“House of the Dragon” (2022) **½ season 1 4k UHD recensie

Ik moet zeggen, de eerste aflevering van HBO’s “House of the Dragon” (2022) was veelbelovend, maar gaandeweg verloor het verhaal toch wat van zijn pluimen. Onvermijdelijk ga je vergelijken met het eerste seizoen van “Game of Thrones” en ook al zien de aesthetics er quasi hetzelfde uit is er één gloeiend verschild tussen beide series: deze “House of the Dragon” heeft niks van intrige of enige verhaallijn dat nog maar een beetje interessant is, daar waar “Game of Thrones” in zijn eerste seizoen minstens 5 intriges.

Korte inhoud: ‘House of the Dragon’ neemt de kijkers mee terug naar Westeros, ongeveer 200 jaar voordat Daenerys Targaryen aan de macht kwam, naar een tijd waarin haar familie de zeven koninkrijken regeerde. Nu we 100 jaar verder zijn in het bewind van Targaryen, geleid door koning Viserys Targaryen (Paddy Considine), zijn we getuige van een bloederige geboorte, brutale gevechten, sterfgevallen en draken die als tamme huisdieren in en uit de verhaallijn weven. Negen jaar na het bewind van koning Viserys I bedreigt de Triarchy, een alliantie gevormd door de vrije steden Essos, het koninkrijk door de Stepstones-regio te willen veroveren. En dus moet de koning zijn opvolger aanduiden voor de stabiliteit van het rijk te garanderen. Viserys wordt echter gedwongen te kiezen tussen zijn broer prins Daemon Targaryen (Matt Smith), een op macht beluste tiran en de veel jongere en onervaren prinses Rhaenyra Targaryen (Milly Alcock) die echter wél de taal van de draken spreekt. De rechterhand van de koning, Otto Hightower (Rhys Ifans) probeert er alles aan te doen om de koning te sturen en dat tegen de zin van Daemon, die zijn broer waarschuwt dat hij als koning zwak is en gemanipuleerd wordt. Ondertussen zien we dat er ook een goede band is tussen de dochter van Hightower, Alicent (Emily Carey) en Rhaenyra.

“Game of Thrones” was meeslepend omdat de personages zo multidimensionaal en boeiend waren. Deze prequel personages zijn opvallend oppervlakkig en oninteressant, met absoluut geen aanstekelijke eigenschappen. Ik ben oprecht verrast dat de meeste kijkers en critici deze serie in de hemel prijzen op Rotten Tomatoes, maar dan betrouw ik de site voor geen millimeter. Er is geen enkel personage geweest waarin ik geïnteresseerd kon raken of waar ik om kon geven. Bovendien is het acteerwerk middelmatig, het overtollige bloed overbodig en fake, had de serie een veel te simpel script en getelefoneerde plotwendingen. GOT was gebaseerd op heel wat personages, een overvloed aan regio’s met hun eigen specifieke achtergrond, evenals een verhaal dat alles samenbrengt. Afgezien van de franchise-naam voelt dit helemaal niet aan als GOT.

Het meest irritante aan dit seizoen was de bizarre time-jump waarbij een deel van de acteurs plots vervangen werd door andere acteurs. Er waren eerst geruchten dat het allemaal te maken had met de R-rated scènes die niet geschikt zouden zijn voor jonge actrice, maar deze uitleg houdt geen steek. Ze hadden alles moeten verder doen met dezelfde cast en deze switch was gewoon dwaas.

De eerste twee-drie afleveringen waren wel verrassend goed en de cast leek ook wel van niveau te zijn. Voornamelijk het duo Milly Allcock en Matt Smith waren het beste van de serie, enkel spijtig dat hun verhaallijnen gaandeweg verzwakte. De kleding, setdressing en cinematografie waren dan weer uitstekend. Negeer degenen die zeggen dat het allemaal te donker was, ik hield van de duistere ‘onderdompeling’. De verhaalelementen die werkten waren grotendeels de zaken die uit GOT kwamen. Ja de prequel serie zou zijn gebaseerd op George R.R. Martin’s Fire & Blood, maar er is hier blijkbaar toch iets verloren zijn gegaan. Ik heb het boek niet gelezen maar hier strookte er toch iets niet.

Vanaf brengt Warner de release uit met alle tien afleveringen, met meer dan een uur aan bonusfuncties plus twee geheel nieuwe, nooit eerder vertoonde features. House of the Dragon: The Complete First Season zal verkrijgbaar zijn op 4K Ultra HD Limited Collectable Steelbook Edition, 4K Ultra HD.


Review “House of the Dragon” (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

8 Comments

 1. Sam

  De eerste paar afleveringen van HOTD spraken me meteen aan, in tegenstelling tot de eerste paar van GOT. Grotendeels omdat de show draait om een gezin in crisis, dus het heeft allemaal iets persoonlijk. GOT heeft inderdaad wel veel subplots en intriges en we zijn niet gedwongen om tekens dezelfde kop te zien. Alles heeft ook een diepere politieke laag en loopt uiteindelijk naar het einde toe allemaal samen. HOTD heeft dat niet en is denk ik meer bestemd voor een jongeren publiek. Maar het ging na aflevering 5 wel allemaal snel achteruit.

  Reply
 2. Tom Heyse

  Ik denk dat je te veel vergelijkt met de eerste seizoenen van GoT. Het was misschien niet even goed, maar het gaf me net wél terug hetzelfde gevoel als toen, in tegenstelling tot de latere GoT seizoenen. En er zijn hier toch ook heel wat intriges? De time jump was één aflevering wennen, maar daarna ben je toch snel terug ‘mee’? En sorry, maar middelmatig geacteerd?! Rhys Ifans, Matt Smith, Emma D’Arcy, Paddy Considine,… ja wat een flutcast die niet kan acteren zeg.

  Dit is toch gewoon een 4+ sterren serie? Ik ben oprecht verbaasd dat je het zo laag scoort. Je mag Rotten Tomatoes dan niet vertrouwen, op IMDb heeft het ook gewoon een 8.5 rating hoor. En je kan best je (afwijkende) mening hebben, maar stel het dan ook zo voor (“ik vond dat” i.p.v. “dat was”.

  Reply
  1. Bird

   lol … Imdb, bedoel je die site waar fanboys massaal 10/10 geven en haters 0/10 en dat vaak nog voor de film in de zalen is? Imdb is nog minder betrouwbaar dan RT. Ik kijk meestal naar Metacritics, en daar is House of the Dragon toch ook geen immens succes.

   Check: https://www.metacritic.com/tv/house-of-the-dragon

   Reply
 3. Thorin

  Het is op z’n minst beter dan 7 en 8 maar ik had er ook veel meer van verwacht. De Lord of the Rings serie was op narratief vlak dan wel stukken beter.

  Reply
 4. Alex Beaumont

  Ik denk dat GoT beter was in het vertellen van verhalen, veel verschillende interessante plots, geweldige wendingen, mysterieuze queestes, terwijl HotD beter is in karakterontwikkeling. En daarom merk ik dat ik het meer heb voor HotD-personages dan voor GoT-personages.iIk was al erg verdrietig toen een GoT-personage stierf, maar ik voel dat ik er kapot van zal zijn als één van mijn favoriete HotD-personages zou sterven.

  Reply
 5. Kenneth

  GOT een tweede keer bekijken maakt de serie nog beter. Ik denk niet dat ik ooit House of the Dragon zal herbekijken.

  Reply
 6. Slave One

  Spektakel boven inhoud! House of the Dragon heeft er ongetwijfeld een spektakel van gemaakt van draken en bloederige gevechten, en veel complexe intrigers waren er niet los van het conflict tussen de kinderen van Viserys, maar toekomstige seizoenen zouden dit zeker kunnen veranderen, dus ik ben hoopvol.

  Reply
 7. Filip

  HotD is als heropgewarmde tomatensoep van de dag ervoor waar er geen balletjes meer inzitten. Het is hetzelfde in naam, maar zo flets en saai.
  Ik ben na zes afleveringen gestopt. Er zijn zo veel goede series te bekijken, dat je hier best je tijd niet aan verspilt.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *