Na 6 jaar beschuldigingen is Kevin Spacey volledig vrijgesproken! En wat nu?

Wij hebben hier sinds het begin een heftige strijd gevoerd tegen Harvey Weinstein, en waren zelfs bezorgd over de Vlaamse actrice die Luc Besson voor seksueel misbruik had beschuldigd. Maar wat betreft Kevin Spacey hadden we hier vanaf het begin heel voorzichtig geweest en vonden we dat Netflix de acteur wel heel snel opzij had geschoven in “House of Cards”, en dat de beschuldigingen tegen hem eigenlijk best voor een rechtbank moesten komen in plaats van op social media. Maar net zoals bij Jussie Smollett Hoax hebben mensen veel te snel een oordeel willen vellen, zonder de feiten te kenen.

© Netflix

De 64-jarige Oscar-winnende acteur barstte in tranen uit toen hij woensdag in het Southwark Crown Court werd vrijgesproken van negen zedendelicten tegen vier mannen na een intens vier weken durend proces. Met zijn hand op zijn borst bedankte hij met emotie de jury met de woorden: “Dank u, dank u.” Rechter Mr. Justitie Mark Wall prees de advocaten in de zaak en verklaarde: “De beklaagde wordt ontslagen.” Na het verlaten van de rechtbank in Zuid-Londen sprak Spacey de pers toe en bedankte hij de jury voor hun zorgvuldige overweging van alle bewijzen voordat ze tot hun beslissing kwamen. Hij toonde zich nederig over de uitkomst van de zaak. Spacey prees ook het personeel van het gerechtsgebouw, de beveiliging en zijn juridische team voor hun toewijding gedurende het hele proces. Hij bedankte ook zijn zakenpartner en manager, Evan Lowenstein, en diens vrouw Lucy, die elke dag aan zijn zijde stonden tijdens het proces.

Het was een zaak waarbij Spacey werd beschuldigd van negen zedendelicten tegen vier mannen in de periode tussen 2004 en 2013. De acteur ontkende alle beschuldigingen en noemde ze “waanzin” en “absolute onzin”. Hij beweerde dat de aanklagers erop uit waren om hem financieel te schaden. Hoewel de aanklager, Christine Agnew KC, Spacey een “seksuele pestkop” noemde die zijn beroemdheid en macht misbruikte, waren de juryleden het daar niet mee eens. Ze verwierpen de beweringen van de aanklager en spraken Spacey vrij van alle beschuldigingen. Net zoals de jury in New York vorig jaar het niet eens waren met Anthony Rapp en verklaarden dat Spacey de acteur niet had gemolesteerd. En dat kwam na nog vele andere zaken van mannen die in de nasleep van Weinstein en de #MeToo beweging plots met beschuldigingen voor de dag kwamen van jaren, soms decennia geleden, tegenover Spacey. Al deze zaken werden één voor één verworpen.

Spacey zelf verklaarde dat hij consensuele seksuele ontmoetingen had gehad met sommige van de mannen en dat hij nooit agressief handelde zoals beweerd werd in de aanklachten. De zaak had veel aandacht getrokken, maar nu is de beslissing gevallen en Kevin Spacey kan zijn leven weer oppakken na deze intense periode van rechtszaak en juridische strijd. Maar welke studio zal mea culpa slaan? Welke studio zal de hand reiken naar de acteur die hen miljoenen heeft opgebracht? Geen enkele! Disney en Netflix al zeker niet, want de ene is de pedalen kwijt en zal nul risico willen lopen en de andere zal geen gezichtsverlies willen leiden nadat ze op een crapuleuze manier het laatste seizoen van House of Card van zijn hoofdacteur hebben beroofd, op basis van geruchten. Spacey is 6 jaar lang gecancelled, bespeurd, verweten voor alles wat maar naar #MeToo rook. Zijn levensverhaal is van begin tot eind doorgelicht en ex-partners werden ondervraagd en soms zelfs beïnvloed om valse/overdreven beschuldigingen van seksueel vergrijp te uiten. Dit is de keerzijde van de #MeToo beweging. Dit is de onherstelbare schade die is toegebracht aan een talentvolle acteur, die misschien een slecht karakter had, misschien nors en autoritair kon zijn, die misschien veel consensuele seksuele ontmoetingen heeft gehad met andere mannen, … maar dat geeft ons niet het recht om iemand op deze manier te cancellen.
verworpen.

Wij hadden hier al een hele poos geleden gehoopt voor een waardige terugkeer van de acteur en wie weet zal dat gebeuren door mensen die zelf ooit gecancelled waren zoals bijvoorbeeld een Mel Gibson. Maar weet je wie als eerste de man zou moeten inhuren? Niemand minder dan Ridley Scott, die de acteur gewoon heeft gewist uit zijn All the Money in the World (2017) en vervolgens een andere acteur gecast en de scènes opnieuw gedraaid. Reshoots die 10 miljoen dollar hebben gekost, voor een film die nota bene nog geen 60 miljoen dollar wereldwijd heeft opgebracht en een slordige 50 miljoen dollar verlieslatend was! Al 6 jaar lang kreeg de acteur niet al teveel aanbiedingen en zijn geld werd opgesoupeerd aan rechtszaken. De man zit financieel aan de grond. To be continued…

4 Comments

 1. Jesse

  In het huidige klimaat met films die nauwelijks nog scoren aan de box-office ben ik benieuwd maar ik vrees er voor. De man zo beschadigd. Mocht ik hem zijn zou ik terug naar theater gaan en gewoon jezelf terug opbouwen, en slechts wanneer er een waardige rol voorgesteld wordt terugkeren naar film.

  Reply
 2. Pieter-Jan

  Betekent dit dat we Spacey weer leuk kunnen vinden? Want om eerlijk te zijn, ik heb altijd erg genoten van zijn acteerwerk en vond het jammer dat hij een van die Hollywood-roofdieren zou zijn zoals Weinstein.

  Reply
 3. Bram

  Ik voorspel +1 miljoen nieuwe abonnees voor Netflix indien ze de ballen zouden hebben om het laatste seizoen van House of Cards te herschrijven mét Frank Underwood.

  Reply
 4. Pirlo

  Op sociale media zal hij ‘schuldig’ blijven zelf wanneer hij ‘onschuldig’ wordt verklaard.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *