Disney wil 20th Century Fox kopen

De grootste studio wordt nog maar eens groter, en dit zou wel één van de grootste deals kunnen zijn in de ondernemerswereld. Na de aankoop van Pixar (5,7 miljard), Marvel (4 miljard) en Lucasfilm (4 miljard) staat Disney op het punt om 20th Century Fox op te kopen (52,4 miljard). Ik dacht eerst dat het om een soort fusie zou gaan, maar het is effectief een opkoop-plan van Disney, en dat is misschien niet meteen goed voor de diversiteit in het filmlandschap. De bedoeling van Disney is al een paar jaar duidelijk: ze willen de markt van de volwassen cinema betreden. Indien je Star Wars: The Last Jedi (2017) bekijk, snap je direct waar Disney op de rem heeft gestaan en van de Star Wars franchise een product gemaakt voor jongeren. De overheid moet de deal wel nog goedkeuren … iets wat ze met Trump in het Witte Huis wel zullen doen.


disney,marvel,20th century fox,deadpool,star wars,the post,The Shape of Water,rupert murdoch,Three Billboards Outside Ebbing Missouri,pixar

Wat heeft filmkunst met business te maken? Wel de reden waarom wij hier geregeld praten over budget, productiekost en winstmarges tot zelfs Top Box-Office successen en flops, is omdat het financiële plaatje geheel verbonden is aan de filmindustrie. Grote box-office successen zorgen ervoor dat visueel uitdagende project gefinancierd kunnen worden én zelfs onafhankelijke filmproducties. Toch zit er aan deze monsterdeal een reukje. Los van het feit dat Disney alle controle zal overnemen, zullen er waarschijnlijk ook heel veel ontslagen vallen en misschien net diegene die aan de creatieve kar van Fox hebben getrokken.

De deal zou er ook gekomen zijn om te kunnen concurreren met Netflix, de razend populaire online dienst. Netflix heeft de voorbije jaren bewezen dat ze niet alleen de middelen heeft maar ook de content om een sterke speler te zijn naast de grote studio’s. Datzelfde kan trouwens ook gezegd worden van Disney. Het wordt dus een bittere strijd tussen deze twee titanen; maar de toekomst van de cinema ligt niet meer in de bioscoop maar wel via ‘streaming’. En ja hoor, Disney heeft ook zijn streaming-dienst, genaamd Hulu. Het zou me niet verbazen mocht deze binnenkort een update krijgen.

Naar verluidt zou Disney geen interesse hebben in het distributiekanaal van Fox, ze willen enkel de productiehuizen die de tv-show en de films maken. Anderzijds krijgen ze er wel de National Geographic Channel en FX, zelfs het lucratieve Regional Sports Network . Ze krijgen zelfs 39% van het Europese Sky Network . Wat ze niet krijgen is Fox News en Fox Broadcasting. Fox zou ook eigenaar blijven van hun gigantische filmstudio-complex die miljarden waard is. En wie wordt hier alleen maar rijker door? Inderdaad, Rupert Murdoch en zijn zonen, die zelfs 5% van de aandelen van Disney zullen bezitten.

De vraag is of na al die aankopen Disney eigenlijk ook niet wat haar identiteit aan het verliezen is. We zijn vandaag wel heel ver weg van de droomwereld die Walt Disney heeft geschapen. Indien de overheid zijn zegen geeft zou Disney 40% halen van de algemene bioscoop box-office recettes, wat gigantisch is. Op creatief vlak zou deze deal wel véél mogelijk maken: een cross-over met X-Men en Marvel karakters om er maar één te noemen. Anderzijds kan je je afvragen of een karakter als Deadpool (2016) nu misschien “opgekuist” zal worden. Ondertussen heeft Fox wel drie potentiële award-films lopen in de bioscoop, met name The Post (2017), The Shape of Water (2017) en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017). Disney wil ondertussen geld maken en geeft geen moer om awards. En de opkomende Avatar 2 (2020) van Fox ligt volledig in hun marketing strategie. Benieuwd hoe dit verhaal zich zal ontplooien in komende maanden.

Update 27/07/2018: De kogel is door de kerk voor de aandeelhouders, ook al is het prijskaartje fors gestegen. Disney heeft zonet bekend gemaakt dat 99% van de aandeelhouders de overname van de Fox-activa heeft goedgekeurd. De grootste samensmelting in het Hollywood-landschap zal een feit gaan worden. Ook bij Fox werd het met een ruime meerderheid goedgekeurd. De twee entiteiten kwamen samen en in nog geen 10 minuten tijd was de fusie al beklonken. Beide bedrijven waren al langer op zoek naar elkaar zeker na de overname van Marvel door Disney. Disney zal zowat 71,3 miljard dollar (61 miljard euro) op tafel leggen voor de aankoop. De deal markeert meteen ook het einde van het mediaconglomeraat dat de 87-jarige miljardair Rupert Murdoch heeft gecreëerd. Disney zal de filmstudio’s, producenten en meer dan vierhonderd tv-zenders overnemen van 21st Century Fox en krijgt de rechten in handen van onder meer de X-Men films en Deadpool, alsook de animatiereeksen The Simpsons en Family Guy. Benieuwd of die twee laatste nog voldoende politiek incorrect zullen mogen zijn.

***Related Posts***
31/10/2012: Disney koopt Lucas Films voor 4 miljard dollar
13/03/2010: Disney sluit ImageMovers Digital van Robert Zemeckis
02/09/2009: Disney koopt Marvel Entertainment voor 4 miljard dollar
24/01/2006: Disney koopt Pixar Animation Studios

1 Comment

  1. Agnus

    Disney heeft Star Wars verneukt dus neen, dit zal de filmindustrie misschien ten goede komen maar niet de kwaliteit van de films.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *