Erotische thriller Fair Play op Netflix

Het is een tijdje geleden dat we onze Han Solo Alden Ehrenreich nog hebben gezien maar na de filmflop Solo: A Star Wars Story (2018) zien we hem nu opduiken in maar liefst drie films, enerzijds de niet onaardige low budgetfilm Cocaine Bear (2023), de box-office hit en vermoedelijk dé beste film van het jaar Oppenheimer (2023) en hier zit hij in de erotische thriller Fair Play (2023) die werd aangekocht door Netflix voor 20 miljoen dollar in een van de grootste deals van het Sundance Film Festival van dit jaar.

Korte inhoud: Net na de pikante nieuwe verloving van het New Yorkse stel Emily (Phoebe Dynevor) en Luke (Alden Ehrenreich) die maar geen genoeg van elkaar krijgen, proberen ze toch hun afstand te houden op de werkvloer. Wanneer een felbegeerde promotie bij een aanvoerend financieel bedrijf plaatsvindt, lijkt hun relatie op losse schroeven te staan en dreigt er een verzurend conflict te ontstaan wanneer één van hen een promotie krijgt en plots de baas wordt van de andere. Terwijl de machtsdynamiek in hun relatie onherroepelijk verandert, moeten Luke en Emily de echte prijs van succes en de zenuwslopende grenzen van ambitie onder ogen zien.

In de film zien we ook de “Bridgerton”-ster Phoebe Dynevor die hier haar eerste grote rol neerzet. De actrice was eerder al getipt om Lois Lane te vertolken in de nieuwe Superman film van James Gunn. Fair Play markeert ook het speelfilmdebuut van schrijver-regisseur Chloe Domont, na haar tijd aan het hoofd van afleveringen van de HBO-serie “Ballers”, de CBS serie “Clarice” en Showtime’s “Billions”. In de film zien we tevens Eddie Marsan (“Ray Donovan” en onlangs nog in de sci-fi film Vesper), alsook Rich Sommer (“Mad Men”) en Sebastian De Souza.

Het lijkt erop dat we een golf van post – #MeToo films kunnen verwachten waarin traditionele rollen en verwachtingen een serieuze plotwending krijgen. Mannen die opeens worden ingehaald door vrouwen, zonder per se in de schurkenrol te belanden zoals we zagen in die intrigerende erotische thriller uit de jaren ’90, Disclosure (1994)” rel=”noopener nofollow ” target=”_blank”>Disclosure (1994), waar Demi Moore een voormalige minnaar en collega op seksuele wijze benaderde om hem vervolgens uit het bedrijf te werken. Toch lijkt deze nieuwe generatie films niet zozeer te draaien om seksueel misbruik, maar eerder om de complexiteit van baas-werknemer relaties die evolueren naar iets diepers, ondanks de ingewikkelde hiërarchische dynamiek. Deze films zouden een scherp licht kunnen werpen op het feit dat seksueel misbruik en machtsverhoudingen niet exclusief zijn voor een bepaald geslacht.

Terwijl het begrip van beide kanten kan komen, lijken deze nieuwe films te focussen op de grijze gebieden van baas-werknemer interacties. In veel bedrijven zijn er immers mannelijke en vrouwelijke werknemers die “samenwerken,” maar wat als er een complexere hiërarchie wordt toegevoegd? Het is in ieder geval intrigerend om te zien hoe deze films de traditionele verwachtingen en stereotypes kunnen uitdagen. Zullen we getuige zijn van mannen die zich ongemakkelijk voelen bij de plotselinge rolomkering, of zullen ze met open armen en gelijke verstandhouding reageren? En zullen de vrouwen in deze films hun macht op een verantwoordelijke en respectvolle manier uitoefenen, of zal er ruimte zijn voor menselijke tekortkomingen en morele dilemma’s? En uiteindelijk, zal deze relatie deze aardverschuiving overwinnen?

Netflix heeft ook besloten om de film niet alleen uit te brengen op het streamingplatform maar ook in een select aantal bioscoopzalen, dus valt het nog af te wachten of de film bij ons ook eerst in de bioscoop zal uitkomen. 20 miljoen dollar is eigenlijk een koopje want met een degelijke release brengt zo’n film gemakkelijk 80 miljoen dollar op, zelfs al zien we niet meteen grote filmsterren. De erotische thriller was eind jaren 90 echt wel een aantrekkelijk genre voor filmstudio’s, met Adrian Lyne (Fatal Attraction) en Paul Verhoeven films (Basic Instinct), en er is vandaag zeker nog een markt voor. De film is sinds 6 oktober 2023 te zien op Netflix.

*** Fair Play trailer ***


2 Comments

  1. Elise

    Fijn om te zien dat Phoebe Dynevor eindelijk uit haar Bridgerton rol is gebroken. Ben hier wel benieuwd naar.

    Reply
  2. Wasp

    Ik dacht dit verhaal al eens eerder hebben gezien, hoe dan ook een goede cast.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *