Halloween Ends (2022) *½ recensie

Elke geslaagde franchise heeft een waardig einde. Soms is dit einde grandioos zoals met Avengers: Endgame (2019), soms is het einde zwaar teleurstellende zoals dit van “Game of Thrones” of The Godfather III, en sommige eindes komen veel te laat, zoals deze van “Dexter: New Blood”. Halloween Ends (2022) is spijtig genoeg één grote teleurstelling op wat ooit een beloftevolle aanzet was.

Dit Halloween einde komt op de hielen van Halloween (2018) en Halloween Kills (2021), dus de films hebben elkaar in sneltempo opgevolgd. Kills was als sequel niet bijzonder origineel en de hoop as dat de laatste film zou leren uit zijn fouten, maar dat deed het niet. En uiteraard als je films back-to-back draait kan je geen afstand nemen op datgene wat je hebt gemaakt of zelfs nog waar bepaalde reviews te lezen of te luisteren naar wat het publiek ervan vond.

Korte inhoud: We zijn vier jaar verder en Laurie (Jamie Lee Curtis) en haar kleindochter Allyson (Andi Matichak) zijn nog altijd in leven. Maar Michael escaleert echter de vendetta die tussen hen bestaat verder. Dat betekent dat er een nog behoorlijk gruwelijke strijd zal plaatsvinden. Een ultiem eindgevecht zal volgen.

Jamie Lee Curtis heeft al heel at Halloweenfilms op haar naam, 7 films waarin ze de rol speelde van Laurie Strode om precies te zijn. Een gevecht tegen Michael Myers die zowat 44 jaar geleden begon met Halloween (1978). Maar deze film wordt dus in wezen de 4de keer waarin Jamie een definitief einde zal maken aan Michael Myers. Dus ja, “it ain’t over until the box-office drops”. De eerste film bracht 255 miljoen dollar op, de sequel 133 miljoen, deze film haalde nauwelijks 105 miljoen op, en dit allemaal met een omgekeerd evenredig productiebudget (15 – 20 – 35 miljoen dollar). Met andere woorden, de laatste was verlieslatend en vermoedelijk zal de franchise nu wel voor enige tijd op sterk water worden gezet. Michael Myers heeft op dit ogenblik elke notie van terreur verloren. Ondanks de vele dwalingen van de Rob Zombie Halloween-films was er tot op een zekere hoogte nog altijd wel sprake van horror, dat heb je hier en tevens al in de vorige film niet meer. Zelfs met een overmatig gebruik van de oorspronkelijke muziek.

Naast Curtis en Andi Matichak, zien we ook Will Patton als plaatsvervangend Frank Hawkins, Kyle Richards als Lindsey Wallace. David Gordon Green staat weer aan het roer voor Halloween Ends met een script dat hij samen met Danny McBride, Paul Brad Logan en Chris Bernier schreef.© Universal Pictures

Hoe Jamie Lee Curtis, de mensen van Blumhouse en John Carpenter ook maar een seconde konden denken dat dit saaie, lusteloze script waard was om de “laatste” aflevering te zijn én verfilmd te worden is een waar mysterie. Het enige positieve is dat je een aantal Gen Z jongeren brutaal aan hun einde ziet komen, maar voor de rest is het kommer en kwel. Het geheel voelt aan als de titel al deed vermoeden, het is het einde van de rit en er zit geen benzine meer in de tank. Het is tijd om deze figuur een eeuwige rust te geven. Wanneer je een film opzet als de potentiële laatste in een decennialange franchise, met Laurie Strode gespeeld door Curtis, dan verwachten de fans ook een laatste face-off tussen Myers en Strode, niet? In plaats daarvan krijgen we gedurende het grootste deel van de film een meanderende meditatie over een jongeman die op het donkere pad verzeilt, met aanzienlijke hulp van Michael, omdat de wereld zich tegen hem keerde. Een rudimentair en grotesk uitgangspunt van jonge (vaak blanke) mannen die gewelddadig worden omdat ze vinden dat de wereld hen iets verschuldigd is. Allemaal mooi, maar dit heeft in de verste verte iets te maken met wat Halloween voor stond.

Op is Halloween Ends uitgekomen op DVD en Blu-ray met deleted en extended scenes.

Review Halloween Ends (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 1,5 / 5

rating

*** Halloween Ends trailer ***5 Comments

 1. Vasya

  Jamie Lee zei dat deze film de fans pissig zal maken, ze bedoelde het anders maar kreeg uiteindelijk gelijk …

  Reply
 2. Sinister

  Op zich veel kritiek op Rob Zombie voor zijn puber-Michael Myers, maar volwassen Myers was op z’n minst intens, hier was er zelfs geen thriller aspect maar werd het meer een familie drama.

  Reply
 3. Dofla

  De eerste van deze trilogie vond ik nog het beste, maar op een gegeven moment wordt het werkelijk een onnozel verhaal. Ik snap niet dat Carpenter hier achter stond.

  Reply
 4. Gab

  Hun grootste fout was dat Michael Myers niet meer huiveringwekkend was, zeker al in de vorige film waar hij zonder masker rondliep en er uitzag als een ouwe pompbediende.

  Reply
 5. DavidYen

  Zooooo slecht! Ik dacht op een gegeven moment dat ze er een buddy movie zouden van maken of gewoon een rip off van Hellraiser met bloedoffers. Neen, echt zwaar teleurstellend.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *