Alan Horn wil geen James Gunn voor Guardians of the Galaxy 3

Het zat er al een beetje aan te komen, maar het is nu definitief, James Gunn keert niet terug voor de regie van Guardians of the Galaxy 3 (20??), na de foute tweets en tegenin de wil van zowel cast en Marvel baas Kevin Feige.

The King of the Jungle Alan Horn wou geen gezichtsverlies lijden maar moest wel iets doen om de gemoederen bij de fans en de cast te bedaren, en had een meeting met James Gunn. Eigenlijk puur als een soort “geste” want zijn beslissing stond vast en hij wou de cast en de fans laten zien wie er de baas is. En gezien de “courtesy meeting” geen enkel nut had, werd deze ook belegd zonder Marvel topman Kevin Feige en Disey baas Bob Iger. Die twee hadden toevallig andere zaken te doen. Laten we hopen dat die twee Twitter niet lezen want #NoGunnNoGuardians zal binnenkort wel treden op Twitter.

Bob Iger heeft zijn handen niet willen vuil maken, want als je al beseft dat een Tweet jouw baan kan kosten, wat betekent dit voor de kansen op een mogelijk presidentschap van Amerika (wat de wens van Iger is) indien je ‘grappen over pedofilie door de vingers ziet’. Voor Feige was het ook een moeilijke strijd want gezien het zwijgen van Iger zou hij alleen staan tegenover Disney – die nu met de aankoop van 20th Century Fox wel heel wat comic-materiaal erbij heeft gekregen (X-Men, Deadpool, …). Vechten voor vrijheid van meningsuiting, het recht op vergeving en tegen de hypocrisie van Disney, is misschien eervol, maar op het einde van de rit zijn postjes blijkbaar belangrijker. Er zijn hier alleen maar verliezers in mijn ogen, met misschien als uitzondering de alt-right social-media personaliteit (bekijk deze video), “Pizzagate” complotdenker en notoir Trump-fan Mike Cernovich, die waarschijnlijk nog NOOIT van Guardians had gehoord en er ook geen moer om geeft. Cernovich heeft met succes James Gunn onttroond met zijn laatste heksenjacht en hiermee ook de Guardians franchise door het slijk gehaald. Proficiat Mr. Cernovich. Ik ga er vanuit dat de meute die op jouw kar is gesprongen allemaal geen problemen hebben met jouw stelling dat ‘date rape niet bestaat’. Laat die t-shirt verkoop maar beginnen en vergeet er geen exemplaar op te sturen naar Alan Horn.

Dat de kous hiermee nu af is zou ik nog niet denken, want dergelijke onbezonnen acties creëert wel een precedent. Disney heel goed wie James Gunn was en wat voor soort films hij had gemaakt en dus zal de hypocrisie nog harder weerklinken wanneer ze nog eens Johnny Depp gaan opvoeren – die in een nog niet zo ver verleden werd beschuldigd van huiselijk geweld. Als fan van de films die Gunn voor Marvel heeft gemaakt kan ik mijn teleurstelling nauwelijks wegsteken. De twee Guardians-films waren wat mij betreft de films die een nieuwe wind blies door de Marvel-franchise, en Gunn’s humor, regie en zelfs muziekkeuzes speelden hierin een doorslaggevende rol in hun kritische en commerciële succes. Vanuit een creatief oogpunt is het een immens verlies en qua moraliteit van het verhaal laat dit toch een bittere smaak achter. Indien zijn foute tweets (en laat me nogmaals duidelijk zijn, de tweets waren op het randje van het wansmakelijke) ‘oprecht’ waren geweest of als hij deze grapjes had blijven maken terwijl hij aan de (grotendeels) familie-films van Marvel werkte, dan zou het besluit om hem te ontslaan gerechtvaardigd zijn, zonder discussie. Dat geen van deze dingen waar is, maakt de situatie echter moeilijk te beheersen.

James Gunn zou een ontslagsvergoeding krijgen van 7-10 miljoen dollar gezien hij eigenlijk gedwongen werd tot ontslag en de tweets zich hadden afgespeeld vóór zijn aanstelling. Je zou het uiteraard ook kunnen zien als een aankoop voor de rechten van zijn script. Het is nog maar de vraag hoe Gunn het zelf zal spelen. Mijn gevoel is dat hij de ontslagsvergoeding zal aanvaren en het script zal laten aan zijn opvolger en verder geen strijd zal beginnen tegen een multinational die hij toch niet zal winnen. Alan Horn is binnenkort met pensioen en wie weet wat er dan allemaal beweegt binnenin het bedrijf. Disney zal sowieso werk moeten maken van subdivisies binnen haar bedrijf die misschien wat rauwere films kan maken, want dat witter-dan-wit imago zal bijvoorbeeld al niet werken met Deadpool.

***Related Posts***
03/09/2018: Dave Bautista geen zin meer om nog voor Disney te werken
12/08/2018: Kevin Feige is niet opgezet met ontslag van James Gunn
02/08/2018: Disney overweegt om James Gunn dan toch niet te ontslaan
21/07/2018: Disney ontslaat regisseur James Gunn na foute tweets

5 Comments

 1. Clement

  Iedereen is vervangbaar, maar hetzelfde zal je nooit krijgen. Toch wel plat om de carrière van een man zo om zeep te helpen omdat hij een paar foute tweets schreef zoveel jaren geleden. Guardians heeft miljarden opgebracht. Benieuwd welke idioot de job als regisseur van GotG 3 zal aanvaarden…

  Reply
 2. Julie

  Gaan ze nu al hun filmmakers gaan screenen op hun gevoel voor humor? Veel werk voor de boeg :/

  Reply
 3. Gallichio

  Serieuze ontslagsvergoeding. En nu DC Comics gaan maken die de MCU overtreffen.

  Reply
 4. Bas

  Het probleem is dat ze jaren geleden, nog voor Gunn begon aan de regie van Guardians, Disney een gesprek met hem had en toen was er geen vuiltje aan de lucht. Hij beweerde dat hij die slechte grappen ontgroeid was, hij is ook ouder geworden en maakt niet meer die controversiële shockfilms van toen. Zij geloofden hem. Sindsdien heeft hij zich ook fatsoenlijk gedragen. Hij communiceerd op een hele open manier met het management en was goed bevriend met Kevin Feige die hem uiteindelijk heeft komen halen. Van alles wat je van de sets hoort is het een goede gast die zijn leven heeft omgedraaid en zijn evenwicht gevonden. Zoveel goodwill van een cast kreeg je niet te horen bij het ontslag van Kevin Spacey. Zelfs zijn broer erkent dat het af en toe een knurft was die nu zijn leven gebeterd heeft.

  En nu er ineens door een idioot, die overal met laster campagnes bezig is en zelf ook niet volledig schoon blijkt te zijn, diezelfde oude tweets worden opgerakeld, moet hij ontslagen worden en bestempeld door het grote publiek als pedofiel! Lees de forums!

  Gunn heeft die tweets jaren geleden in interviews van Guardians zelfs aangehaald. Toen werd er geen probleem van gemaakt. Nu ineens wel. Hoe hypocriet is kortzichtig is het allemaal.

  Reply
 5. Dr. Chim

  Dus een filmmaker moet katholieker zijn dan de paus, maar een president van Amerika mag racisme en seksisme spuien en beschuldigd worden voor seksueel wangedrag. Gunn heeft slechte humor gehad in een ver verleden en 0 beschuldigingen/aanklachten.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *