Jamie Foxx counterclaims de klacht voor seksueel misbruik

Het houdt maar niet op. Celebrities zijn opgejaagd wild aan het worden en elke one-night stand of flirt die ze hebben gehad kan met de hulp van een overijverige advocaat nu omgetoverd worden in een miljoenen rechtszaak. Sinds #MeToo is er veel onrecht uit de wereld geholpen en we mogen allemaal tevreden zijn dat dit moment er was. Maar zovele jaren later zien we ook dat er heel wat valse claims werden gemaakt met desastreuze gevolgen. Als 10 mensen een klacht indienen voor seksueel misbruik van een celebrity kan je er tegenwoordig van uitgaan – na analyse van honderden claims – dat een deel van die klachten gewoon ongegrond zijn. Bij het lezen van de beschuldigingen in de zaak tegen Jamie Foxx, rijzen er bij mij ook twijfels. Laten we dus voorzichtig zijn met onze conclusies en wachten op het oordeel van de rechter, maar mijn vermoeden is dat de zaak geseponeerd zal worden. We zullen het in ieder geval blijven volgen.

Jamie Foxx wordt volgens Variety beschuldigd van een aanranding op een roofop bar in New York … zo’n 8 jaar geleden. Foxx zou in augustus 2015 aanwezig zijn in de Catch NYC & Roof, rond 23.00 uur, toen de aanklager arriveerde om plaats te nemen in de lounge. Ze zegt dat ze Jamie een tafel verderop zag. Rond 01.00 uur vroeg de vriend van de aanklager aan Foxx of hij een foto wilde maken met haar en de aanklager. Ze beweert dat hij zei: “Natuurlijk, schat, alles voor jou” … en leek destijds dronken. Ze beweert dat hij meer foto’s heeft gemaakt en zei: “Wauw, je hebt dat supermodellichaam”, “Je ruikt zo lekker” en vertelde haar dat ze op Gabrielle Union (pic) leek. De “Jane Doe” beweert vervolgens dat Foxx haar bij de arm naar de achterkant van het dak trok, waar hij naar verluidt beide handen op haar middel plaatste, ze onder haar topje bewoog en over haar borsten begon te wrijven. Ze beweert dat ze probeerde weg te stappen en een bewaker alles had gezien maar niet ingreep.

De aanklager beweert verder dat Foxx vervolgens zijn hand in haar broek heeft geschoven en zijn vingers op en in haar vagina en anus heeft gelegd. Ze zegt dat haar vriendin langskwam en zag wat er gebeurde, en toen stopte Jamie haar aan te raken. En er is nog meer. Ze beweert dat ze … “gewond raakte” en een medische behandeling moest ondergaan, ze zou pijn hebben gehad, ze zou enorm te lijden hebben na het incident en emotionele problemen hebben als gevolg van de “aanranding met verwondingen”. Ze klaagt Foxx, Catch en hun werknemers aan voor compenserende en punitieve schadevergoeding.

Wat je moet weten is dat er in de States zoiets bestaat als een ‘adult survivor act’. Voor seksueel misbruik is er een verjaringstermijn van 3 tot 10 jaar naargelang de staat waarin het misbruik is voorgekomen. Wat betreft ‘verkrachting’, lijkt het erop dat deze misdaad nog steeds ontsnapt aan de greep van verjaring, maar hier, in deze zaak, draait alles om “aanrakingen”, een meer subtielere vorm van grensoverschrijdend wangedrag. De ‘adult survivor act’ is er gekomen na de #MeToo schandalen om de slachtoffers de mogelijkheid te geven om voorbij de verjaringstermijn klacht in te dienen voor seksueel misbruik. Deze wet trad in werking op 22 mei 2022, en zou duren tot 24 november 2023. Gisteren dus. De klager heeft er dus alles aan gedaan om alsnog een financiële compensatie te verkrijgen en heeft dan maar snel een rechtszaak begonnen nog voor de deadline was verstreken.

Het heeft sinds mei van het vorige jaar werkelijk geregend aan beschuldigingen tegen beroemdheden, variërend van de koning van cool Sean “Diddy” Combs tot de rocklegende Axl Rose. Het leek wel alsof iedere mannelijke beroemdheid zich schuldig had gemaakt aan iets onbetamelijks. De meeste van die aanklachten werden echter geseponeerd – zij het niet zonder schade aan diegene die was beschuldigd. Veel beroemdheden worden nog steeds met de vinger gewezen op sociale media vanwege beschuldigingen die, zoals vaak blijkt, louter verzinsels waren. Laten we trouwens niet vergeten dat de carrière van een acteur als Kevin Spacey compleet in de vernieling is gereden door wat nu is bewezen een bullshit claim te zijn van Anthony Rapp. Trial by media, het is een van de donkere kanten van het #MeToo-verhaal. En deze trend is nu ook bij ons aangekomen waarin politici als pedofielen werden weggezet via anonieme claims. Maanden later werden die claims verworpen maar de reputatie-schade was voltrokken.

Jamie Foxx laat het er niet bij en dient nu ook zelf een counterclaim in tegen de vrouw. Blijkbaar zou de vrouw in kwestie al in 2020 een gelijkaardige rechtszaak zijn begonnen voor ‘seksueel misbruik’ die uiteindelijk ook werd verworpen. Foxx spant een rechtszaak tegen de vrouw voor kwaadwillige vervolging en haar advocaten voor het opnieuw indienen van deze lichtzinnige actie. Wordt vervolgd…

1 Comment

  1. D’artagnan

    Er zullen wel echte slachtoffers zijn, maar hoeveel zijn er op die manier niet schatrijk geworden. We leven na MeToo nu wel een beetje in het Post-Amber-Heard-tijdperk en nu volstaat het niet meer om iemand met de vinger te wijzen. Jouw verhaal moet waarheidsgetrouw zijn als het al niet bewezen kan worden met getuigenissen of camera’s.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *