Fast X flopt en Vin Diesel is boos op Jason Mamoa

Het ziet er naar uit dat Fast X (2023) dan uiteindelijk uit de bocht is gevlogen na de sputterende box-office cijfers en de zware concurrentie van andere films. Wie had kunnen denken dat een franchise die in het prille begin ging over straatraces en gaandeweg auto’s liet vliegen in de ruimte en personages bovennatuurlijke krachten gaf, het nog zo lang heeft kunnen volhouden? Ikzelf was geen al te grote fan van de eerste films, maar had uiteindelijk nog wel plezier met Fast Five (2011) en vond Fast & Furious 7 (2015) een waardige afsluiter, maar na 7 hebben ze compleet de pedalen verloren. Maar zolang er geld werd gemaakt bleven ze de verhalen uit hun duim zuigen. Nu blijkt dat ze met hun 350 miljoen dollar productiebudget niet aan hun 700 miljoen-break-even grens zullen geraken. Na twee weken (inclusief Memorial weekend) blijft de film wereldwijd steken op 523 miljoen en vermoedelijk niet hoger zal komen dan 650 miljoen op het einde van zijn bioscooprelease.

Terwijl Collider als The Hollywood Reporter de openingscijfers van Fast X hadden bewierookt, hadden wij hier al een ballonnetje opgelaten dat dit misschien wel de laatste ronde was voor Vin Diesel en de cijfers er niet zo rooskleurig uitzagen al wat de pers claimde. Universal heeft trouwens nog in zijn tweede week extra schermen laten openen om alsnog die broodnodige distikstofmonoxide-boost te geven om de franchise over de break-even grens te halen, maar het mocht niet baten. Voor Universal is het spijtig maar kunnen dit jaar zeker niet klagen gezien zij met The Super Mario Bros. Movie (2023) bijna 1,3 miljard hebben opgehaald met een productiebudget van 100 miljoen dollar.

Wanneer het goed gaat horen we: “Family is what matters”, tot het minder goed gaat en dan beginnen de roddels en de verwijten. Volgens CBR zou Vin er ‘zich voor schamen dat Jason Momoa wordt gebrandmerkt als het enige lichtpuntje in de film en dat hij de doorslag geeft in de franchise die hij zelf heeft opgebouwd’. Vin zou ook hebben aangegeven dat de slechte reviews vooral te wijten zijn aan de overacting van Momoa. Twee jaar geleden zat het er dik op tussen Vin en Dwayne Johnson. Dit was een beetje voor dezelfde reden, met name ‘wie nu eindelijk de ster was van de film’. Na de Black Adam (2022) flop heeft ‘The Rock’ echter vriend en vijand bezocht om te solliciteren voor een filmrol, want het zag er niet goed uit. Bijgevolg heeft hij een cameo-rol in Fast X gekregen en was het de bedoeling om het verhaal met Hobbs verder te zetten. Dwayne is binnenkort te zien in Red One (2023), wat ook al niet veel soeps zal zijn en zou werken aan een Big Trouble in Little China film waarover we niet weten of het een sequel of remake is.

1 Comment

  1. Fabian

    Toch bizar dat The Rock wil terugkeren naar F&F na zijn aanvaring met Diesel. Wat heeft hij hiermee te winnen, zeker nu dat de franchise zo goed als uitgemolken is.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *