Luc Besson is misschien wel de Franse Harvey Weinstein

Er is een nieuwe bom ontploft in de nasleep van de #MeToo storm, en de beschuldigingen zijn aan het adres van superproducer Luc Besson. En het gaat hier niet over wat sms-verkeer zoals bij Bart De Pauw, maar wel degelijk van een beschuldiging van verkrachting. Bijgevolg zou Luc Besson wel eens de Franse Harvey Weinstein kunnen zijn.

Het was de Nederlandse actrice Sand Van Roy (27) die de kat de bel aanbond twee jaar geleden met een beschuldiging van seksueel misbruik op 17 mei 2018 in het Bristol Hotel. Besson zou Van Roy bewusteloos geslagen hebben met een hevige klap tegen haar rug en nadien verkracht. Een medisch verslag daarvan ligt momenteel bij de politie. Blijkbaar zou hij haar al een tijdje in zijn macht hebben en de avances werden alsmaar opdringeriger en gewelddadiger. Zij was voor hem zijn Barbie-pop die zich moest kleden in korte rokjes, slank blijven en haar hare, blond houden. De actrice was ondermeer te zien in Valerian and the City of a Thousand Planets (2018) – een film die zwaar flopte, alsook in de opkomende Taxi 5 (2018).


Foto’s van Jessica Forde, The Family © 2012 EuropaCorp. TF1 Films Production. & cover picture, Lucy © 2014 Universal Pictures

Maar nu blijkt dat Van Roy niet het enige slachtoffer was en de tongen beginnen los te komen. Volgens Belga zou het alweer gaan over (ex-)medewerkers van Besson, waaronder een vrouw die van 2000 tot 2005 deel uitmaakte van zijn castingteam en waarbij de producent haar herhaaldelijk om een pijpbeurt vroeg en toen ze weigerde, zou hij aangedrongen hebben en haar hebben betast. Een andere vrouw zou met een smoes voor een tweede auditie door Besson naar zijn hotelkamer gelokt zijn, waar hij haar zou hebben gekust en betast. Ze moest zich naar eigen zeggen op de grond gooien om te kunnen ontsnappen en de kamer te ontvluchten. Ook een medewerkster van Bessons productiehuis EuropaCorp zou tegen haar zin door hem gekust en bepoteld zijn. Zelfs toen ze nee zei bleef de regisseur volgens haar aandringen en werden zijn avances steeds erger. Luc Besson zelf beweert dat al deze zaken een leugen zijn van A to Z.

Luc Besson krijgt nu echter het beeld in Frankrijk te zijn wat Weinstein was in de States, met die uitzondering dat Luc ook regisseerde en scenario’s schreef. Besson is bekend voor zijn populaire actiefilms (Taxi, Léon, Nikita, Taken, The Transporter) alsook voor zijn meer dramatische films (Le Grand Blue, Revolver), maar hij is erin geslaagd om Hollywood naar het Europese vasteland te brengen en kon als geen ander popcorn afwisselen met kwaliteit. Het is dus ook wel duidelijk dat de man véél macht had. Dit is echter wel de eerste keer dat ik hoor van seksueel misbruik en we moeten tot op heden voorzichtig zijn met beschuldigingen tot een rechter zich hierover kan uitspreken. Dat hij als producer een bedenkelijke reputatie had was al eerder bekend met tal van scenaristen van wie hij ideeën zou hebben gestolen zonder dat ze hiervoor ooit werden vergoed. Zo zou het script van Léon (1994) geschreven zijn door een jonge scenarist die zijn scenario had ingestuurd met het verhaal met een jongetje in plaats van een meisje. Een paar jaar later is er ook nog de affaire rond Lock Out geweest waarvoor EuropaCorp voor de rechtbank werd beschuldigd van plagiaat. En later ook nog eens de affaire Colombiana. Mocht ik een goed script hebben, zou ik misschien twee keer nadenken alvorens het te sturen naar Besson.

Ondertussen blijft Besson films maken (Lucy 2, Colombiana 2, …) en is hij momenteel bezig met de post-productie van Anna (2019), een film die hij ook heeft geregisseerd en geschreven, met Cillian Murphy, Luke Evans en Helen Mirren in de hoofdrollen. Toch benieuwd hoe dit verhaal zich verder gaat ontrollen, want de beschuldigingen zijn niet min.

3 Comments

 1. Jurgen

  Je moet altijd wel voorzichtig blijven met dergelijke beschuldigingen, zeker omdat je niet weet als buitenstaander hoe de relatie was tussen Besson en die Nederlandse actrice, maar wat zou ze te winnen hebben met een dergelijke accusatie? En toch ook bizar dat nu ook medewerkers van hem naar buiten komen met dergelijke verwerpelijke toestanden. Laat het gerecht zijn ding doen, maar ga zoiets maar eens bewijzen wanneer dit zich afspeelt in een hotelkamer tussen twee mensen…

  Reply
 2. Centurion92

  Is er één film die Luc Besson heeft geregisseerd die echt goed is, buiten misschien Léon?

  Reply
 3. yves valkiers

  al die dingen totaal beu. ik moet eerst echte aanklacht van spacey nog zien en vele anderen. als er iets gebeurd meld het direct en anders hou u mond want je kan niks bewijzen

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *