Francis Ford Coppola beleeft nachtmerrie op de set van zijn Megalopolis

Vorig jaar hadden we het nog over het opkomende project Megalopolis van Francis Ford Coppola, een SF-film over de heropbouw van een toekomstige New York, waar hij al jarenlang mee bezig is maar met moeite verkocht kreeg. De film was bijna in productie in 2011, maar toen vlogen er twee vliegtuigen in de WTC torens. Bijgevolg besloot Coppola onlangs zelf 120 miljoen dollar te pompen in het project via zijn productiehuis American Zoetrope, dat misschien ook wel zijn laatste zal worden op 83-jarige leeftijd.

Voor diegene die de briljante miniserie “The Offer” hebben gezien weten hoe Coppola in mekaar zit en hebben ook kunnen zien hoe hard hij tijdens de productie werd aangepakt op al zijn beslissingen, tot zelfs op een gegeven moment op de rand stond van het ontslag door de studio. Maar dit is wel een heel ander avontuur. Coppola heeft geen goede film meer gemaakt sinds Bram Stoker’s Dracula (1992), en dat is een eewigheid geleden. Hetzelfde kon gezegd worden van de 68 jarige James Cameron en kijk hoe hij indruk heeft gemaakt met zijn Avatar: The Way of Water (2022) die ondertussen de 2 miljard grens heeft overschreden. Dus leeftijd is van geen tel bij regisseurs, maar film-routine ga je als kijker toch wel voelen. Cameron is gans zijn leven een addict geweest van speciale effecten en Avatar 2 is één groot speciaal effect, daarentegen zien we dat een talentvol regisseur als Adrian Lyne toch vooral een kwakkel heeft gemaakt met Deep Water (2022) na een 20-jaar lange afwezigheid achter de camera.

Science-Fiction is ook niet meteen het genre waar Coppola zijn stempel heeft kunnen zetten in het verleden, zoals zijn vrienden Stanley Kubrick, George Lucas en Steven Spielberg daar wel al mee konden uitpakken. De beste films van Coppola zijn drama’s gebaseerd op sterke romans van Joseph Conrad, Mario Puzo, Bram Stoker, … maar hij is zeker ook wel een talentvol filmmaker. Zijn The Godfather Part II (1974) is wat mij betreft één van de 10 beste films ooit gemaakt en het pareltje The Conversation (1974) heeft hij zelf geschreven en geregisseerd. Anderzijds, zijn terugkeer naar het horrorgenre met Twixt (2011) is miserabel slecht en zijn laatste film Distant Vision (2016) heeft geen kat gezien.

De productie van Megalopolis is halverwege en loopt al een tijdje in’t honderd. De afbeeldingen zie zijn gelekt leken al heel bizar maar nu blijkt dat alles niet loopt zoals het hoort. Velen hebben volgens THR ondertussen opgestapt alsook het VFX-team die eigenlijk verantwoordelijk was voor het visuele aspect van de film. En dat is toch wel dramatisch. In een repliek zei Coppola dat het vertrek te maken was met “besparingen” en niet omdat ze ontevreden zijn opgestapt. Voor een 4de assistent make-up kan ik daar nog inkomen, maar een gans visuele effecten team die opstapt is toch wel van een andere orde. Ook de production designers zouden zijn opgestapt. Voor de acteurs (Cate Blanchett, Oscar Isaac, Zendaya, Michelle Pfeiffer, James Caan, Jon Voight, Forest Whitaker en Jessica Lange) zelf is er geen vuiltje aan de lucht, de toekomst zal uitwijzen hoe dit veder loopt.

3 Comments

 1. Bjorn

  Die setfoto’s met Shia zie, er bonkers uit. Ik heb geen idee waar dat allemaal over gaat maar ik hoop dat ze het uiteindelijk allemaal wel voor mekaar krijgen. Een man die Apocalypse Now heeft gemaakt kan wel tegen een stootje.

  Reply
 2. Dallas Guy

  Zelfs als deze film een gruwel is om naar te kijken, blijft het geweldig om te zien dat Coppola eindelijk begint aan het passieproject waar hij al zo lang naar op zoek is!

  Hopelijk valt het reuze mee.

  Reply
 3. Quantum

  Raar maar ik ben toch benieuwd 🙂

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *