Vin Diesel aangeklaagd voor seksuele geweld tijdens Fast Five shoot

Het houdt maar niet op. Het regent #MeToo verhalen en we hameren er op dat iemand pas schuldig is wanneer de rechter zich hierover heeft uitgesproken, zoals dat recent nog het geval was met de Jonathan Majors-zaak. Een voormalige assistent van acteur Vin Diesel heeft volgens Vanity Fair vandaag een rechtszaak aangespannen in Los Angeles waarin hij beweert dat de Fast & Furious-ster haar seksueel heeft mishandeld. Indien deze feiten over Vin Diesel kloppen is dat VELE malen erger dan de agressie tussen Majors en Grace Jabbari. Hier is sprake van seksuele mishandeling (weliswaar geen verkrachting) van een werkgever tegenover een werknemer. Net zoals we hadden gezegd dat Weinstein vermoedelijk nooit meer zou terugkeren, dat de zaak rond Kevin Spacey filterdun was, dat Majors zijn carrière heeft opgeblazen, zou dit wel eens kunnen het einde zijn van de koning van de box-office.

In tegenstelling tot de vaak anonieme aanklachten tegenover celebrities, hebben we hier een concreet geval van een vrouw, Asta Jonasson, die effectief de assistente was van Vin Diesel. Ze beweert dat ze seksueel met geweld werd aangevallen door Vin Diesel tijdens de shoot van Fast Five (2011), geeft hierbij heel veel details vrij. De vrouw was na 2 weken ontslaan zonder echte reden buiten dat ze haar niet meer nodig hadden, ondanks het lof die ze eerder kreeg over haar werk. En het feit dat ze nooit over deze zaak heeft gesproken was dat Jonasson een geheimhoudingsovereenkomst had ondertekend die haar verbood om ook maar iets te bespreken over iets wat verband had met Diesel. Maar na een Californische wet die de verjaringstermijn voor claims voor seksueel wangedrag nieuw leven inblaast tot 2026, annuleert deze geheimhouding. En dus kon Asta haar verhaal doen. Het afgelopen jaar hebben eisers misbruik gemaakt van een soortgelijke wet in New York, de Adult Survivor’s Act, om grote figuren uit de entertainmentindustrie aan te klagen, waaronder Sean ‘Diddy’ Combs, Jamie Foxx en Neil Portnow. Bedrijven die eigendom zijn van de verdachten zijn ook genoemd in verschillende rechtszaken omdat ze de aanvallen zouden hebben gefaciliteerd of nalatig verzuimden om toezicht te houden op hun directeuren en werknemers. Dit is dus geen kleine zaak.

Vin heeft gezien wat de zaal tegen Majors heeft aangericht en zal vermoedelijk kost wat kost deze zaak in de minne willen regelen. Ofwel houdt hij zijn onschuld staande en brengt zoals Jamie Foxx en Jonathan Majors een counterclaim. In dit geval moet je wel recht in jouw schoenen staan want de minste twijfel en je wordt veroordeeld met alle gevolgen vandien. Of hij is onschuldig maar weet dat deze zaak stinkt omdat de vrouw effectief werd ontslaan voor onbekende reden en het uiteindelijk woord tegen woord zal zijn, en betaalt hij deze af. Hij is één van de rijkste acteurs in Hollywood, geld zou geen issue moeten zijn. Sowieso zal dit laatste ook gevolgen hebben op zijn carrière maar het is altijd makkelijker om een carrière terug op te pikken ZONDER veroordeling (vraag dat maar aan Josh Brolin of Jeremy Renner). De advocaat van Diesel, Bryan Freedman, reageerde met de volgende verklaring: “Laat me heel duidelijk zijn: Vin Diesel ontkent deze bewering categorisch in zijn geheel. Dit is de eerste die hij ooit heeft gehoord over deze meer dan 13 jaar oude claim van een zogenaamd 9-dagenwerknemer. Er is duidelijk bewijs dat deze bizarre beschuldigingen volledig weerlegt.”

De klacht betreft een gewelddadige ontmoeting met Diesel in het St. Regis Hotel in Atlanta in september 2010. Jonasson, wiens verantwoordelijkheden onder meer het organiseren en begeleiden van Diesel naar events en feesten, alsook om ervoor te zorgen dat er geen foto’s van hem werden gemaakt. Er werd haar werd gevraagd om in de suite van de acteur te wachten terwijl hij andere gasten vermaakte. Toen ze eenmaal vertrokken, beweert ze dat hij haar polsen greep, één met elk van zijn handen, en haar op het bed trok. Ze zegt dat ze ‘onmiddellijk probeerde aan zijn greep te ontsnappen’, waarna ze de slaapkamer verliet. Volgens de klacht werd Jonasson gevolgd door Diesel, die op zijn knieën viel, de jurk van mevrouw Jonasson tot haar middel duwde en haar lichaam betastte nadat hij haar in bedwang had gehouden. Toen Vin Diesel haar slip naar beneden wou trekken, schreeuwde ze en rende in paniek door de gang naar de badkamer, waarbij ze Vin Diesel het evenwicht verloor. Nadat hij was opgestaan, wordt in de aanklacht beweerd dat de acteur haar met de linkerkant van zijn lichaam tegen de muur had gedrukt en opnieuw haar lichaam begon te betasten, inclusief haar borsten. Diesel trok vervolgens zijn penis uit zijn ondergoed en begon te masturberen. Ze hoorde Vin Diesel kreunende geluiden maken, waarna Vin Diesel haar snel losliet, naar de badkamer ging en de gootsteen aanzette met de badkamerdeur open. Uren later ontsloeg Samantha Vincent – voorzitter van One Race en de zus van Diesel – de assiste. Ze zou haar tijdens een telefoontje hebben verteld dat het bedrijf geen “extra hulp” nodig had, ondanks dat ze de baan nog geen twee weken had. De boodschap was duidelijk en het heeft er alle schijn van dat Jonasson werd ontslagen omdat ze zich moedig had verzet tegen de aanranding van Vin Diesel. Vin Diesel zou worden beschermd en zijn aanranding zou in de doofpot worden gestopt, aldus de rechtszaak, waarin wordt opgemerkt dat ze eerder lof ontving voor haar werk.

Vin Diesel zei dat na Fast X (2023) er nog twee Fast & Furious films in de maak zouden zijn, maar na deze aanklacht is zijn toekomst heel troebel, zeker na de tegenvallende box-office cijfers van Fast X en de miserabele kritieken op de film. Vin draait momenteel Riddick: Furya (2024) en Fast X: Part 2 zou in voorbereiding zijn, maar denken jullie werkelijk dat Universal Pictures zich van deze zaak niets zullen aantrekken. Wanneer jouw filmster potentieel bezoekers kan afstoten is dat financieel een dwaze zet om de ogen te sluiten en doen of er niets is gebeurd. Gezien Riddick: Furya in productie is zullen ze deze nog laten verder lopen maar ik zie op dit opgenblik geen nieuwe Vin Diesel films meer. Of het zou moeten blijken dat het verhaal van de vrouw geen steek houdt. To be continued …

3 Comments

 1. Skylar

  Hij zal deze zaak wel afbetalen en we zullen er niks meer van horen.

  Reply
 2. Terrell

  Toch bizar dat je zomaar een zwijgcontract kan opleggen, maar ik vermoed dat ze er ook dik voor werd betaald en nu nog eens een vergoeding wil krijgen.

  Reply
 3. Yuliana

  Mocht dit kloppen is dit echt weleen klassiek MeToo verhaal van baas-werknemer en zoiets kan je niet meer verbergen. Weinstein had ook contracten met zijn slachtoffers

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *