Chappie: Robot Rebel (2015) ** Blu-ray review

De Elysium regisseur Neill Blomkamp, die binnenkort zal uitpakken met zijn Alien project, is ongetwijfeld de nieuwe trots van Zuid-Afrika geworden. Met zijn laatste twee films bevestigde hij zijn talent voor regisseren van dramatische sciencefiction films. Een ook al bleef hij trouw aan het SF genre, wou de regisseur alles iets meer mainstream maken (ondanks de R-rating en het beperkte prodctiebudget) met Chappie: Robot Rebel (2015), een film die woensdag 15 juli 2015 op DVD, Blu-ray en in Steelbook editie verschijnt.

chappie_robot_rebel_2015_poster.jpg

Korte inhoud: Chappie speelt zich af in de nabije toekomst in Johannesburg, waar misdaad op tirannieke wijze bestreden met A.I.-robotica politie. De robots worden gemaakt door de Amerikaanse wapenhandelaar Tetravaal, gedesigned door de Britse ingenieur Deon Wilson (Dev Patel) en van op afstand bedien via het MOOSE programma, geleid door de Australische ingenieur Vincent Moore (Hugh Jackman). Een opstand staat op het punt om los te barsten. Wanneer een politierobot wordt gestolen en geherprogrammeerd, wordt hij de eerste robot die kan denken en emoties kan voelen. In de ogen van de autoriteiten is Chappie (Sharlto Copley) een gevaar voor de mensheid en Michelle Bradley (Sigourney Weaver) wil niet dat dit prototype getest wordt voor de ordediensten. Machtige, vernietigende krachten zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat deze robot met een geweten de laatste van zijn soort is.

Hoe is deze getalenteerde regisseur zo ver geraakt in de filmwereld? Het avontuur begon voor de Zuid-Afrikaanse regisseur toen hij verhuisde naar Vancouver, Canada op 18-jarige leeftijd om met zijn filmstudies te starten. Hij specialiseerde zich in speciale effecten, kortfilms en reclamefilmpjes met een science-fiction stijl. In Canada kreeg hij een baantje als animator van visuele effecten. Zo heeft hij de hele intro van de film 3000 Miles to Graceland geanimeerd. Dat was de eerste filmklus voor de Zuid-Afrikaan. Voor hij begon aan zijn debuutfilm District 9, werkte Blomkamp aan de visuele effecten van Amerikaanse TV shows. Zo werd hij snel een populaire regisseur voor reclames. Hij kreeg al snel erkenning voor zijn werk en kreeg een Emmy award voor de beste visuele effecten voor de serie Dark Angel. Vervolgens werd hij ontdekt door Peter Jackson, regisseur van onder andere The Lord of The Rings. Als bekende en flink gevestigde naam in Hollywood maakte Jackson het mogelijk voor zijn protegé om zijn eerste film District 9 te maken. Jackson hielp Blomkamp met de financiering voor zijn debuutfilm en dat is maar goed ook; District 9 ontving een nominatie voor de Oscar voor Beste Film! Zijn succes voelt nog altijd vreemd aan, hij vindt het maar vreemd dat er mensen fan van hem zijn. Sterallures is dan ook iets waar Blomkamp niet tegen kan; hij weigert om op de set te werken met mensen met een ego wat het moeilijk maakt om te filmen.


chappie_robot_rebel_2015_pic01.jpgchappie_robot_rebel_2015_pic03.jpgchappie_robot_rebel_2015_pic02.jpg
© Sony Pictures Home Entertainment

Blomkamp behoort tot de nieuwe lichting jonge filmregisseurs (Joseph Kosinski, Gareth Edwards, …) die met hun debuutfilms niet moesten onderdoen voor de andere mainstream Hollywoodfilms. Het is niet zo vreemd dat het Neill voor de wind gaat. In 2009 werd hij door Time Magazine al in de top 100 van meest invloedrijke mensen gezet en ook werd afgelopen een paar maand geleden bekend dat hij een nieuwe Alien film zou maken. Ongetwijfeld een gekoesterd project voor de 35-jarige regisseur, aangezien Alien zijn favoriete film is. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het geen 3D-versie, daar heeft de cineast namelijk een hekel aan. Voor hem verpest het 3D-effect het gehele beeld van de film. Iets waarover wij het eenmaal mee eens zijn.

Toch is zijn nieuwste film Chappie: Robot Rebel niet meteen een schot in de roos. Producer Simon Kinberg zei een paar maanden geleden nog dat het één van de meest originele, unieke, wilde en provocatieve studiofilms is hij ooit had gezien, maar het was voor mij toch wel iets van een zware teleurstelling. Het ziet er allemaal wel stijlvol uit, maar origineel kan je deze science-fiction prent toch niet noemen, gezien we eigenlijk niets nieuws te zien krijgen van wat we al duizend keer in andere films hebben gezien. Chappie probeert de spraak van de straatgangsters die hem controleren onder de knie te krijgen, maar de scènes zijn behoorlijk kinderachtig. Het lijkt alsof de regisseur hiermee een meer humoristische toon wou aanslaan, maar het voelt allemaal heel dom aan. Er zit ook net iets teveel herhaling in, en dat maakt alles nog erger.


Chappie animated pictureChappie animated picture 2
© Sony Pictures Home Entertainment

Visueel kan je er wel van genieten wat er zit veel actie in met heel wat cgi-robot actie die het niveau van een gemiddelde Terminator film wel voor een stuk overstijgt, en dat omwille van zijn “sociaal-geëngageerde aanpak” – die hij al liet zien in zijn vorige films – en die voornamelijk oog heeft voor diegene die is uitgesloten (mens, alien of robot). Logisch gezien de man is opgegroeid met het concept van ‘apartheid’ in Zuid-Afrika. Maar dit hedendaags ‘RoboCop’ verhaal sloeg niet aan bij het publiek en bracht wereldwijd slechts 100 miljoen dollar op wat uiteraard veel te weinig is voor een dergelijke prent. Blomkamp slaagt er zo als altijd in om met een beperkt productiebudget (en de hulp van WETA) er toch in om uit te pakken met knappe visuals, maar datgene wat werkte in de vorige twee films, lijkt hier wat verloren in een mist van nonsens en we hebben de indruk dat het materiaal uit Elysium en District 9 gewoon werd gerecycleerd voor deze prent.

Misschien wel het grootste probleem van deze film – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Elysium – is dat de toon alle kanten uitgaat met behoorlijk onevenwichtige karakters en personages die van de ene minuut slecht zijn om nadien de andere minuut de held uithangen. De regisseur mist visie om het script van Terri Tatchell tot een goed einde te brengen, en we blijven achter met een onsamenhangend en luidruchtig verhaal. Het lijkt erop dat net zoals M. Night Shyamalan, deze regisseur net iets te vroeg als visionair werd omschreven. Na deze film ben ik officieel ongerust in de opkomende Alien 5 film.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 13 juli 2015

 


*** Chappie: Robot Rebel trailer ***

3 Comments

  1. Joris

    Damn, dit ziet er ‘Crappie’ uit!

    Reply
  2. Daan

    Dit viel behoorlijk tegen.
    Wat ferm irritant was is die constante muziek die bijna niet ophield. Het was mij teveel actie en sensatie met een hysterische geblondeerde trut met een vreselijk accent, en een bende van-de-pot-gerukte boeven.
    Geef mij dan maar I-Robot of District 9 ipv dit vertier.

    Reply
  3. Kons

    Die staat nochtans op mijn lijstje van de films die ik moet zien, ook al had ik ook al de indruk dat de regisseur zichzelf aan het plagiëren was…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *