iets slecht? lol. Dat je kritiek geeft op de CGI, zoals jullie hier trouwens ook doen, dat kan ik nog beschouwen als een valide argument, maar al die commentaren rond Ezra zijn gewoon belachelijk; . Millers problemen begonnen na de shooting van The Flash en te midden in Covid-mode-crisis, of in ieder geval een groot deel ervan. En hoe kun je bepalen dat dit een slechte film zou zijn vanwege fanservice!? Dit is gewoon gezever. Spiderman No Way Home deed precies hetzelfde en dat vond iedereen blijkbaar geweldig, maar nu het DC is moeten we “kritisch zijn”. Zoveel vooringenomenheid.

  Reply
 3. Alfredo

  I ben benieuwd, grote fan van It and Mamma, zelfs zijn Historias Breves 3

  Reply
 4. Axel

  Clear Angle Studios verzorgt ook de effecten voor de nieuwe Mission Impossible film … het zou ook kunnen dat ze net iets teveel hooi op hun vork nemen en stagiaires veel werk laten doen. Ik werk nu al 4 jaar in een post-productie huis en zie het regelmatig gebeuren wanneer er teveel werk is.

  Reply
  1. Stef

   Ik denk niet dat ze stagiaires zetten op dergelijke films, tenzij het voorbereidend werk is en dan nog. Maar de kwaliteit van de sfx kunnen wel eens verschillen en elkeen heeft ook wel zijn eigen animatiestijl: ILM kan je wel onderscheiden van Weta Digital bijvoorbeeld.

   Reply
 5. Timmo

  Ze spoilen wel enorm veel op social media met clips en trailers, heb soms de indruk dat ik al de film heb gezien.

  Reply
  1. Aster

   Ik bekijk zelfs de trailers niet, die spoilen nog het meest.

   Reply
 6. Damien

  Ik heb een review gelezen op RT waar de recensente letterlijk schreef dat ze de film niet goed vond omdat ze niet voorbij de wandaden van Ezra Miller kon geraken, maar ze was wel fan was van de eerste Batman film. Gelukkig heeft niemand haar verteld dat Jack Nicholson als jongere knaap ooit eens een hoertje in elkaar heeft getimmerd tot ze bijna blind was.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *