Is een Neill Blomkamp’s Robocop wel een goed idee?

Jullie lezen het goed, er zit een nieuwe Robocop film aan te komen, nadat de vorige RoboCop (2014) een zware flop werd. De studio’s geloven enkel nog maar in franchisen en dus moet dit label een nieuwe start krijgen. Spijtig genoeg hebben ze de verkeerde regisseur aangetrokken om deze reanimatie te voltrekken, met name Neill Blomkamp.

Ik heb niets tegen Blomkamp, meer nog ik was echt benieuwd naar zijn Alien 5 project en vond het wat spijtig dat Ridley Scott zich voor deze trein wierp en claimde dat hij de enige was die deze franchise kon en mocht om zeep helpen – wat hij min of meer ook deed. Blomkamp is een talentvolle regisseur, en ik heb genoten van District 9 (2009) en Elysium (2013). Chappie: Robot Rebel (2015) was dan weer een onnozele film die nauwelijks het bekijken waard was. Mijn probleem met Blomkamp is dat hij niet beschikt over de kwaliteiten van een mainstream regisseur en mocht er een nieuwe Robocop komen dan moet je toch iemand hebben achter de camera die weet wat het publiek wil zien. Blomkamp’s box-office cijfers zijn om van te huilen. En heeft hij ondertussen al niet 2 Robot films gemaakt? Misschien tijd voor een andere aanpak.

De Robocop reboot uit 2014 was geen slechte film, maar het was ook geen goeie film en het miste een aantrekkelijke hoofdrolspeler. Je kan nu wel zeggen dat Peter Weller ook geen bekende acteur was toen hij de eerste Robocop film speelde, maar hij werd wel geregisseerd door een genie genaamd Paul Verhoeven. En gezien de nieuwigheid er zo wat af is – iedereen kent ondertussen Robocop – moet je meer gaan inzetten op een sterke acteur à la Robert Downey jr., die in staat is wat karakter en flair te brengen. Iets wat compleet ontbrak in de laatste film. En voor wie de 3 Blomkamp films heeft gezien zal weten dat dit aspect van acteurs-regie niet meteen zijn sterkste kant is (cf. Matt Damon en Hugh Jackman). Zijn fetish acteur Sharlto Copley bracht wel veel kleur maar hem zou ik in geen geval casten als de hoofdacteur. Met alle respect voor Sharlto’s charisma, hij is niet de acteur die het grote publiek zal kunnen bekoren.

Volgens Deadline zou Justin Rhodes bezig zijn met een script gebaseerd op het script van Edward Neumeier en Michael Miner die een paar jaar geleden een sequel hadden geschreven op hun originele Robocop script, maar die uiteindelijk nooit is verfilmd. De plot luidt: anarchie regeert en het lot van Detroit is hangend terwijl RoboCop zijn triomfantelijke terugkeer maakt om misdaad en corruptie te bestrijden. Dit kan dus alle kanten opgaan.

Is het een goede zaak om een film uit te brengen met gewelddadige robotflikken in de periode waarin we leven? Ja, absoluut! En maak het bloederig! Ik hoop tevens dat we die SJW periode snel achter ons mogen laten en filmmakers weer films mogen maken over om het even wat, want sinds wanneer moeten kunstvormen verantwoording afleggen. Moet de 7de Kunst niet in de eerste plaats onze gevoelens raken?

3 Comments

 1. Shinobi

  We hebben nog maar net een reboot gehad. Kom eens met iets origineels of laat het voor wat het is.

  Reply
 2. Zwolle

  Blomkamp is een ‘one-hit-wonder’, ik snap niet dat er zoveel media-aandacht naar hem gaat. Elysium was crap en Chappie was über-crap.

  Reply
 3. Accu

  Niemand wil een nieuwe Robocop na de vorige flauwe reboot. De enige Robocop die ik misschien nog een kans wil geven is één in regie van Quentin Tarantino.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *