De Jussie Smollett Hoax

Twee weken geleden hadden we dit schokkende nieuws gelezen over een racistische “hate crime”, maar het werd wat oversneeuwd door die andere ongemakkelijke bekentenis van Liam Neeson over zijn jacht op zwarte mannen 40 jaar geleden. De Empire acteur en zanger Jussie Smollett was toen naar verluidt aangevallen door twee blanke mannen met ski-mutsen die hem een strop rond de hals hadden gedaan, bleekwater over hem gegoten, hem verweten zwart en homoseksueel te zijn en duidelijk maakten dat hij in MAGA-country was (Make America Great Again verwijzend naar Trump) en dus niet welkom.

Wat blijkt nu, het verhaal is naar alle waarschijnlijkheid opgezet spel en dat zou meteen een slag in het gezicht zijn van alle échte hate crimes die wel degelijk gebeuren in de wereld. Toch was de media opnieuw te snel met haar veroordelingen al zou Amerika een racistisch land zijn onder Trump.


Jussie Smollett in Empire © Fox Broadcasting Co.

Bij ons was het De Morgen die met de ronkende titel uitpakte “Acteur Jussie Smollett uit serie ‘Empire’ slachtoffer van racisme en homofobie” en een quote van Lee Daniels, de bedenker van de serie Empire, “Jussie mijn zoon is. Jij hebt dit niet verdiend, niemand zou dit verdienen. Jij bent zoveel beter dan dit. Wij zijn zoveel beter dan dit. Amerika is zoveel beter dan dit. En het begint thuis: laten we leren elkaar lief te hebben, ongeacht je seksuele oriëntatie.”

Homobelangenorganisatie GLAAD prees Smollett als een “kampioen voor de LHBT-gemeenschap in de VS en over de hele wereld”. Ook producent Fox, die de serie maakt, stelt “diep bedroefd te zijn door de gruwelijke aanval op een lid van onze familie. De hele studio en de hele zender willen meehelpen om de daders te pakken.”

De politie van Chicago was echter heel sceptisch toen ze alle feiten naast mekaar hadden gelegd. (1) Dit is Chicago, een staat die slechts 15% Trump aanhang kent en waar democraten/zwarten/homoseksuelen dominant aanwezig zijn. (2) De aanval zou plaats hebben gehad om 2u ’s morgens in de vrieskou – wat vreemd is om dan op straat te lopen met bleekwater en een strop – of nog, wakker worden en zien dat je frigo leeg is om dan je kleren aan te doen en in de vrieskoude gaan zoeken naar een winkel die open is. (3) Er zijn geen beelden van de aanval, ook al staan er overal camera’s (4) De aanval zou zijn opgenomen met de gsm van Smollett die met zijn manager (Brandon Z. Moore) aan het bellen was. Toen de politie zijn gsm opvroeg, bleek dat hij records tijdens dit tijdstip had verwijderd, naar verluidt om zijn privacy te beschermen. De politie zou ook de gsm kunnen opvragen van zijn manager wat nog niet is gebeurd (5) Jussie Smollett staat niet bekend als een Trump hater, hij is zelfs niet zo populair, en weinig mensen kennen de all-black serie Empire zelfs niet, en al zeker geen “blanke racistische Trump-aanhangers”. Ook al leek het verhaal van Smollett alsof ze hem wilden hebben. De aanvallers zouden naar hem “Empire” hebben geroepen. (6) Zijn managers hadden de zogenaamde “hate crime” op Twitter gedeeld en in hetzelfde bericht de fans aangezet om zijn nieuwe album te streamen. (7) Na de aanval zou Smollett de politie niet hebben gebeld, wel 45 minuten lang gewacht. Bij aankomst aan zijn huis zou de politie hebben gezien dat de strop nog rond de nek was van de acteur. Een normaal persoon had dit in tussentijd al van zijn hoofd getrokken.

(8) Uit beeldmateriaal van de aanwezige camera’s waren twee mannen gezien rond dat tijdstip. Smollett had geen twijfel dat deze twee mannen de daders van zijn aanval waren. Bleek na verder onderzoek dat deze twee Nigeriaanse bodybuilder-broers én aspirant acteurs waren (Abel and Ola Osundairo) die op 13 februari opgepakt waren op de luchthaven. Abel kende de acteur en had al muziek van hem op zijn Instagram gezet en Ola verscheen zelfs in de serie Empire als de bodyguard van Chris Rock. Ondertussen is er zelfs een claim dat ze de aanval gerepeteerd zouden hebben. (9) De verwondingen leken eigenlijk bijzonder licht, zeker wanneer je aan die bodybuilders denkt en zij gewoon zijn gezicht van zijn lichaam kunnen slaan (10) Zijn manager Brandon Z. Moore had beweerd dat hij aan de telefoon de aanvallers hoorde zeggen dat het hier MAGA-land was, maar Smollett leek in zijn emotionele interview op ‘Good Morning America’ dat toch te weerleggen. Maar in Variety ging de manager nog maar eens in op de zaak “I heard that clearly. I had the scuffle and I heard the racial slur.” (11) Volgens verschillende bronnen zou Smollett naar alle waarschijnlijkheid ruzie hebben gehad met de vriend van een homoseksuele man op wie hij avances had gemaakt in een bar, en dat de manager had gezegd dat hij het verhaal maar een spin moest heven om zo in de aandacht te komen. Naar verluidt zou zijn rol ook ten einde komen in Empire en zijn er geen andere projecten in zicht. Pittig detail, de bars in Chicago sluiten om 2u en iedereen wordt er meestal aan de deur gezet. (12) Hij heeft zijn sandwich thuis opgegeten, en dat na een aanval met een koord en bleekwater.

Filmmakers als Spike Lee, acteurs als Ellen Page en president kandidaten zoals Alexandria Ocasio-Cortez, en een pak andere politici waren er als de kippen bij om de vermeende mishandeling te zien als bewijs van het heersende racistische klimaat in de VS. Dit bewijst echter één zaak. Wanneer dergelijk nieuws uitbreekt wacht je best 48u tot je alle feiten kent alvorens met een veroordeling naar buiten te komen. Maar het is als nieuwsorganisatie altijd wel interessant om iemand te veroordelen met een racisme of #metoo claim. Wie zal het in deze zaak durven opnemen tegen een ‘zwarte, homoseksuele, progressieve’ acteur die zwemt in de ‘victim cultuur’, en het risico lopen om zelf bestempeld te worden als racist.

Jussie Smollett houdt tot op vandaag de lippen stevig op mekaar terwijl één van de broers tijdens de verhoren zijn telefoon aan de politie heeft overhandigd, waaruit blijkt dat hij vlak voor de vermeende aanval nog contact met Smollett heeft gehad. Ze zouden 3500 dollar hebben gekregen en nog eens 500 dollar na hun terugkeer. De broers zouden ook de koord hebben gekocht in een hardware store in de buurt, wat ook werd bevestigd. Het net is zich aan het sluiten. Een jury zal zich volgende week over de zaak buigen, maar het is niet duidelijk wie daarbij de verdachte zal zijn, de racistische Trump Nigerianen of de acteur. Slechte publiciteit is ook publiciteit, we zullen zien hoe dit zal uitpakken bij deze acteur, zijn toekomst in tv-series, films en zelfs de muziekindustrie. Zijn album komt volgende week uit. Trevor Noah zegt dat zijn carrière er op zit. Op social media is hij wel een bedrieger leugenaar.

Update 21/02/2019: De Chicago politie heeft officieel Jussie Smollett in verdenking gesteld voor het geven van een valse verklaring en wordt gezien als een Class 4 Felony. In de States heb je felonies en misdemeanors, die eerste zijn ernstige misdrijven met zwaardere straffen. De twee broers die betaald zijn geweest door Smollett zijn tot volledige bekentenissen over gegaan nadat beelden van hun aankoop van de skimaskers en de rode MAGA pet op camerabeelden stond van de winkel, de dag vóór de effectieve “mishandeling”. Hier is de video.

*** Chicago Police arresteert Jussie Smollett ***

6 Comments

 1. Loki

  Dees is echt grappig 😀

  Reply
 2. Accu

  Die reactie van Ellen Page op Colbert is hilarisch!

  Reply
 3. Lauren

  Epic Fail!

  Reply
 4. Sante

  LOOOL!!!

  Reply
 5. Chapman

  Mooie manier om je carrière af te sluiten …

  Reply
 6. Chris

  Eigenlijk wel erg dat je Nigerianen moet afkopen om bedrog te plegen in een poging jezelf relevant te maken omdat je binnenkort uit een tv-serie ligt en je je alsnog je album wil promoten.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *