De DLC voor Far Cry 5 komt er als geroepen

Een paar maand geleden spraken we met veel lof over Far Cry 5, de first-person shooter ontwikkeld door Ubisoft. Hierin moest je de identiteit aannemen van een politieagent(e) die samen met een aantal collega’s naar Hope County reist om Joseph Seed te arresteren. Een gezochte sekteleider die het voor mekaar kreeg om Hope County in de Amerikaanse staat Montana volledig in te palmen. En als een zelf uitgeroepen Messias deinsde hij er niet voor terug om samen met zijn twee broers, zus en zijn volgelingen geweld te gebruiken om zijn heerschappij te handhaven en de Bliss-drug te ontwikkelen. Wanneer de missie verkeerd loopt sta je er alleen voor om alle buitenposten te bevrijden. Far Cry 5 voelde in ieder geval zeer verfrissend aan na de teleurstellende Far Cry 4 en Far Cry Primal.

De map was gigantisch groot en de spelmogelijkheden waren wel uitgebreid. Het enige nadeel bleek dat er snel wat sleur opkwam en de missies allemaal een gelijkaardig patroon hadden. De drie helften van de kaart waren ook niet zo zot verschillend van mekaar en je vraagt je dan ook af waarom er een onderverdeling was. Het verhaal op zich was ook maar dunnetjes. Maar Ubisoft is nu naar buiten gekomen met 3 te gekke DLC’s die misschien voor net iets meer spelplezier kunnen zorgen, wat iedereen is het er over eens, er zat potentie is om meer te doen met de elementen die voorhanden waren.


© 2018 Ubisoft

De eerste uitbreiding heet Hours of Darkness en laat ons onderdompelen is de 2de meest verfilmde oorlog ooit, met name de Vietnam oorlog. Hoe de makers erbij komen om een Vietnam setting te gebruiken lijkt op het eerste gezicht compleet random en misschien voor een stuk voor de hand liggend want gezien de vele films hebben de makers eigenlijk heel wat settings gewoon overgenomen uit The Deer Hunter en Apocalypse Now. Dit hebben gezegd is het resultaat wel vet. Ook al is de map beduidend kleiner, valt er wel het één en ander te beleven. Het meest opmerkelijke zijn die tunnelcomplexen die de Vietcong had gebouwd. Uiteraard zal het wel niet zo uitgebreid hebben uitgezien in het echt als in de game, maar het was hoe dan ook een plezier op je tegenstander daarin te achtervolgen. Het deed me wel even denken of deze uitbreiding niet beter was geweest als hoofdspel en dat gehele sekte-gedoe als DLC. Of beter nog, misschien hadden ze Hours of Darkness moeten uitbrengen als Far Cry 6 en uitgebreid met wat Rambo II nostalgie. Dit is DLC materiaal en met uitzondering van misschien Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned moet je ook niet veel gaan verwachten van die extraatjes qua verhaal en gameplay.

De tweede DLC heet Lost on Mars is veel minder leuk. Je moet het als Nick Rye opnemen tegen spin-achtige wezens op Mars met als doel om de laatste verdediging te bieden voor de overleving van van de mensheid. Gaandeweg moet je ook powercores gaan aansteken, iets wat zowat het handelsmerk is van Ubisoft. Deze DLC lijdt aan gebrek aan creativiteit. De gameplay is wel leuk maar inhoudelijk stelt het niets voor en na 5 minuten heb je het wel gehad. Mars is ook zo een saaie planeet, ik snap wel dat het minder werk vraagt om alles te animeren, maar wat hebben wij eraan? Laat dit gehele avontuur zich afspelen in Versailles en dit wordt 10 keer beter. Er zit geen logica in de keuze van setting dus waarom niet wat meer research doen en uitpakken met een leuke visuele stijl.

De derde in de rij is Dead Living Zombies, die eigenlijk had moeten uitkomen op 28 augustus maar die omwille van een foute te vroeg werd uitgebracht op XBox One. Dit was de derde en laatste kans van Ubisoft om te ontevreden gamers nog over te halen en de Far Cry 5 Gold Edition goed te vinden. En ja, ik heb er van genoten, maar ik vind zombie games altijd wel leuk juist omwille van het dode en akelige sfeertje. Zijn deze 3 DLC’s de moeite om aan te schaffen? Wel, indien jullie echt fan waren van Far Cry 5 dan zullen deze 3 dlc’s wel leuk zijn, maar voor de doorwinterde gamers is het misschien nu niet meteen iets om naar uit te kijken.

***Related Post***
07/04/2018: Far Cry 5 misschien wel het meest verslavende spel van het moment

4 Comments

 1. Pedro Alusa

  Leuke open world shooter. De map is groot. Ik vond Far Cry 2 en 3 de beste titels van de serie. Ik vond 5 dus minder dan 4. Daarbij lijkt Far Cry iets van zijn pluimen te verliezen. Qua gameplay is de 5 gewoon goed. De setting is nieuw. Er zijn wat nieuwe soort missies. Maar ik heb FC 4 drie keer uitgespeeld, terwijl FC 5 waarschijnlijk enkel stof zal vergaren.

  Reply
 2. Pak-Man

  Zalig game maar nog nooit dlc gekocht juist omdat ik liever mijn geld geef aan een nieuw game.

  Reply
 3. Vito

  Ik ben halverwege gestopt met Far Cry 5 omdat het inderdaad allemaal wel op mekaar begon te trekken. Grote map maar niks te doen.

  Reply
  1. Maarten Blaauw

   Far Cry 5 moet je ontdekken. Niet fast travel van de ene naar de andere locatie. Pak eens een quad of ga lopend naar de missie. Je komt zo veel tegen, wegblokkades, ontvoering, gijzelingen, patrouilles, drugstransporten, wilde dieren noem maar op. Daarnaast zie je de prachtige omgeving en kom je verlaten locaties tegen die niet in het hoofdverhaal langs komen. Ga ook eens vissen of jagen bijvoorbeeld.
   Zodra je 1 van de 3 generaals hebt verslagen wordt het gebied inderdaad minder uitdagend maar bij de kampen en verhaal missies zijn er altijd nog ‘Peggies’ die verslagen moeten worden.

   Deel 5 is echt wel een verbetering ten opzichten van deel 4, alleen had het verhaal wat pakkender mogen zijn inderdaad zoals deel 3 (wie herinnerd zich Vaas niet). Als je wordt opgepakt (wat je niet kan ontlopen) moet je uit St Francis ontsnappen. Dat is ook steeds hetzelfde en hadden ze anders moeten doen. Het compagnion systeem is daarbij een goede toevoeging waarbij je tactisch gebruik kunt maken van je hulp.

   Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *