Melissa Barrera ontslaan van Scream 7 voor “hate speech”

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik dat belachelijk vind dat actrice Melissa Barrera eergisteren werd ontslagen door Spyglass, de huidige bezitters van de rechten op de Scream franchise, omwille van haar #FreePalestine activisme op social media met een aantal uitlatingen die “antisemitisch” geïnterpreteerd konden worden. Nu, of dat daadwerkelijk zo was, hangt af van aan wie je het vraagt. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van het hele #CancelCulture circus. Het idee dat mensen de mond wordt gesnoerd omdat ze een mening hebben die niet in de mainstream past, vind ik ronduit belachelijk. Laten we wel wezen, schelden en bedreigen, dat zijn geen meningen maar “hate speech” kan wel degelijk een ‘vrije mening’ zijn. Beweren dat Israël zich bezighoudt met genocide, dat is wel degelijk een standpunt, of je het er nu mee eens bent of niet. Natuurlijk mag de studio doen wat ze willen, het is hun feestje. Maar als ze denken dat ze door Melissa aan de deur te zetten, hun imago even kunnen oppoetsen, dan slaan ze de plank behoorlijk mis. Er staat namelijk een online boycot te wachten, dat voel je gewoon aankomen. In dit geval is het trouwens knap lastig om de lijn te trekken tussen ‘antisemitisme’ en ‘kritiek op het Joodse beleid in Israël tegenover de Palestijnen’. Als je gaat censureren en mensen gaat cancellen, bereik je meestal het tegenovergestelde van wat je beoogt.

In een reactie tegenover Variety heeft Spyglass te kennen gegeven dat ze de actrice met Mexicaanse roots hadden ontslaan omwille van “hate speech”: “Het standpunt van Spyglass is ondubbelzinnig duidelijk: we hebben geen enkele tolerantie voor antisemitisme of het aanzetten tot haat in welke vorm dan ook, inclusief valse verwijzingen naar genocide, etnische zuivering, verdraaiing van de Holocaust of alles wat op flagrante wijze de grens overschrijdt van haatzaaiende uitlatingen.”

Ik volg Melissa Barrera niet op social media en weet niet wat ze zoal schrijft in de reacties, maar wat betreft haar posts op Instagram kan ik nergens echt aanstoot aan nemen, maar mocht ik Joodse roots hebben dan had ik mij daar vermoedelijk wél aan geërgerd. Je kan TikTok niet meer bekijken zonder zonder gebombardeerd te worden met Pro Palestijnse visies op het huidige conflict. En ja, Melissa Barrera WAS een activisme. Niet één post, maar meerdere posten over het conflict. En dat is – maar dat is mijn mening – misschien niet zo slim als JOUW WERKGEVERS ook twee manen zijn met Joodse roots: de twee stichters van Spyglass Gary Barber en Roger Birnbaum. Melissa ging zover tot het delen van artikels die onverbloemd zeggen dat Israel de holocaust misbruikt om zijn defensie op te bouwen. Als je een acteur wil zijn in blockbuster Hollywoodfilm is er eigenlijk een simpele regel te volgen voor een uitstekende carrière: HOUD UW MOND OVER POLITIEK! Doe je dat niet, wat uw goed recht is, dat moet je de gevolgen er dan maar bij nemen. Ik kan u zeggen dat Gina Carano liever had gezwegen over concentratiekampen; dan had ze vandaag nog een carrière. Melissa heeft in haar laatste berichten een meer gematigde kant willen kiezen om over het conflict te spreken maar het kalf was al verdronken en ik zie niet in dat de bazen hun beslissing zullen intrekken.

De regisseur van Scream 7, Christopher Landon, die de job heeft overgenomen van Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett, heeft op twitter uitgevlogen tegen de honderden berichten dat hij goed gek moest zijn geweest de actrice te ontslaan – ook al was dat niet zijn beslissing. Hij schreef: “Everything sucks. Stop yelling. This was not my decision to make.” Een bericht die hij enkele uren later heeft verwijderd. Hij had misschien beter de eerste twee woorden laten vallen, want het is geen verstandige zet om uw baas te verwijten verkeerde beslissingen te nemen. Normaal wordt ‘links activisme’ getolereerd – zelfs aangemoedigd – in Hollywood. Rechts activisme wordt meestal snel bestraft. Hier heb je eens een voorbeeld die tegen de regel ingaat. De filmmakers (acteurs & regisseur) houden er best rekening mee dat niet alleen mensen met Joodse roots zitten in Spyglass. We leven in tijden waarin mensen gecensureerd worden voor allerhande dwaze redenen. Er is zelfs een moment geweest waarin Henry Cavill bijna was gecancelled omwille van zijn relatie met Gina Carano.

Zelfs recent, je moet eens het bochtenwerk zien van CAA agente en talent-scouter Maha Dakhil nadat ze een post had geplaatst over de zogenaamde “genocide” van Israel. Een post die ze nadien snel heeft verwijderd en waarvoor ze nu door het stof gaat met excuses en uiteindelijk haar ontslag heeft genomen als manager en raadslid nadat heel wat klanten het agentschap ‘antisemitisme’ verweten. Dakhil is echter nog steeds een talent scout – voor mensen zoals Tom Cruise die voor haar nog in de bres is gesprongen. Anderen zoals Aaron Sorkin nemen afstand van haar en keert terug naar WME waar vreemd genoeg Boots Riley NIET is ontslaan nadat hij Israel verweet oorlogsmisdaden te hebben gedaan. Maha Dakhil vertegenwoordigt ook nog Natalie Portman, die geboren is in Jeruzalem en een Joodse vader heeft. Dit moet ook een pittig telefoongesprek zijn geweest.

Ondertussen zijn er al berichten opgedoken dat zelfs de ster van de laatste twee Scream-films, Jenna Ortega, niet terugkeert als blijk van solidariteit met haar collega-actrice. Andere bronnen lijken te zeggen dat Jenna al maanden geleden kenbaar had gemaakt dat ze wou opstappen en bijgevolg zou de keuze om Melissa te ontslaan vermoedelijk ook wat zijn gestuurd. Persoonlijk kan het me eigenlijk niet zoveel schelen, want ik ben sowieso geen enorme fan van de laatste twee films. Eerlijk gezegd ben ik zelfs een beetje blij met het vertrek van Melissa Barrera uit de franchise, want ze kwam nogal houterig over en Jenna speelde haar gewoon van het scherm af. De nieuwe Scream-film staat gepland voor 2024, maar met dit vertrek zou het wel eens vertraagd kunnen worden. We zullen zien hoe dit allemaal uitpakt, maar zoals het er nu uitziet is hun enige optie een harde reboot met COMPLEET nieuwe cast.

2 Comments

  1. Jamie

    Het is altijd verkeerd om mensen te ontslaan voor een opinie die ze deelden op social media, maar als studio begrijp ik wel de beslissing. Bekijk naar de situatie rond Ezra Miller en de boycot tegen The Flash, zoiets wil je toch vermijden.

    Reply
  2. Agnus

    Het is wel hypocriet mocht je mensen ontslaan omdat ze schreven dat de situatie van republikeinen te vergelijken is met de demonisering van joden tijdens de tweede wereldoorlog, an anderzijds niet ingrijpen wanneer iemand Israel vergelijkt met nazi’s.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *