Disney ontslaat regisseur James Gunn na foute tweets

Sociale media is een krachtige tool. Het is in staat een verkiezing te beïnvloeden en zelfs de rol overnemen van traditionele media. Het kan carrières een boost geven, maar meer dan ooit kan het ook een carrière aan flarden schieten. Herinneren jullie zich nog de tweet van de PR manager Justine Sacco die net voor haar vlucht naar Afrika deze tweet de wereld instuurde. De vlucht zelfs duurde een paar uur en in tussentijd lag haar telefoon af, maar social media niet en het werd een orkaan van afkeurende en boze tweets. Bij aankomst in Afrika was de PR manager op staande voet ontslagen. Maar het hoeft niet altijd een recente tweet te zijn, dat mocht Guardians of the Galaxy regisseur James Gunn dit weekend ervaren, want hij werd door Disney en Marvel postuum aan de deur gezet, volgens de Washington Post.


James Gunn op de set van Guardians of the Galaxy © Walt Disney Studios Motion Pictures

Het goudhaantje van Marvel, die op het punt stond om Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2020) te maken en waarschijnlijk nog meer Marvel filmprojecten zou krijgen toebedeeld, gezien zijn succes aan de box-office, had van 2009 tot 2012 wel een paar tenenkrullende tweets de wereld ingestuurd die in onze PC cultuur compleet niet meer door de beugel kunnen. Je kan nog met veel zaken lachen maar pedofilie en verkrachting is en blijft een moeilijke om te begrijpen. Zijn tweets waren niet alleen smaakloos maar tevens niet grappig genoeg om de controversie te overstijgen. Hier zijn een aantal van de tweets die de wereld zijn ingestuurd via een republikeinse politicus genaamd Mike Cernovich die er geen doekjes zal omwinden: “We have a lot of stuff like this on many others. This is part of bigger project, and we wanted to come out strong. We will destroy Hollywood and their pedophile apologists and enablers.” Achterliggend zal er ook wel een politieke motivatie achter steken, want James Gunn is anti-Trump en behoorlijk leftwing. Opmerkelijk is dan ook dat deze PC storm nu eens van het “rechtse kamp” komt ipv van traditioneel links. De linkse nieuwsmedia hebben er in ieder geval lang op gewacht alvorens het nieuws te breken. Op social media krijg je nu ook een #rehirejamesgunn tag, meestal afkomstig van mensen die beginnen te schuimbekken wanneer ze nog maar het woord Trump horen. Ja, het is meer een politieke kwestie daneen morele kwestie aan het worden.

Gunn heeft zich ondertussen verontschuldigd voor zijn tweets en zelfs 10’000 berichten verwijderd die ook maar een beetje aanstootgevend konden zijn. Maar net zoals Roseanne Barr – die ontslagen werd voor een paar racistische tweets – is de schade al gemaakt en moet het stof nu wat gaan liggen. Dat Gunn ook banden zou hebben met de van pedofilie beschuldigde Floyd “Huston” Huddleston, maakt dit alles enkel maar erger en was de reactie van Disney ook wel te begrijpen: “The offensive attitudes and statements discovered on James’ Twitter feed are indefensible and inconsistent with our studio’s values, and we have severed our business relationship with him.” Maar zoals ik al schreef in een vorige tweet rond Harvey Weinstein heeft heeft Hollywood een dubbele moraal. Ze zal enkel maar ingrijpen wanneer ze met hun rug tegen de muur staan. Ondertussen blijven mensen zoals Bryan Singer en Jared Leto films maken, ook al is die eerste al verschillende keren in verband gebracht met seksfeestjes met kinderen en heeft de tweede een waslijst van klachten van seksueel ongepast gedrag tegenover minderjarigen. Pittig detail, het was James Gunn die ook al Jared Leto op Twitter heeft beschuldigd van pedofilie.

Ik ben voorstander voor vrije meningsuiting en ik wil niet leven in een maatschappij waarin “kwetsende of stigmatiserende humor” moet gecensureerd worden of bepaalde niet-politiek-correcte ideeën vervolgd. Wij leven in een open maatschappij en het recht om een mening te mogen uiten is iets wat je niet te grabbel gooit. Ook al vind ik de tweets van Gunn er wat over en smaakloos, is zijn mea culpa eigenlijk wel voldoende. Ik vraag me tevens af wat Kevin Feige hiervan denkt, want het ziet er naar uit dat Disnet zomaar eventjes een scud-rakket heeft afgevoerd op de planning van de MCU. Voor zover we weten heeft Jameds Gunn tevens niemand misbruikt of zelfs nog maar scheef bekeken. Er zijn geen aanklachten tegen hem. Maar dat is nu eenmaal de aard van het beestje en voor een bedrijf/multinational is een ‘keurig imago’ nu net iets belangrijker dan het individu. Zullen we Gunn ooit terug zien? Ik mag hopen van wel, wat die kerel heeft talent en ik vind dat Disney hier de verkeerde keuze heeft gemaakt. Welke andere regisseur kan er drama vermengen met vlijmscherpe parodie en kent de comic book wereld op zijn duim? Neen, niet iedereen is zomaar vervangbaar. Bestaan er tevens geen alternatieve straffen voor dergelijke zaken. Wees eens origineel Disney, wij zitten toch ook niet te vitten op jullie racistische cartoons of stigmatiserende en verwerpelijke content?

***Related Posts***
03/09/2018: Dave Bautista geen zin meer om nog voor Disney te werken
16/08/2018: Alan Horn wil geen James Gunn voor Giardians of the Galaxy 3
12/08/2018: Kevin Feige is niet opgezet met ontslag van James Gunn
02/08/2018: Disney overweegt om James Gunn dan toch niet te ontslaan

1 Comment

  1. Derick

    Als ze iedereen gaan ontslaan die ooit een “verkeerde tweet” schreef zal er niet veel talent meer overblijven in Hollywood, want wat heb je aan kleurloze individuen die geen sociale media hebben en nooit eens iets shokkend durven zeggen?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *