It (2017) **** Blu-ray review

Volgende week woensdag (24 januari 2018) komt één van de meest succesvolle horrorfilms ooit op DVD en Blu-ray, met name de Stephen King verfilming It (2017). Het leek op het juiste moment te vallen, naast het tweede seizoen van de succesvolle serie “Stranger Things” die ook al draaide rond tieners.

it_2017_poster02.jpg

Korte inhoud: ‘It’ volgt een groep kinderen, beter bekend als de ‘Losers club’, in het kleine stadje Derry, Maine. Op een dag wordt het stadje geterroriseerd door het bloeddorstigste monster It dat het elke 27 jaar op de kinderen voorzien heeft. Dit monster, dat de vorm van een clown genaamd Pennywise (Bill Skarsgård) aanneemt, komt lijnrecht tegenover het groepje kinderen te staan dat er alles aan zal moeten doen om hem te verdrijven.

De originele It (1990) (net 27 jaar geleden – zal wel geen toeval zijn) was eigenlijk een wat vervelende en weinig inspirerende tv-adaptatie, maar deze nieuwe adaptatie is echt een horrorfilm die verdomd goed in mekaar steekt. Meer nog, het één van de betere horrorfilms van de laatste 5 jaar, en dat heeft voor een groot stuk te maken met de feilloze regie van het nieuwe horror-icoon Andy Muschietti die eerder al indruk maakte met de horrorprent Mama (2013). Hij weet als geen ander een perfecte balans te brengen tussen het coming-of-age drama en de onversneden Stephen King gruwel, en respecteert volledig de ziel van de auteur van het boek. Er zijn al heel wat Stephen King verfilmen geweest die niet om aan te zien zijn (The Mangler, Graveyard Shift, Silver Bullet, Cat’s Eye, Needful Things, Dreamcatcher,…), maar deze film mag gerust in het rijtje komen van de geslaagde adaptaties (The Shining, Carrie, The Dead Zone, The Shawshank Redemption, Misery).

En zoals zo vaak zijn de vertolkingen van de acteurs datgene wat een kijker in het verhaal kan meesleuren. En hier was het geen evidente zaak, want het eerste gedeelte draait rond pubers. En in deze film heeft elk kind, net zoals in The Goonies (1985) of die andere Stephen King film Stand by Me (1986), een eigen persoonlijkheid en karaktertrek. En wat opviel is dat scenarist Gary Dauberman deze film ook in de jaren 80 heeft gezet en dus niet in de jaren 50 zoals in het boek, een juiste beslissing wat mij betreft.

Elk van de acteurs laat geen enkele steek vallen, te beginnen bij de hoofdacteur Jaeden Lieberher in de rol van Bill, die fysiek en psychologisch nog steeds het zware verlies draagt van zijn jongere broertje Georgie (Jackson Robert Scott). Dit wordt nog eens extra in de verf gezet door het feit dat zijn personage stottert. Toch ontpopt hij zich al vrij snel tot de leider van de “Losers Club”. Daarnaast hebben we de slimme en over-voorzichtige Eddie Kaspbrak, gespeeld door Jack Dylan Grazer. Hij is stukken minder heldhaftig als Bill en biedt een perfect tegengewicht. Richie Tozier gespeeld door Finn Wolfhard is de grappigste van de bende en hij zorgt voor heel wat comic relief, en deze komt nooit gedwongen over.


it_2017_pic03.jpgit_2017_pic02.jpgit_2017_pic01.jpg
© 2017 20th Century Fox, All rights reserved.

Het iets dikkere jongetje die al een tijd lang bezig is met het onderzoek naar de mysterieuze verdwijning van kinderen in hun stadje is Ben Hanscom, gespeeld door Jeremy Ray Taylor. En dan zijn er nog het zwarte jongetje Mike Hanlon (Chosen Jacobs) en het joodse jongetje Stanley Uris (Wyatt Oleff). Het enige meisje van de bende werd briljant vertolkt door Sophia Lillis. Bill heeft meteen een oogje op haar en hun flirt lijkt bijzonder veel op de flirt in The Goonies tussen Sean Astin en Kerri Green.

Zelfs de villains in deze film zijn zo goed gecast. Kwajongen Henry Bowers gespeeld door Nicholas Hamilton leek bij momenten als de jongere bully versie van Kiefer Sutherland. En uiteraard is er de vertolking van Bill Skarsgård als de killer clown die enige tijd zal blijven nazinderen. Ik hoop in ieder geval dat hij zal terugkomen en dat ze geen oudere versie van hem nemen voor de volwassen-cast. Pennywise had eerst vertolkt moeten worden door Will Poulter (Revenant, Maze Runner) onder de regie van Cary Fukunaga (True Detective s1), maar hij clashte met de studio over “creatieve meningsverschillen” en werd vervolgens vervangen. Uiteindelijk bracht deze switch enkel maar positieve zaken, want Bill Skarsgård was geknipt voor de rol met zijn 1m91 van lengte en zijn oogbollen die net iets uit elkaar staan. Het was tevens geen gemakkelijke taak om in de voetsporen te treden van de vorige Pennywise gespeeld door Tim Curry.


it_2017_pic05.jpgit_2017_pic04.jpgit_2017_pic06.jpg
© 2017 20th Century Fox, All rights reserved.

Het is een R-rated film, en kinderen worden in deze film zwaar mishandeld of vermoord. En toch is het nooit echt gory. Daar ligt het verschil tussen een regisseur als Andy Muschietti, die in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Eli Roth, kiest voor subtiliteit en vaak is deze terreur des te doeltreffender. Er zijn dan ook een paar horror-scènes die in het boek stonden verwijderd uit de filmversie (zoals het kind wiens rug breekt en in het toilet wordt getrokken). Toch is deze adaptatie meer schrikwekkender dan de vorige. Het is wat mij betreft nu al uitkijken naar deel 2.

Op de Blu-ray van It vinden we heel wat making of filmpjes alsook deleted scenes. Spijtig genoeg geen audio-commentaar van de regisseur.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 7 september 2017

 


*** It trailer ***

21 Comments

 1. Julie

  Ik ga dit weekend gaan zien, ik ben benieuwd.

  Reply
 2. Gaetan

  Eindelijk nog een een goeie King verfilming!! Ben benieuwd 🙂

  Reply
 3. Heidi

  Volgens mij hebben we twee verschillende films gezien. kinderen acteren belabberd, het verhaal op zich is gewoon lachwekkend. Ik vraag mij af wat king bezield heeft om zijn goedkeuring hieraan te geven…. There is only 1 pennywise en de nieuwe is het niet

  Reply
 4. François

  Briljante verfilming met ijzersterk acteerwerk van de hele cast! Sophia Lillis met stip op één voor haar performance.
  Geweldig goed opgebouwde verhaallijn, gedoseerde scares in het eerste deel en daarna gaat de film echt los. Heerl erg goed camerawerk ook! Ik ga nog een keer kijken. En ook ik kan niet wachten op deel 2!!
  AANRADER!

  Reply
 5. Fabian

  Uitstekende vertolkingen en dat voor een remake van tvserie die niet scary genoeg was voor een volwassen publiek en te scary voor jongeren.

  Reply
 6. Jerre

  Het is een eeuwigheid geleden dat ik nog zo’n plezier heb beleefd met een Stephen King film. 9/10

  Reply
 7. Sebas

  Wat een gare film. Ik ben dol op horrorfilms, maar geen enkele keer geschrokken.

  Reply
 8. Daan

  Gisteren uiteindelijk de film gezien, en heb er echt van genoten!
  Zalige film met de nodige schrik momentjes.
  @Sebas: De nieuwe Saw zal waarschijnlijk meer uw ding zijn dan?

  Reply
 9. Pluis

  Net geweest, maar nee, sorry er is maar 1 pennywise en da’s niet deze! Deze film kan niet tippen aan het origineel uit 1990
  Ik heb zeker slechtere films gezien maar ook zeker betere.

  Reply
 10. Kristof Maes

  De beste film worden op handen gedragen door de ene en uitgespuwd door de andere. Ik ga deze dus zeker gaan zien 😀

  Reply
 11. kIM

  Ik vond de film tegen vallen, voornamelijk de effecten wat slecht! Voor mij geen deel II.
  De oude film vond ik persoonlijk enger, maar misschien vond ik het enger omdat ik toen een stuk
  jonger was!

  Reply
 12. Kons

  Uitstekend acteerwerk en uitstekende visuele effecten. Ik weet niet wat die anderen hier gerookt hebben tijdens de vertoning, maar deze It was super!

  Reply
 13. marjo ter wisscha

  Sorry er was echt niets engs aan wel veel gelachen om de opmerkingen in de film maar het horror gehalte was
  er echt niet geen moment heb ik gedacht ik kijk nu naar een horror film

  Reply
 14. Werner

  Voor mij een zeer slechte film, een film zonder inhoud. Saai en geen horror. Viel bijna in slaap en was blij dat hij afgelopen was. Cinema tickets waren gratis (van het werk). Maar zou verloren geld geweest zijn.

  Reply
 15. Vicky

  Was sowieso een beetje bang want een remake is dikwijls niet om aan te zien ( denk maar aan Carrie). En idd, kan niet tippen aan de eerste, soms wel eng genoeg maar dan ging het er na zo over dat het voor mij eerder belachelijk of lachwekkend overkwam. Uiteraard, smaken verschillen

  Reply
 16. Vince

  Wat een bende zuurpruimen hier. De originele film was een tv-film die nauwelijks het bekijken waard was. Hier heb je tenminste uitstekend acteerwerk, zalige dialogen en creepy visuele effecten. Jullie moeten misschien iets meer naar de cinema gaan. De film is tevens één van de meest succesvolle horrorfilms ooit aan het worden en haalt 85% op Rotten Tomatoes en 88% op Audience Score. Eat that!

  Reply
 17. TS

  Voor de zuurpruimen. Het boek niet gelezen zeker. Blijf dan thuis. Topfilm! Pennywise rules!

  Reply
 18. Richard Jalving

  Skarsgard stond voor een schier onmogelijke taak, maar zet een meer dan uitstekende Pennywise neer. It is een klassieker en veel fans leggen zo’n rol helaas enorm onder een vergrootglas en gaan teveel vergelijken.
  Ik ging er neutraal in en kwam heel enthousiast de bios uit gister. De personages zijn geweldig gecast. Ik had er alleen wat moeite mee om Owan Teague als 15 jarige Patrick Hockstetter serieus te nemen als Bloodline kijker zijnde. Veel toffe schrikmomenten, overal constant een geweldige sfeer en een betere setting dan in het origineel. Ook veel extra gore. Het was ook overtuigend en daar schort het bij veel horrorfilms nog wel eens aan. Op dat neppe stenengevecht bij de kreek na dan.. Kijk enorm uit naar chapter 2. Ik had bewust zo weinig over de film gelezen dat ik niet eens wist dat ie opgeknipt was in twee delen 🙂

  Reply
 19. Klaas

  Saaie, beetje kinderlijke film met wat horrorelementen, die te lang duurt. Deed me geregeld aan The Goonies denken inderdaad, maar die is vermakelijker dan dit ‘meesterwerk’.

  Reply
 20. natalieke

  Ze moeten meer veel meer van deze soort films maken. De wereld heeft er honger naar zo een films.
  Waarom moet het altijd zolang duren eer dat er zo een goeie film word gemaakt word?
  Altijd 1 of 2 jaar. En altijd zoveel jaar tussen een vervolg?

  Reply
 21. Axel Bal

  Ik ga misschien uit de toon vallen maar ik vond de film toch wel dik tegenvallen. Ik vond het nergens schrikwekkend of spannend en was vooral een heel erg lange zit waarbij ik diverse keren mijn aandacht verloor. Denk dat de hype eromheen groter is geweest dan de kwaliteit.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *