Komt er een Godfather IV ?

Deze maand verscheen een boek van Mark Winegardner, The Godfather Returns: The Saga Of The Family Corleone, die volledig aansluit bij het oeuvre van Mario Puzo. Het verhaal is geen vervolg op The Godfather III, maar situeert zich tussen The Godfather en The Godfather II. Het vertelt iets meer over de periode van Sonny (James Caan) en de groeiende macht van Michael Corleone (Al Pacino).

Wat iedereen zich dan ook afvraagt is of er een nieuwe Godfather op komst is. Het antwoord is: “Of course !” Maar het zal nog niet voor de eerste paar jaar zijn en wellicht niet gebaseerd op dit boek van Winegardner. Als er een vervolg komt zal het, naar mijn bescheiden mening, een echt vervolg op deel III zijn. Maar wat het vervolg ook moge zijn, Francis Ford Coppola is niet meteen vragende partij en zal de film, denk ik, ook niet willen regisseren. Er is al 10 jaar lang sprake van een 4de deel, maar zoals Coppola zei op de bonus DVD van de trilogie: “de bijzondere geschiedenis van Michael Corleone is in deze 3 delen volledig afgewerkt”. Hij beweerde ook niet meteen interesse te hebben om er nog een 4de deel bij te maken. De enige periode die hij nog de moeite vond was de periode waarin het nieuwe boek, The Godfather Returns, zich situeert. Hij voegde daar meteen aan toe dat een dergelijke film niet meer mogelijk zou zijn met dezelfde cast en bijgevolg niet bespreekbaar. Het is duidelijk dat Mark Winegardner de boodschap goed heeft begrepen en hij toch de meester wil verleiden. “He will make him an offer he can’t refuse…”

Wat echter niet op het audio-commentaar staat, is dat het laatste deel van de trilogie het zwakste deel is. Men kon zich afvragen of het derde deel wel werd geregisseerd door dezelfde man. De intensiteit, het realisme, de diepe karakterschetsen, de cinematografische rijkdom, maar vooral ook het meesterschap van een geniaal regisseur, waren compleet zoek in het derde deel. Het leek alsof Coppola zijn ziel aan Hollywood had verkocht. De mise-en-scenes waren houterig, het acteerspel was voorgekauwd (met een schreeuwende grijze Al Pacino die volledig solo ging in zijn vertolking), een onafgewerkt scenario met voorspelbare twists, theatrale dialogen en teveel rotsooi. Buiten de vergissing om zijn dochter Sofia Coppola te casten, kon iedereen een heel overtuigende rol hebben gespeeld indien er een cohesie was tussen de verschillende personages. Maar zelfs dit ontbrak eraan.

Dit is misschien wel de echte reden waarom Coppola liever niet aan een 4de deel werkt. Hij beseft dat hij meer schade kan brengen aan zijn trilogie en deze misschien maar best onaangeroerd houdt. Terwijl George Lucas nog altijd in de waan leeft een groot regisseur te zijn, beseft Francis Ford Coppola dat sommige films een roeping waren en dat je deze magie niet mag misbruiken.

The Godfather films zijn in ieder geval briljante films en ik zou niet meteen weten wie een dergelijk avontuur zou aankunnen. Gezien het boek The Godfather Returns een compleet nieuwe cast verreist, zal een direct vervolg op deel III misschien iets beter in de markt liggen. Bij een dergelijke film zou eventueel Andy Garcia als Godfather aangesproken kunnen worden, een oude Al Pacino als consilière (Michael Corleone stierf op het einde van deel III van ouderdom, men zou zonder veel problemen kunnen inpikken na de dood van zijn dochter). De regisseur die momenteel het dichtst bij de materie aanleunt is een Abel Ferrara (The Funeral). Nu eens zien of mijn vooruitzichten uitkomen. Slechter dan de voorspellingen van mijn horoscoop zou het in ieder geval niet kunnen zijn.

***Related Post***
04/08/2007: Paramount te krenterig voor The Godfather IV

12 Comments

 1. don vito corleone

  ik vind dat het wel moet gebeuren ik bedoel ik ben al dood ik zit in de hemel met al mijn don’s aant kaarten maar het is als een real life soupe voor mij capische???

  Reply
 2. Eldr

  Godfather 4 lijkt me super gaaf!!!
  Moet zeker doorgaan echt!

  Reply
 3. Jos

  Wat een complete onzin dat de derde film slecht zou zijn. Dat je hem minder vind, kan ik me in vinden, maar ik vind de kritiek in deze ‘recensie’ erg vergezocht en onwaar. Waarvan akte.

  Reply
 4. dave

  maar joske toch, ge moet u zo niet opwinden. Maar, als je mij quote, doe dat dan met mijn woorden. Waar lees jij dat ik Godfather III “slecht” vind? Ik vind hem de zwakste van de drie (wat niet hetzelfde betekent) en zeg ook waarom.
  Als jij vindt van niet, zeg dan WAAROM, beargumenteer je antwoord, maar spaar me alstublieft die zinloze commentaren van: “dat is complete onzin”. Ik ben bereid om in discussie te treden over The Godfather III, maar met iets meer argumentatie.

  Reply
 5. Daniël

  Nou, je hoeft niet persee het einde van III eruit kunnen knippen waar Michael van zijn stoel valt en je eerste natuurlijke gedachte is dat hij dood is. Want dat wordt opengelaten, je zou het kunnen oppikken in een eventuele nr. VI dat hij ernstig ziek is en dat hij (nog) niet dood is. Het zou mij in ieder geval geweldig lijken als er nog een deel zou komen. Maar dan moet het inderdaad wel een puur vervolg zijn van III en niet een verfilming van dat boek want aangezien je met noodgedwongen een andere cast moet werken kan dat geen succes worden. Ik zeg, maken die nr. VI. Alleen ben ik wel bang dat het zou kunnen gaan floppen.

  Reply
 6. TOMMY CARBONE

  Laat The Godfather trilogie aub met rust. Maak aub geen deel IV.Begrijp me niet verkeerd ik heb de trilogie alwel tientallen malen gezien, heb zelfs het originele boek van Mario Puzzo hier liggen. Neen begin dan gewoon met iets nieuws zou ik zeggen. Een geheel nieuwe trilogie over de woelige jaren in NY, een goede cast met Ray Liotta,Al Pacino,Robert de Niro, Joe Pessci, Andy Garcia en Chazz Palminteri (boss of bosses)… dit zou pas een cast zijn.
  de boodschap die ik verkondig is duidelijk…blijf je met je vingers af van het Godfather verhaal!

  getekend,
  een misdaad film fan

  Reply
 7. DON A

  LAAT DEEL4 MAAR LEKKER KOMEN
  ik bedoel al pacino is niet de held van de film maar dat was Mario Puzo, daar is het allemaal mee begonnen tenslotte hij heeft alles voor elkaar gekregen en die is ook dood gegaan daarna kwam opvolger michael (al pacino) dus dan kan er ook nog wel een deel worden gemaakt over de nieuwe Don vincent hoe het nou verder afloopt.

  (ik bedoel het niet neerbuigend tegenover al pacino hij was zeker belangrijk in de film)

  Reply
 8. rodney 26

  dr is toch een vierde boek verschenen
  die is toch door de dochter van coppala geschreven
  sofia toch

  Reply
 9. DONald duck

  Ik vind dat de godfather III toch best wel een open eind had.(afgezien dat je micheal dood zag gaan).
  want de familie stopte niet met de maffia. vincent werd benoemd als don dus je gaat er verder ook nog best wel zelf dingen erbij bedenken.
  genoeg dingen die je in die film kunt doen.
  dus ik vind het best een goed idee.(alleen wel jammer als marlon brando er niet in voor kan komen)

  Reply
 10. Wessel

  Ik vind dat een vervolg op deel III niet nodig is. Michael C is dood, en dat moet je dan gewn accepteren, dan eerder tussen deel 1 en 2. Met Al Pacino en James Caan als Sonny.

  Reply
 11. Jakob

  Voor de Godfather fans is er een 6-delig maffia-epos van Corleone. De miniserie is gebaseerd op de bestseller ‘De criminele carrière van Totò Riina’ van Guiseppe D’Avanzo en Attilio Bolzoni. De serie volgt de jeugd in het Siciliaanse Corleone en de bloedige loopbaan van Totò in de maffia. Zijn strijd tegen rivaliserende maffiabendes, politie en justitie staan hierin centraal. Echt de moeite waard!

  Reply
 12. stijn

  Zou eigenlijk wel leuk zijn mochten ze hier werk van maken, en ofwel de films rebooten ofwel met een nieuwe cast een verhaal brengen over een andere rivaliserende familie.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *