Francis Ford Coppola investeert 120 miljoen in SF-film Megalopolis

Ik ga eerlijk zijn, de laatste film van Francis Ford Coppola die op mij indruk heeft gemaakt is Bram Stoker’s Dracula (1992), ook al is de film voor een huidige publiek behoorlijk verouderd. Zelfs het acteerwerk van Keanu Reeves is in die film niet altijd van niveau, maar het resultaat was een visueel verbluffende en creatieve adaptatie van het klassieke vampierenverhaal.

Photo by StackJack

Coppola heeft twee facetten. Hij is enerzijds de man achter unieke meesterwerken als The Godfather I & II, The Conversation en Apocalypse Now, maar tevens ook de man achter The Godfather III en films als Twixt (2011) (wat dit ook moge zijn). Sommige wijn wordt niet beter met de jaren, zo blijkt.

Maar Coppola wil op zijn 82-jarige leeftijd blijkbaar al die kwatongen de mond snoeren. Gezien studio’s hem blijkbaar niet meer willen financieren tast hij zelf in de buidel. Gelukkig was er de zoveelste Godfather re-release (ik ben de tel ondertussen al kwijt van hoeveel DVD en Blu-ray releases er zijn geweest) die toch ook wat miljoenen met opbrengen. Coppola wil een nieuwe film realiseren en dan nog wel in een genre waar hij geen kaas van heeft gegeten, met name het science-fiction genre. Megalopolis (2023) is een script die hij in 1980 had geschreven maar nooit de kans kreeg om het te maken. Laten we hopen dat die “megalopolis” betaalbaar zal zijn met 120 miljoen dollar (cf. het bedrag dat hij op tafel zou hebben gelegd). SF-films zijn immers in tegenstelling tot horrorfilms het duurste genre waarin je werkt.

De film had eigenlijk al in productie moeten gaan in september van 2011, maar toen gebeurde 9/11 en zijn plannen voor een New York shoot kon hij gaan opbergen. Het bizarre was dat zijn film ging over de reconstructie van een New York door een architect nadat deze werd vernield. Maar zijn productiehuis American Zoetrope heeft er alle hoop in dat Putin nu niet een kernwapen stuurt naar NY net wanneer hij in productie moet gaan. Tegenwoordig zijn er geen zekerheden meer in het leven.

Een ambitieuze film gaat hand in hand met een ambitieuze cast en hiervoor dacht hij aan Cate Blanchett, Oscar Isaac, Zendaya, Michelle Pfeiffer, James Caan, Jon Voight, Forest Whitaker en Jessica Lange.

3 Comments

 1. Sinister

  Daar gaat de erfenis van Sofia Coppola …

  Reply
 2. René van den Abeelen

  Het is mij een raadsel waarom The Godfather 3 altijd maar weer zo slecht wordt beoordeeld. Hij is anders dan 1 en 2, maar het is dan ook een ander verhaal. Vind het nog steeds een goede film.

  Reply
  1. Fabian

   Smaken kunnen nu eenmaal verschillen maar ik vond GF 3 ook maar bagger. Is gewoon een slechte kopie van de eerste film. En het acteerwerk van Sofia Coppola is gewoon onvergeeflijk.

   Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *