“The Last of Us” (2023) **** 4k UHD recensie

“The Last of Us” was aanvankelijk een mega-succesvol videogame voor Playstation, uitgebracht in 2013, met een apocalyptisch plot dat schatplichtig was aan bekende IP als” The Walking Dead” of I am legend. Veel van de ideeën en plot-elementen werden overgenomen maar daar bleef het gelukkig niet bij. De ontwikkelaars hebben een eigen wereld gecreëerd onder invloed van … schimmels. Niet alleen de omgeving maar ook de “zombies” waren geïnfecteerd en dat bracht opnieuw heel wat nieuwe intrige rond het gegeven van pakweg de clickers.

Korte inhoud: 20 jaar nadat de moderne beschaving is vernietigd door een parasitaire schimmel die zich nestelt in het menselijk brein en de controle over zijn slachtoffers overneemt, wordt Joel (Pedro Pascal), een geharde overlevende, ingehuurd om Ellie (Bella Ramsey), een 14-jarig meisje, uit een onderdrukkende quarantainezone te smokkelen. Wat begint als een kleine klus, wordt al snel een meedogenloze, hartverscheurende reis terwijl ze allebei de VS moeten doorkruisen. en van elkaar afhankelijk zijn om te overleven van rovers en zeer besmettelijke en kannibalistische mutanten.

Het resultaat is een geslaagde adaptatie en vreemd genoeg is het beste van de serie niet de letterlijke gekopieerde scènes uit de game dan wel de scènes waarin de schrijvers in hun wereld creatieve vrijheden hadden uitgewerkt. Deze serie blijft wel trouw aan de geest van het originele werk, wat ook logisch was gezien de serie werd gemaakt Neil Druckmann, één van de auteurs van het spel. Er zijn waarneembare sporen van originaliteit in de stilaan afgezaagde zombie-saga te vinden, maar Druckmann heeft samen met Craig Mazin (Emmy-award winnende schrijver van “Tsjernobyl”) – die de hoofdscenarist was – een knap script uitgeschreven. En uiteraard kunnen de fans van de game ofwel in de wolken zijn of kritiek hebben op bepaalde keuzes, maar op het einde van de rit moet je toegeven dat het een geslaagde onderneming was. De serie had ook iets van een miljoen kijkers en dat was niet onaardig. Wat mij betreft de beste game-adaptatie tot op heden, ook al vinden we de Mario Bros animatiefilm ook wel dik in orde.

En het heeft bloed, zweet en tranen gekost om deze film uiteindelijk verwezenlijkt te krijgen. Onze eerst post over de verfilming dateert van 2014 en toen was het zelfs nog niet zeker of het een film of een serie zou worden. De serie begint met een korte proloog om de oorsprong van de uitbraak te laten zien en doet dit zelfs met een tv-interview van een epidemioloog die zijn bezorgdheid uit voor schimmels. Vervolgens worden een paar vooruit in de tijd geprojecteerd. We bevinden ons dan in een wereld in puinhoop waarin niet-geïnfecteerde mensen grotendeels in quarantainezones leven onder strikte bewaking van militairen die een autoritair regime hanteren. Er is ook een soort ondergronds verzet, genaamd The Fireflies, dat dit systeem probeert omver te werpen en zo een meer democratisch systeem uit te werken. Deze groep heeft tevens een meisje ontdekt, genaamd Ellie, die werd getroffen door de infectie en niet geïnfecteerd werd. Het is een uniek geval en zou de sleutel kunnen zijn tot het vinden van een remedie. Samen met Tess (Anna Torv) probeert Joel het meisje te brengen naar de Fireflies via de broer van Joel (Gabriel Luna) ontmoeten.© Warner Home Video

Naast de goede vertolkingen van alle hoofdrolspelers, onderscheidt deze serie zich van andere post-apolalyptische drama’s door de gelaagde karakter-ontwikkelingen: ze dragen allemaal een verlies en zijn tegelijkertijd door hun omstandigheden tot een onmenselijk niveau gehard. Joel en Tess zijn buitengewoon efficiënt in wat ze doen, en daardoor zijn ze meteen interessant. Ellie van haar kant heeft een ongewone intelligentie, die zich vaak op een cynische of sarcastische manier uit, en dat maakt haar ook boeiend. Naarmate de afleveringen vorderen, concentreert de serie zich op de band tussen Ellie en Joel, want uiteindelijk is dit een verhaal over ouderschap en herstellen van wat ons tot mens maakt.

HBO Max lijkt geen limiet te hebben gesteld aan de uitgaven voor de recreatie van deze wereld. En toch is het geen “Game of Thrones” qua production design. Ik heb het gevoel dat de middelen goed werden gespendeerd en had zelfs gehoopt op iets meer middelen, zeker voor de eerste afleveringen die er voor mij net iets te basic uitzagen. Vanaf aflevering 3 waarbij de makers een compleet nieuwe verhaallijn aansnijden en aflevering 4 waar alles plots iets meer vaart begint te krijgen, zitten we op het puntje van onze stoel.

“The Last of Us” serie werd genomineerd voor maar liefst 25 Emmy’s, waaronder Beste Dramaserie en nominaties voor zowat alle hoofdrolspelers. De serie zal het moeten opnemen tegen “House of the Dragon”. De 9-aflevering tellende serie werd uitgebracht op op ongeëvenaarde beeldkwaliteit van 4K Ultra HD en de meeslepende geluidservaring van Blu-ray en DVD voor een onvergetelijke kijkervaring voor fans en liefhebbers van het genre. Ontdek ook meer dan 2 uur aan bonusmateriaal met onder andere 3 exclusieve shorts.


Review “The Last of Us” (2023)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** “The Last of Us” trailer ***


3 Comments

 1. Chloë

  Normaal niet mijn soort serie maar heb toch blijven kijken. Sterke vertolkingen en akelig verhaal.

  Reply
 2. Blackmoon

  Ik heb halverwege afgehaakt, maar ik heb ook de game niet gespeeld en vond alles toch wel heel sterk op Walking Dead lijken.

  Reply
 3. Filip

  De serie, hoewel vrij puik afgeleverd, is te kort en het verhaal gaat veel te snel. Je krijgt amper binding met de personages die je tegenkomt, doordat ze scenarieel vaak de kantjes ervan af liepen.
  Het is geen slechte serie, maar het komt niet in de buurt van het meesterwerk dat het spel is.
  Speel er maar eens doorheen als je dat nog niet gedaan hebt. Je zal daar geen spijt van hebben.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *