Kevin Spacey wint rechtszaak tegen Anthony Rapp

Het was al een tijdje duidelijk dat Kevin Spacey geen nieuwe Harvey Weinstein was. De man had misschien een slecht karakter op een filmset, had een actief seksleven, maar seksueel misbruik was tot op heden nog nooit bewezen in de rechtszaal. En deze week heeft een rechter in New York nu ook de zaak van acteur Anthony Rapp met zijn 27 claims – waaronder de bewering dat Spacey hem zou hebben betast toen hij 14 jaar was in 1986 en hij hierdoor getraumatiseerd werd – van de tafel geveegd en Kevin Spacey onschuldig bevonden. Het was BBC die met het nieuws kwam, weliswaar niet met de catchy titel: ‘Kevin Spacey beat the Rapp’.

De nu 50 jarige Rapp schoot na de affaire Weinstein in actie en aasde op 40 miljoen dollar aan schadevergoeding. En dit zette uiteraard de deur open voor tientallen claims van andere mannen die ooit een seksuele affaire met de acteur zouden hebben gehad. Seksueel misbruik is een misdrijf maar zoiets moet dan ook door een rechter in zoveel woorden uitgesproken worden. En zolang dat niet gebeurt kan en mag je de acteur niet gaan beschuldigen, hoezeer hij misschien wel een klier was in het echte leven.

Maar ook al pleit een zoveelste rechter Kevin Spacey onschuldig, is de schade al gebeurd. De carrière van de man is op schandalige manier in de vernieling gereden en moet hij het nu stellen met kleinere producties.

De advocate van Spacey zei tevreden te zijn dat de jury doorheen deze valse beschuldigingen hebben gekeken. Juryleden beraadslaagden ongeveer een uur en concludeerden dat Rapp niet bewees dat Spacey “een seksueel of intiem deel” van Rapp heeft aangeraakt. De rechter verwierp Rapps claim van mishandeling voordat het proces begon en verwierp zijn claim van het opzettelijk toebrengen van emotionele stress nadat de advocaten van Rapp zijn zaak hadden laten rusten, waardoor de jury alleen over slagen en verwondingen moesen beslissen. Volgens de wet van New York definieert “battery” zich als een slag op een andere persoon, zonder hun toestemming, op een manier die een redelijk persoon aanstootgevend zou vinden.

Toch blijft het indrukwekkend dat de jury zich niet heeft laten meeslepen door de jarenlange beschuldigingen op social media aan het adres van de acteur en gewoon de zaak op een nuchtere manier heeft beoordeeld, en klaarblijkelijk vinden ze de getuigenis van Rapp simpelweg ongeloofwaardig. We zitten niet in een systeem waarin je ofwel voor of tegen #MeToo bent op sociale media, maar wel in een rechtsstaat dat bewijzen vereist, aantoonbare feiten en een onpartijdige jury. Kevin stapt als vrij man uit de rechtbank … al dan niet met een mank been dat geleidelijk verdwijnt terwijl hij een sigaret opsteekt.

5 Comments

 1. Selina

  Ik denk niet dat de maatschappij al klaar is voor zijn terugkeer, hoe onschuldig hij wel kan zijn. Die onnozele Let’s Be Frank video heeft zijn imago niet helpen bijsturen.

  Reply
 2. Damien

  De grootste rechtszaak wordt toch deze in Engeland. Als hij daar ook onschuldig verklaard wordt kan hij denk ik beginnen met counterclaims wegens smaad, maar Britse rechters kunnen vaak wel eens tegenstrijdige opinies leveren (cf. de zaak Johnny Depp) en die zitten nog allemaal met die Saville die elke straf heeft kunnen ontlopen.

  Reply
 3. Ray Krevel

  Die zaak had ook niet veel grond. Er was zelf twijfel over het feit dat Rapp er die nacht zelfs was. Hij beschreef het appartement verkeerd als een slaapkamer, terwijl het blijkbaar een studio-appartement was. Hij had ook geen getuigen dat er een feestje was geweest of dat hij aanwezig was. Maar zeg nu zelf, als je in de States woont en je hebt ooit een korte affaire gehad met Spacey, jouw kansen zijn groter om miljonair te worden dan met Euromillions te spelen. Die rechtzaak in GB is wel wat zwaarder en we zullen zien hoe dat rolt.

  Reply
 4. Accu

  Ja, ik ben het eerlijk gezegd eens met de jury hier, hoewel Spacey waarschijnlijk een stuk stront is. Dit is het probleem met het indienen van aanklachten van zo lang geleden, en deze zaak dateert van 1986. Hoe kan je je herinneren wat er toen precies is gebeurd? Een slachtoffer zou het zich zeker herinneren, maar als je vals beschuldigd wordt, moet je iets onthouden van zoveel jaren terug. Op sociale media lijken er veel Spacey aan de galg te praten alsof ze zelf getuige waren van de feiten. Van wat ik lees ben ik het met de jury eens dat dit niet eens dat je aanranding niet kan bewijzen.

  Reply
 5. swarrel

  Mocht ik Spacey zijn, en ik win het proces in GB volgend jaar, dan zou ik een schadeclaim beginnen tegen Netflix en hun monsterboete van 31 miljoen dollar voor onbewezen claims.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *