Kevin Feige is niet opgezet met ontslag van James Gunn

De enige persoon die in deze zaak rond het ontslag van James Gunn zijn mond roerde was Alan Horn, voorzitter van Walt Disney Studio Entertainment. Opmerkelijk is dat de beslissing vrij snel kwam na een paar tweets van een Alt-Right politicus die de anti-Trump tweets van James Gunn niet fijn vond, en dus ging grasduinen in de Twitter-geschiedenis van de Guardians of the Galaxy regisseur.

Nog meer opvallend was de stilte van twee andere top-figuren. Bob Iger, voorzitter en CEO van The Walt Disney Company, en Kevin Feige, president van Marvel Studios. En die laatste is op z’n minst opgezet met de wat kortzichtige en impulsieve reactie van de moraalridder binnen Disney. Door de beslissing van Horn is er vandaag onzekerheid over Marvel’s Guardians of the Galaxy 3 (2020), waarvan niet alleen het script af was (geschreven door James Gunn) en de productie binnenkort van start zou gaan. Horn heeft dat goudhaantje van Marvel nu een stamp gegeven en ik kan me voorstellen dat Feige – die James Gunn tevens heeft gevonden – die Horn nu wel een dreun in zijn gezicht wil verkopen.Kevin Feige © Photo door Gage Skidmore

James Gunn had zich al lang geleden verontschuldigd voor zijn foute tweets en de fans en acteurs staan volledig achter de regisseur. Meer nog, acteur Dave Bautista zou zelfs niet terug komen voor de derde film indien het script van Gunn niet gebruikt zou worden. En gezien de MCU behoorlijk dicht op elkaar plakt en je zomaar niet een film uit roulatie kan halen, is deze ganse zaak niet alleen problematisch voor Marvel, maar zeker ook voor Disney.

Wat ze moeten doen is naar buiten komen met James Gunn en nogmaals duidelijk maken dat hij afstand neemt van zijn foute tweets, en verder gaan met de orde van de dag, en James Gunn zijn film laten maken. Doen ze dat niet dan staan er wel een paar studio’s klaar om James Gunn in te lijven. Je moet tevens al behoorlijk naïef zijn om te denken dat deze zaak draait rond ethische kwesties. Dit draait om machtsspelletjes en politiek. Disney wist al meer dan 5 jaar over deze tweets en Gunn had met hen hierover al een gesprek! Na de Star Wars puinhoop zou je denken dat Disney een interne ruzie nu wel kan missen als de pest. Uiteraard zal Alan Horn geen gezichtverlies willen lijden, maar Feige zal niet zomaar acte gaan nemen van de rotzooi die is gemaakt in zijn eigen Marvel-huis. Ik verwacht dus een soort compromis, waarbij het script van Gunn zal gebruikt worden met een nieuwe ‘grote’ naam als regisseur (met uitzondering van Ron Howard) zal aangesteld worden. Ik hoor tevens dat Feige een ontmoeting heeft gepland met Antoine Fuqua om te spreken over toekomstige Marvel projecten (ook al denk ik dat hij niet meteen de geschikte man is voor Guardians).

Bob Iger zal ook niet gezien willen worden als de regisseur die grappen over pedofilie onder de mat wil vegen, gezien zijn ambities om president van Amerika te worden. Hij wil liever witter dan wit wassen, ook al heb je mensen nodig als James Gunn, die met hun ongepolijste genialiteit een franchise uit de grond kan stappen met miljarden-winsten aan de box-office. Alan Horn’s enige verwezenlijking is de productie van de teleurstellende Hobbit films. Voor de rest is hij een tool in die moderne heksenjacht waarin virtue signalling en victim blaming de norm zijn geworden. Er bestaan echte pedofielen, neem nu de regisseur van de Disney-film Powder (1995), Victor Salva. Zoveel jaar geleden had Disney blijkbaar minder moeite om regisseurs die veroordeeld waren voor kindermisbruik (!) aan te stellen met films die eigenlijk ‘kinderen zien die macht hebben over volwassen’, want als je erbij nadenkt eigenlijk een behoorlijk pervers verhaal was komende van deze kerel. Hoe hypocriet kan een organisatie wel niet zijn en hoe kort is het geheugen?

***Related Posts***
03/09/2018: Dave Bautista geen zin meer om nog voor Disney te werken
16/08/2018: Alan Horn wil geen James Gunn voor Giardians of the Galaxy 3
02/08/2018: Disney overweegt om James Gunn dan toch niet te ontslaan
21/07/2018: Disney ontslaat regisseur James Gunn na foute tweets

2 Comments

  1. Pieter-Jan

    Straks verlaat Feige het Disney imperium en dan wordt het lachen.

    Reply
  2. Accu

    Als je er even bij stil staat draait het allemaal om een paar flauwe en doelbewust choquerende grappen van een regisseur die in die periode ook geflipte films maakte die wilden choqueren. Die periode is achter de rug, hij heeft zijn “kunst” verder ontwikkeld en is een succesvol verhalenverteller geworden. Om dat nu het label ‘pedofiel’ te krijgen is gewoon belachelijk en Disney zou volwassen genoeg moeten zijn om hierop te reageren.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *