“Dexter: New Blood” (2021-2022) ***½ Blu-ray recensie

Dit is eigenlijk het 9de seizoen van Dexter ook al wordt “Dexter: New Blood” (2021-2022) gezien als een soort stand-alone miniseries die zich 10 jaar na de gebeurtenissen van het 8ste seizoen afspeelt. Deze serie werd niet geschreven door James Manos Jr. maar wel door een aantal scenaristen die ook hebben gewerkt aan de Dexter serie, waaronder Jeff Lindsay. Er zijn ook een aantal producers die zijn overgekomen, maar ja, het voelt anders. Om eerlijk te zijn, dit voelde als een low budget Dexter seizoen. En dat is op zich een beetje spijtig om de franchise hiermee af te sluiten. Maar mijn grootste probleem ligt niet bij de productie-middelen dan wel bij het verhaal, die toch vooral steunt op het herbezoeken van gelijkaardige scènes uit de serie in plaats van echt een gewaagde laatste zet te maken met deze sympathieke serialkiller.

Korte inhoud: Nadat hij tien jaar geleden zijn dood in een orkaan in scène had gezet, is Dexter Morgan (Michael C. Hall) verhuisd naar het fictieve stadje Iron Lake, New York, waar hij zijn identiteit verbergt onder de naam Jim Lindsay, een klerk bij een plaatselijke AS Adventure achtige winkel die ook jachtwapens verkoopt. Hij heeft een romantische relatie met de politiechef van de stad, Angela Bishop (Julia Jones), en heeft met succes zijn drang naar seriemoorden met burgerwacht onderdrukt. Dexter’s overleden zus Debra (Jennifer Carpenter) heeft hun vader Harry vervangen als een denkbeeldige aanwezigheid met wie hij vaak spreekt. In de eerste aflevering arriveert zijn vervreemde zoon Harrison (Jack Alcott) uit zijn vorige leven onaangekondigd met mysterieuze motieven. Een reeks incidenten rond Iron Lake zorgt ervoor dat Dexter vreest dat de “Dark Passenger” in hem, en mogelijk in zijn zoon, zich zal openbaren.

De eerste helft van het seizoen was best ok en sloot eigenlijk wel goed aan bij wat we konden verwachten van een nieuwe Dexter serie, weliswaar met een al te evidente aanwezigheid van de overleden zus, die een beetje zijn mentor moest vervangen. Met dit verschil dat ze meer begon te lijken op zijn moeder en behoorlijk irritant was. Het is ook een compleet ondankbare rol. Maar de laatste afleveringen waren een puinhoop met een zelfs bijzonder ontgoochelde finale. Er is zelfs een moment waarin ze Sgt. Angel Batista (David Zayas) vanonder het stof halen, een mogelijks beloftevolle plotlijn, maar dit wordt gewoon niet uitgewerkt. David Zayas komt hooguit 4 minuten in beeld in de gehele serie. Ik had het gevoel dat Showtime Networks maar een beperkt budget had en er niet voldoende middelen waren voor een traditionele 12 afleveringen serie, en ze in aflevering 10 gewoon alles snel wilden afhandelen. Overhaaste en roekeloze beslissingen, willekeurige onthullingen, nutteloze fanservices, plotselinge veranderingen van motivaties bij de hoofdrolspeler. Echt een pijnlijke teleurstelling.

Het viel me ook op dat de scenaristen vermoedelijk onder de indruk waren van Wind River (2017), want niet alleen speelt het verhaal zich af in een gelijkaardige afgelegen plek onder de sneeuw, is het ritme bijzonder langzaam, is er dat element van jagers in de bossen en heb je zelfs de casting van Julia Jones. Jones is op zich wel een goede aanwinst, net zoals de villain in het verhaal gespeeld door Clancy Brown. Een andere actrice die me is opgevallen is Jamie Chung, spijtig genoeg had ze ook beperkte screentijd. De acteur die me het minst beviel was de zoon van Dexter. Ik weet waarom ze Jack Alcott hebben gecast, hij lijkt effectief op de zoon van Michael C. Hall, maar hij is beperkt in zijn acteerwerk en zijn emotionele transities die hij doormaakt zijn niet altijd even overtuigend. Je hebt op geen enkel moment sympathie voor hem, en dat is dan weer deels te wijten aan het script. Echter, wanneer je weinig sympathie voelt voor een personage dan valt het wat tegen dat hij zo een belangrijke rol krijgt toebedeeld.© Dutch FilmWorks

Toch zijn er ook veel goede momenten in de serie en op zich wat er meer aan te vangen met het concept dat de sympathieke serial killer nog verder ontspoort tot hij plots beseft dat deze rit moet stoppen. Het einde is al zo voorspelbaar als het maar zijn kan en enerzijds is het wel spijtig dat het zo moet eindigen, maar op zich is het idee wat erachter steekt wel de juiste insteek. Het zal in ieder geval de meningen verdelen.

De DVD en Blu-ray van “Dexter: New Blood” is uitgekomen op met een pak making of filmpjes.


Review “Dexter 9” (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

1 Comment

  1. Siska

    Ik vond de laatste aflevering super zwak en alles was gehaast. Het verhaal was op zijn best verschrikkelijk. Het was tot dan toe een leuk seizoen om naar te kijken, maar ik zal net doen alsof de laatste aflevering niet bestond.

    sorry voor de spoilers maar Kurt’s overlijden en het vinden van zijn trofeeën was zo flauw dat het me niet eens kon schelen wat er gebeurde. Hier had echt over nagedacht moeten worden voordat het in een aflevering werd omgezet.

    Dit zijn slechts mijn meningen, maar ik voel me als dexter-fan een beetje gefrustreerd dat de finale eigenlijk een teleurstellende en onderkoelde finale was.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *