The Dark Knight screening in Hong Kong gecensureerd

Dit zou wel eens de grimmige toekomst kunnen worden van Taiwan als dat conflict ginder verder uit de hand loopt, het CPC regime zijn spierballen blijft tonen en de VS met vuur blijft spelen. Hong Kong verloor zijn onafhankelijkheid in 1997 en sindsdien ze we steeds meer de invloed van China op Hong Kong, en één van deze inmengingen is dat 7,5 miljoen inwoners beter van het geloof zijn van de Communistische Partij. Volgens Faroutmagazine zou de overheden in Hong Kong, vermoedelijk onder druk van Peking, de publieke openlucht screening van The Dark Knight (2008) hebben verboden. Organisatoren mogen volgende week (27/11) wel Iron Man (2008) vertonen.© Warner Bros.

Peking begon in 2019 met een groot optreden tegen pro-democratische protesten in Hong Kong, lang voordat de meeste mensen vermoedden dat de Chinese Communistische Partij het ‘één land, twee systemen’-beleid zou schenden dat al tientallen jaren van kracht was. Peking heeft een zogenaamde “nationale veiligheidswet” doorgevoerd, waardoor iedereen in Hong Kong kan worden uitgeleverd aan het vasteland. Ik hoef er geen tekening bij te maken dat dit het einde was van de liberale democratie voor Hong Kongers, en dit is zo een voorbeeldje hiervan. In de nieuwe richtlijnen stond ondermeer dat censors elke film zouden gaan verbieden die zogenaamd de “nationale veiligheid” zou bedreigen. En iedereen die een verboden film vertoont, zwaar gestraft kan worden. En er zijn veel topics waar je best niet over praat, zo moest onlangs ook de vlag van Taiwan op de jas van Tom Cruise in Top Gun Maverick verdwijnen.

The Dark Knight van Christopher Nolan, wordt beschouwd als één van de beste Batman-films en bevat een vertolking van wijlen Heath Ledger als de Joker. De film bevat zelfs scènes die opgenomen werden in Hong Kong. Maar we weten allemaal waarom de film is gecensureerd. Batman reist naar de stad om een corrupte Chinese zakenman te ontvoeren uit zijn hi-tech ivoren toren. Het grappige is dat ze wel geen moeite hebben met Iron Man die toch een beetje het Amerikaanse imperialisme is de verf zet.

Hoe dan ook, ik ben nooit een grote fan geweest van filmcensuur. Het behandelt volwassenen als kinderen die niet in staat zijn fictie van realiteit te onderscheiden. Ik heb geen nood aan een bemoeizuchtige betuttelende filmcensor die als een ouder mij moet beschermen van beelden die – in dit geval – mij een verkeerd beeld zouden geven van hoe de wereld in mekaar zit.Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *