Woke Cancel Culture van Gina Carano werpt schaduw op Disney+

Een paar weken geleden hebben we bericht over het controversieel ontslag van Mandalorian actrice Gina Carano LucasFilm/Disney, wellicht met een duwtje in de rug van Kathleen Kennedy (die ooit werd omschreven door Steven Spielberg als een ‘secretaresse die slechte notities neemt en altijd mensen onderbreekt’). Wel, ondertussen worden massaal Disney+ abonnementen opgezegd.

Gina Carano

Een aantal mensen bij Disney+ waren aan het zoeken om Gina te ontslaan omdat de actrice een politiek rechts profiel heeft en dat ook duidelijk maakt op haar social media. Een aantal mensen hadden Gina onder druk willen zetten om zich koest te houden op social media en om een bericht met excuses te posten op haar profiel, twee dingen waar Gina voor bedankte. Een Instagram post waarin ze repubkikeinen vergeleek met joden in de jaren 30 in Nazi-Duistland was de druppel voor de #CancelCulture meute op sociale media en de #FireGinaCarano tag was trending op Twitter, veelal door 15-17 jarigen die geen greintje verstand hebben van politiek maar “rechts conservatief” automatisch zien als racistisch, fascistisch, homofoob of antisemiet en anonieme trollen wiens bestaan bestaat uit het stoken van brandjes. Op de piek van het moment waren er 31’000 retweets van de tag ‘Ontsla Gina Carano’ tag. En dus kwam Disney holderdebolder met een statement dat Gina niet meer werkt voor Lucasfilm en er ook geen plannen zijn voor een verdere samenwerking en dat de posts van Gina weerzinwekkend en onaanvaardbaar waren en mensen kleineerden op basis van hun culturele en religieuze identiteit.

Uiteraard was dit allemaal overroepen. Gina heeft geen enkele juridische fout gemaakt, meer nog, Gina werd NOOIT geblokt door Twitter of Instagram voor haar berichten, terwijl beide kanalen in het verleden al menig berichten en mensen van het platform gezwierd. En er bestaat ook zoiets als de Vrije Meningsuiting in de grondwet. Het eerste amendement garandeert vrijheden met betrekking tot religie en meningsuiting. Mandalorian hoofdacteur Pedro Pascale – die in het recente verleden republikeinen ook al heeft verweten nazi’s te zijn – zou in principe kunnen opkomen voor zijn co-actrice, ondanks zijn politieke meningsverschil. Het probleem is dat de acteur in The Mandalorian eigenlijk gemakkelijk te vervangen is, gezien we in de serie zijn gezicht niet zien.

Hoe dan ook, na het ontslag dook er een nieuwe hashtag op: #CancelDisneyPlus, en deze kwam van uiteenlopende accounts en had maar liefst 101’000 retweets en bleef langer op nummer 1 van de Twitter Trends dan de #FireGinaCarano tag. En daarop had het management van Disney+ niet gerekend. Zowel in het verleden als vandaag is Disney een merk dat staat voor ’tolerantie, optimisme, de waarde van het gezin en de gemeenschap, en in recente jaren is er ook aandacht geweest voor de rechten van minoriteiten en de positie van de vrouw die haar eigen wil en mening heeft. Ook al kan je je twijfels hebben bij het ontslag van een sterke vrouw met een eigen mening. Ik kan me niet indenken dat ex-CEO Robert Iger opgezet zou zijn met de beslissing om “de rebel” Gina te ontslaan. En nu dreigt de series “Rangers of the New Republic” er zelfs nooit te komen.

Een maand geleden pakte Disney+ uit met het feit dat ze 94 miljoen abonnees hadden op hun platform (250 miljoen is het streefdoel, wat nog ver verwijderd lijkt). Netflix had in 2020 203 miljoen abonnees. Maar wat blijkt, volgens Pirates & Princesses zouden massaal veel mensen het Disney+ abonnement geannuleerd hebben en komt het kanaal misschien in een gelijkaardige positie als Blizzard Entertainment die na een aantal misstappen zijn populariteit ineen zag stuiken. Een simpel berichtje van Kathleen Kennedy over de Scientific & Technical Acamdemy Awards op YouTube haalde in een mum van tijd duizenden dislikes dat de eigenaars van het Oscars-kanaal de reacties moesten blokkeren en de likes en dislikes onzichtbaar maken. Dit is tevens bij mijn weten de eerste keer dat het Oscars-kanaal één van hun +750 videos moest censureren. Maar het gaat nog verder. Een banale tweet van Disney+ gaat nu doorgaans gepaard met honderden commentaren over de foute politieke ideologie van Disney (zoals hun dank aan Chinese Communist Party (CCP) in de credits van Mulan om te mogen filmen in een Chinees concentratiekamp) of hun ingebakken ‘woke cancel culture’ (zie tweet 1, tweet 2, tweet 3). Ik weet, Disney is een groot bedrijf, maar de CEO zou in deze toch wel eens de violen mogen gaan stemmen want nu stinkt de hypocrisie een uur in de wind.

1 Comment

  1. Jesse

    Sorry maar Gina is ook wel een beetje van een domme gans. Ze heeft herhaaldelijk waarschuwingen gekregen, maar bleef volharden. Nu krijgt ze het deksel op de neus en dat zat er al maanden aan te komen. En wat gaat Ben Shapiro doen? Een nieuwe B-actie-straight-to-streaming produceren. Ze zat in Mandalorian en Deadpool!?! WTF!?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *