Fast & Furious 7 (2015) ***½ Blu-ray review

Ik geef toe, ik ben gaandeweg een fan geworden van de Fast & Furious franchise. Het begon allemaal 14 jaar geleden met gierende banden in de straten van L.A. in The Fast and the Furious (2001) en deze Fast & Furious 7 / Furious Seven (2015) maakt de kring rond en eindigt de saga in deze stad. Maar in tussentijd neemt het wel een adembenemend bochtje naar Tokyo en Abu Dhabi. Het verhaal op zich stelt niet zo heel veel voor en bepaalde scènes lijken aan mekaar geplakt met visuele effecten, maar als je weet waarvan ze komen en wat deze franchise te verduren had de laatste jaren, bedek je zoiets met de mantel der liefde.

fast_and_furious_7_2015_poster.jpg

Korte inhoud: Furious 7 pikt de draad op na de gebeurtenissen in Tokyo Drift, een verhaal die komt na de gebeurtenissen in Furious 6. Nadat Dominic Toretto (Vin Diesel) lucht krijgt van een aanval op Luke Hobbs (Dwayne Johnson) en Han’s dood, beslist hij de aanval te beginnen op Deckard Shaw (Jason Statham), de oudere broer van Owen Shaw. En lang moeten ze niet zoeken naar deze ex-MI6 agent, want hij wil de crew uitschakelen. Gelukkige krijgen ze de hulp van Petty (Kurt Russell), een gouvernementele agent die weet heeft van een netwerk-systeem die Deckard zou kunnen traceren. Hiervoor heeft hij echter de hulp nodig van een hacker genaamd Ramsey (Nathalie Emmanuel) die ontvoerd werd. De crew zal haar eerst moeten bevrijden om nadien Deckard te kunnen stoppen.

Na de verwikkelingen in Furious 6 probeert Brian O’Conner (Paul Walker) zijn gezinsleven met Mia Toretto (Jordana Brewster) zin te geven, terwijl Dominic ook toenadering zoekt naar Letty Ortiz (Michelle Rodriguez) die nog steeds zit met geheugenverlies. Daarnaast is er opnieuw het komisch duo Tej Parker (Ludacris) en Roman Pearce (Tyrese Gibson) die zorgen voor de nodige comic-relief. Na de gebeurtenissen zullen ze allen tot het uiterste moeten gaan om datgene te beschermen waarvan ze houden: hun familie. Niet alleen hun relatie maar ook de mensen rondom hen, de crew. De tagline van de film luidt: Vengeance Hits Home, maar eigenlijk is dat maar een bijkomstigheid. Deze film gaat, naast de actie-scènes en de explosies, over familie en de vrees deze te verliezen.

Bij de slechteriken zien we – naast Jason Statham die hier echt wel bad-ass karakter speelt – de vechtmachine Tony Jaa. Er is een zalige vechtscène met Paul Walker in een gepantserde bus die op het punt staat van een klif te rijden. Daarnaast is er ook een gemene rol voor Djimon Hounsou, maar ook MMA vechtmachine Ronda Rousey laat Michelle Rodriguez alle hoeken van een penthouse zien, nadat MMA-vechter Gina Carano haar in de vorige film al liet kennismaken met hedendaagse vechttechnieken.

Regisseur Justin Lin (Fast and Furious 3, 4, 5 en 6) heeft in ieder geval de visuele code bepaald van de franchise, en in alle eerlijkheid heeft de nieuwe regisseur James Wan zijn stempel niet kunnen zetten. Anderzijds bewijst hij al even behendig te zijn met het horrorgenre (Saw, The Conjuring) als met de actiefilm, en is er nooit een moment waar de actie geforceerd overkomt – zoals dat soms wel het geval is met andere (drama-)regisseurs die een vechtscène moeten choreograferen. Maar hoe moet iemand zijn stempel zetten op een zoveelste sequel waar de hoofdacteur te midden van de productie sterft in een auto-ongeval. Komt daar nog bij dat iedereen eigenlijk het initiële gevoel had er de brui aan te geven. Uiteindelijk groeide het besef dat het waarschijnlijk ook de wens van Paul Walker zou geweest zijn om de film toch af te werken.


fast_and_furious_7_2015_pic01.jpgfast_and_furious_7_2015_pic02.jpgfast_and_furious_7_2015_pic03.jpg
fast_and_furious_7_2015_pic04.jpgfast_and_furious_7_2015_pic05.jpgfast_and_furious_7_2015_pic06.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment

En het is uiteindelijk een echte rollercoaster geworden, met harde vechtscènes en gespierde achtervolgingen met helikopters, drones, vliegtuigen en bussen en uiteraard sportauto’s. Het begin voelt wel wat onwennig aan en zelfs een tikkeltje cartoony, met een over-the-top Statham scène in een ziekenhuis en een race-scène met een geforceerde debuut cameo-rol van de Australische rapster Iggy Azalea. Maar na 20 minuten begint de film pas echt op snelheid te komen en voel je de dreiging en de spanning. De set-pieces zijn in ieder geval grootser, met een plezierige en compleet onwaarschijnlijke parachute-sprong met wagens uit een C-130 vrachtvliegtuig (cf. in het echt kunnen er tanks met parachutes gedropt worden, maar deze voertuigen verlaten het vliegtuig meteen met een ronde parachute. In de film blijven de wagens perfect zweven ZONDER parachute. In realiteit zouden ze meteen aan hoge snelheid rondtollen en hun parachute die ze later gebruiken zou zelfs nooit gebruikt kunnen worden gezien de oncontroleerbare draaibewegingen. Het is pure fysica in schril contrast met Hollywood-fysica), een high speed heist op een gewapende bus, een vlucht van een drone met raketten in de straten van L.A., een heftig opstootje tussen Dwayne Johnson en Jason Statham, maar het wow-moment speelt zich af in Abu Dhabi. Daar moet de crew inbreken in een W Motors Lykan Hypersport wagen, die in een kluis is opgeborgen op de 80ste verdieping van een glazen wolkenkrabber.

Uiteraard zit er her en der wel wat product placement. Dure wagens crashen kost immers geld. Maar de beste product placement in deze prent komt van InBev, die zowel de Belgische Ale als de Corona schaamteloos gaat promoten. Wees maar zeker van dat zoiets wel zijn weerslag zal kennen om de verkoop van Belgisch bier.

Het is gelukkig genoeg geen zoutloze hutsepot van vuurgevechten, stunts en gierende banden geworden. Het wordt nu al uitkijken naar de Blu-ray vanFast & Furious 7 om die making of te zien, want dit moet zonder enige twijfel behoorlijk interessant zijn. Paul Walker is van begin tot einde aanwezig in de film, ook al wordt Vin Diesel iets meer uitgespeeld als hoofdacteur. Naar het einde toe merk je dat de close-up shots van het gezicht van Walker tot een minimum zijn beperkt en dat er ook een paar digitale gezichtsreconstructies bij zitten, maar het valt allemaal best wel mee. James Wan heeft wat mij betreft de juiste beslissingen genomen.

Op het einde zit je toch wat met een krop in de keel wanneer je de laatste beelden ziet van de acteur en nadien een kleine blik van hem in de voorgaande films, op de voice-over stem van Vin Diesel. De film krijgt ongewild een dieptragische resonantie. Op dit moment spreekt de film niet meer tot het publiek dan wel tot de overleden Paul Walker. Pakkende cinema heet zoiets. Het moet een helse karwei geweest zijn om al deze puzzelstukjes in elkaar te steken, en chapeau aan scenarist Chris Morgan om de klus te hebben geklaard. Het duurt met zijn 140 minuten zeker 20 minuten te lang, maar ik heb er toch met volle teugen van genoten. Op 1 april 2015 kwam de film in première en het werd zoals verwacht een mega succes met 1.5 miljard euro en is zo de 5de meest succesvolle film ooit (los van de inflatie van de munt). Neem daar nog de 1.5 miljard bij van de 3de meest succesvolle film, Jurassic World (2015), en Universal Pictures heeft zowat het beste box-office jaar gehad in jaren – en we zijn nog maar begin augustus.

Op 12 augustus 2015 is het zover en komt de DVD en Blu-ray op de markt. Op de Blu-ray staat tevens de 146 min durende extended cut van de film (met 9 minuten extra beeldmateriaal). Daarnaast is er nog een karrenvracht aan making of filmpjes en deleted scenes. En gezien het succes van deze laatste film, komen er nog minstens drie Fast & Furious films.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 19 maart 2015

***Related Posts***
25/04/2015: Nog 3 Fast & Furious films op komst
05/02/2015: Een eerste blik op Fast & Furious 7
01/12/2013: Paul Walker overleden
13/09/2013: Furious 6 review
28/09/2011: Fast Five review
02/05/2011: Fast Five plundert de box-office
07/02/2011: Dwayne Johnson in vendetta-stijl in Faster
02/04/2009: Fast and Furious blu-ray tripack
26/08/2008: Fast & Furious teaser trailer
13/06/2005: Fast and Furious 3 in de startblokken


*** Fast & Furious 7 trailer ***

5 Comments

  1. Pieterke

    Ik keek wel uit naar dat gevecht tussen Paul Walker en Tony Jaa, maar was uiteindelijk niets bijzonders Toch tevreden dat die laatste film geen grote teleurstelling is, ook al vermoed ik dat je ‘mantel der liefde’ wel voldoende groot was 🙂

    Reply
  2. joris

    @Pieterke: Dat gevecht tussen Statham en Johnson zag er anders ook wel heftig uit!

    Reply
  3. Michel

    De film viel nog wel mee, op gelijke hoogte van de voorgaande twee.

    Reply
  4. Paul

    Als fan van het eerste uur van de franchise heb ik echt genoten van deze film. Lekker over de top, mooie effecten en inderdaad een mooi slot. Topper!

    Reply
  5. Nostra

    Mee eens dat de eerste twintig minuten ietwat rommelig waren, maar daarna zit de snelheid er goed in. Wel spijtig dat ze het nu zonder Paul Walker zullen moeten doen. Hopelijk denken ze niet dat ze nu elke keer 1,5 miljard zullen binnenhalen…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *