Sound of Freedom (2023) *** recensie

Mocht Sylvester Stallone, Jason Statham of Liam Neeson in deze Sound of Freedom (2023) de hoofdrol spelen en de film geproduceerd zijn door een minder controversiële studio, dan had dit een vrij klassieke thriller geweest. Er zijn heel wat films over drugshandel en vrouwen die in prostitutie worden gedwongen, maar kindersekshandel is geen plezierig onderwerp om te zien. Het is een verderfelijk aspect van ons menselijk bestaan waar iedereen zo weinig over wil praten, en al zeker niet in Hollywood. Voor zover ik heb kunnen zien is de film ook geen politiek pamflet. Ja, het is een low budget film, maar regisseur Alejandro Monteverde heeft er toch iets degelijks van gemaakt zonder te vervallen in ordinaire Death Wish exploitatie.

Korte inhoud: Tim Ballard (Jim Caviezel) is getrouwd met Katherine (Mira Sorvino) en werkt voor de Homeland Security, tot hij op een dag undercover gaat in 2013 buiten de landsgrenzen en zich aan een nieuwe missie toewijdt. Hij heeft jarenlang achter pedofielen gezeten, nu wil hij effectief kinderen uit de handen van kartels en de mensenhandel redden, nadat hij een jongetje heeft gered uit de klauwen van de smokkelaars en nu ook zijn zusje wil redden die beide gekidnapt werden nadat hun vader (José Zúñiga) in een muziek-competitie-valstrik was gestapt. Hij gaat naar Colombia en slaat de handen ineen met Vampiro (Bill Camp) om de kindersmokkelaars te stoppen. Hiervoor willen ze een tempel bouwen waar ze kinderen kunnen onderbrengen voor hun klanten. Ze mikken op een 50 tal kinderen in de hoop dat het meisje er tussen zit.

De film is gebaseerd op waar gebeurde feiten en zoals bij alle films gebaseerd op waar gebeurde feiten moet je bepaalde zaken met een korrel zout nemen. En al zeker van een studio die banden heeft met de politieke QAnon beweging die wel heel ver gaat met hun complottheorieën, en bijgevolg weinig betrouwbaar zijn. Maar bepaalde zaken in de film zijn heel aannemelijk. In het Westen bekijkt men de video’s en foto’s die vaak gemaakt worden in Thaimand, Comombia of Mexico. Het is een beetje zoals de drugsmaffia, waar de productie vaak afkomstig is van Zuid-Amerika en de consumptie vooral gebeurt in de States en Europa. Het enige wat heel cliché aanvoelde waren de scènes met de pedofiel die betrapt werd in de States, maar de scènes opgenomen in Colombia voelden wel authentiek aan. Toch heb ik moeite te geloven dat kindersmokkelaars zichzelf zo zouden blootstellen, maar goed, ik ben geen expert.

Jim Caviezel is een beetje de ingetogen versie van een Liam Neeson. Hij heeft jarenlang zowat dezelfde ingetogen rol gespeeld in “Person of Interest” en speelt deze rol ook met voldoende overtuiging. De acteur gaat ook helemaal op in zijn rol en is ook een beetje een halve QAnon profeet geworden. Maar goed, hij is heus niet de enige gekke acteur die er rondloopt. Hij blijft voor mij een goede karakter-acteur.

Zoals Sound of Freedom ons informeert, is kindersekshandel het snelst groeiende internationale criminele netwerk dat de wereld ooit heeft gezien. Er zijn nu meer mensen tot slaaf gemaakt door sekshandel dan toen slavernij legaal was, waarvan miljoenen kinderen. En de nachtmerrie van gevangengenomen kinderen is onuitsprekelijk, onvoorstelbaar… en spijtig genoeg alomtegenwoordig. Dat deze film dit gegeven op de agenda wil hebben naast drugs en mensensmokkel is zonneklaar en je kan daar alleen maar achter staan. Dus los van de politieke context en die gekke Amerikanen die op social media zelfs complot-theorieën opzetten omdat in één of andere bioscoop de release werd geannuleerd of de airco niet werkte, ben ik blij over het bestaan van deze film. Ook al ga ik deze geen twee keer bekijken. De film heeft geen al te ingewikkeld plot en de karakter zijn ook vrij basic en/of stereotiep. De film werd gemaakt in 2018 en nu pas uitgebracht en ik vermoed dat het gros van de opbrengsten vermoedelijk wel zal vloeien naar figuren als Donald Trump ipv van naar organisaties die strijden tegen kindersekshandel. Dus ja, ik begrijp waarom velen hiervan willen afstand nemen. De film kwam in de bioscoop in de States op en zal binnenkort wel te zien zijn op een aantal (obscure) streamingplatforms, nog even geduld.


Review Sound of Freedom (2023)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Sound of Freedom trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *