The Weinstein Co. vandaag verkocht voor $289 miljoen

Vandaag wordt The Weinstein Company uiteindelijk verkocht aan Lantern Entertainment voor 289 miljoen dollar, wat 7% minder is dan de initiële vraagprijs. Na het Harvey Weinstein schandaal was er geen andere weg op dan het boeltje te verkopen gezien het bedrijf heel wat schuldeisers had en geen nieuwe projecten kon ontwikkelen. Het scheelde echter niet veel of de deal ging niet door omdat de twee partijen weken ruzieden over contractbreuk en oneerlijke praktijken over de bestaande schulden.

Voor die prijs koopt Lantern de Miramax bibliotheek (ik dacht alle films van voor 2010) en de films en series die in productie zijn of waren via The Weinstein Company alsook de productie faciliteiten. Deze week werd in ieder geval bekend dat meer dan 20 werknemers, zowat 1/3 van het personeel, werd ontslagen, de rest van de werknemers worden overgenomen door het nieuwe bedrijf. Hoe het zit met de schuldeisers is iets wat we als buitenstaander niet in detail weten, maar het ziet er niet al te best uit voor de geldschieters gezien de verkoopprijs al een stuk naar omlaag is gegaan en Lantern niet meteen van plan is al die schuldeisers te vergoeden.Maar Lantern heeft zich dan toch bedacht want heel wat schuldeisers zijn prominente acteurs en regisseurs met wie ze misschien in de toekomst nog willen samenwerken. En de waslijst is lang, van George Clooney, Jake Gyllenhaal, John Cusack, Julia Roberts, Meryl Streep, Rachel McAdams, Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Heidi Klum, Bradley Cooper, Robert Di Niro tot Quentin Tarantino. Lantern zou nu 8,75 miljoen extra middelen vrijmaken om te zoeken naar oplossingen voor deze schuldeisers. Of dat genoeg zal zijn is nog maar de vraag. Naar verluidt zou Quentin Tarantino nog 4,3 miljoen dollar tegoed hebben voor zijn participaties in Grindhouse/Death Proof, Inglourious Basterds, Django Unchained (2012) en The Hateful Eight (2015).

Maar gezien er zoveel mensen nog geld moesten hebben van Weinstein is het misschien ook logisch waarom heel wat Hollywood-acteurs zwegen over Weinstein tijdens de #metoo gekte. Als je nog een paar honderdduizend dollar tegoed hebt kijk je misschien eerst even naar de mogelijke financiële gevolgen. En deze gevolgen zullen een bittere pil zijn voor heel wat acteurs, regisseurs en geldschieters.

Wat betreft Dev Patel en Armie Hammer film Hotel Mumbai, over de aanval op de Taj Mahal Palace Hotel, wel deze blijft uit de handen van Lantern. Met de deal van vandaag kunnen de producers nu uitkijken naar een nieuwe distributeur.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *