Eerste aflevering van House of the Dragon laat niet veel steken vallen

Ik moet toegeven, ik was heel sceptisch over de prequel serie op “Game of Thrones”, zeker naar de toch wel teleurstellende afsluiter. Maar “House of the Dragon” voel net aan alsof George R.R. Martin de cast en crew opnieuw heeft kunnen inspireren. Het is nog te vroeg om een oordeel te vellen maar deze episode zet de juiste toon en vertoont voldoende maturiteit en inlevingsvermogen om een waardige aansluiter te zijn van de “Game of Thrones”.

Korte inhoud: ‘House of the Dragon’ neemt de kijkers mee terug naar Westeros, ongeveer 200 jaar voordat Daenerys Targaryen aan de macht kwam, naar een tijd waarin haar familie de zeven koninkrijken regeerde. Nu we 100 jaar verder zijn in het bewind van Targaryen, geleid door koning Viserys Targaryen (Paddy Considine), zijn we getuige van een bloederige geboorte, brutale gevechten, sterfgevallen en draken die als tamme huisdieren in en uit de verhaallijn weven. Negen jaar na het bewind van koning Viserys I bedreigt de Triarchy, een alliantie gevormd door de vrije steden Essos, het koninkrijk door de Stepstones-regio te willen veroveren. En dus moet de koning zijn opvolger aanduiden voor de stabiliteit van het rijk te garanderen. Viserys wordt echter gedwongen te kiezen tussen zijn broer prins Daemon Targaryen (Matt Smith), een op macht beluste tiran en de veel jongere en onervaren prinses Rhaenyra Targaryen (Milly Alcock) die echter wél de taal van de draken spreekt. De rechterhand van de koning, Otto Hightower (Rhys Ifans) probeert er alles aan te doen om de koning te sturen en dat tegen de zin van Daemon, die zijn broer waarschuwt dat hij als koning zwak is en gemanipuleerd wordt. Ondertussen zien we dat er ook een goede band is tussen de dochter van Hightower, Alicent (Emily Carey) en Rhaenyra.

Op een zeker ogenblik in het eerste seizoen zou er een sprong in de tijd gebeuren en krijgen we blijkbaar nieuwe acteurs voor bepaalde hoofdrollen, zoals de Britse Emma D’Arcy die de Australische Milly Alcock zal vervangen voor de rol van Rhaenyra Targaryen en de Britse Olivia Cooke die de Britse Emily Carey zal vervangen voor de rol van Alicent Hightower. De uitdagingen waarmee Rhaenyra als uitverkoren erfgenaam zal worden geconfronteerd, zullen pas volledig beginnen als ze een volwassen vrouw is en op twee fronten moet “strijden”: het slagveld en het geboortebed (zoals haar moeder haar zal vertellen). Een tijdsprong tussen een jongere Rhaenyra en een oudere versie van het personage was blijkbaar zeer noodzakelijk, hoe pijnlijk dat wel is voor de acteurs zelf én voor de kijkers die nu eigenlijk wel een band hadden met Milly en Emily. De mannen blijven blijkbaar gespaard van deze transitie. Persoonlijk had ik niet het gevoel naar twee tieners te kijken. Integendeel. Maar ik geef de makers het voordeel van de twijfel, zeker na een uitstekende eerste episode.

En wat met al die geruchten over geen gratuite seksscènes in de nieuwe serie, wel in het eerste seizoen krijgen we toch wel een paar expliciete sekssènes te zien, ook al is het naakte lichaam vaak heel subtiel ingepakt of met voldoende schemerlicht bedekt. De seksscènes in het eerste seizoen laten echter wel vermoeden dat de makers misschien ook Rhaenyra seksueel actief willen maken en dezelfde toestand willen vermijden met Emilia Clarke die toen te kennen gaf niet geheel comfortabel te zijn als vroege twintiger in een brutale verkrachtingsscène. Milly is er 22. Anderzijds, hebben ze effectief de mening gevraagd aan de actrice of gewoon geoordeeld dat een vrouw van 22 deze beslissing niet zelf kan nemen. Ik blijf het een bizarre zaak vinden. Ik ben in ieder geval benieuwd naar de volgende episodes.

9 Comments

 1. Siska

  Wat mij betreft een aangename verrassing gezien mijn verwachtingen niet al te hoog waren, hopelijk houden ze deze kwaliteit aan goed wetende dat ze heel veel geld hebben gesmeten met het eerste afleveringen en ze het met minder zullen moeten doen voor de komende edities (lees MINDER cgi). Als een GOT-fan kan ik dit zien als een nieuw superieur type GOT-drama voor een volwassen publiek. Mijn inziens zal het zeer succesvol zijn en we zullen het meer dan 10 jaar bekijken.

  Reply
 2. Arjen

  De eerste 5 minuten met dat draken toertje in de wolken mocht er van mijn part uitgeknipt worden. Ik ben er zeker van dat alleen deze sequentie tot 2 miljoen heeft gekost en het deed me niks. De cgi animaties waren zelfs niet zo overtuigend. Ze hadden misschien gewoon beter begonnen met een conflict. Maar al bij al heb ik er uiteindelijk nog wel van genoten. Vanavond de tweede episode.

  Reply
 3. MescaLiene

  Ben ik de enige die vond dat Paddy Considine zowat de slechtste acteur was die ze konden casten voor deze film en met alle respect voor Matt Smith, maar hij is wat mij betreft de tweede zwakste acteur in deze. Maar ja hoor, het zijn de vrouwen die opnieuw gecast moeten worden …

  Reply
  1. Filip

   Ik ga akkoord met de opmerking over de acteurs. Het lijkt erop dat ze een zwakke koning nodig hadden en dat ze voor een zwakke acteur kozen.
   Ook die Matt Smith laat geen goede indruk achter. Rhys Ifans is de enige die mij wat kon bekoren.

   Reply
 4. Vince Martens

  Ik vond het leuk. Kon niet echt een saai moment vinden. Ik bedoel, het is DONKER, maar dit is GoT waar we het over hebben.

  Favoriete personage tot nu toe is Corlys Valeryon. Hij lijkt sterk en scherp, mijn favoriet in de raad. Als iemand het meesterbrein van het Littlefinger-type wordt, hoop ik dat hij het is.

  Alle anderen zijn goed, alleen nog niet uitzonderlijk of inspirerend. De koning is een beetje verdrietig en depressief, maar die acteur is altijd zo lol. De prinses is prima, geweldige actrice, oppervlakkig karakter tot nu toe, ik heb geen idee wat haar drijft, maar zoals ik heb begrepen wordt ze weldra vervangen na de tijdsprong. De kwaadaardige oom vind ik wél perfect gecast, maar nog niet super interessant.

  Al bij al super degelijk.

  Reply
 5. Leon

  Ik vind het karakter van Daemon tot nu toe goed. Het lijkt erop dat ze zich voorbereiden op zijn villain-verhaal, maar ik hoop dat daar meer achter zit dan alleen ambitie en bitterheid. Ik ben benieuwd hoe zijn “relatie” met Rhaenyra vanaf hier zal verlopen.

  Reply
 6. Filip

  Met een hoger budget dan de eerste seizoenen van GoT, leek het een uitgemeten kans om tot dezelfde kwaliteit als GoT te komen (laten we de laatste seizoenen daarvan echter vergeten), maar na de eerste aflevering zijn ze naar mijn mening zelfs nog niet tot de middel gekomen van hun voorloper.
  De cast is een stuk zwakker. Het is deze keer niet Nina Gold, maar Kate Rhodes James die de casting director is, en hoewel die meid ook al een stevig palmares heeft: heel veel series, maar o.a. ook House of Gucci en The Last Duel, maar misschien als je A-listers voor je film kan kiezen heb je als casting director natuurlijk niet veel te doen; vond ik haar casting hier toch maar zwakjes over de hele lijn. Misschien heeft Kate toch een iets minder oog, of misschien was er gewoon niet veel volk geinteresseerd in deze GoT prequel, na de bagger die het de laatste seizoenen over zich heen kreeg?
  De eerste House of the Dragon aflevering was dan ook in mijn opinie een vrij zweverig gedoe. Het was meer een situatie schets dan het neerzetten van geslaagde intrigue. En opnieuw zie ik diezelfde fout. De eerste GoT seizoenen zijn hoofdzakelijk character driven. Ik herinner mij de eerste aflevering van GoT als Ned Stark’s introductie, de rode draad door die aflevering is “duty”, en hij ondersteund dat door een deserteur zelf te executeren en zijn zonen te laten toekijken om hen dat aspect juist duidelijk te maken. Het wordt zijn beweegreden en ook ondergang.
  De eerste aflevering van GoT zit ook tsjokvol. Hier op een rijtje wat daar allemaal gebeurd:
  – De white walkers tonen zich na 1000-en jaren ten noorden van The Wall.
  – De hand van de koning is dood, blijkt vermoord, waarschijnlijk door huis Lannister. De koning komt Ned Stark vragen om de nieuwe hand te worden.
  – Ondertussen huwt Daenarys met Drogo en komen we te weten dat haar broer uit is om de troon te veroveren met een leger van Dothraki. (en hints naar haar toekomst, ze neemt een bad in kokend water (hitte deert haar niet) en krijgt later drakeneieren als huwelijkscadeau)
  – Jaimie duwt Bran de dieperik in nadat zijn incestueuze relatie met de koningin, zijn zus, door Bran wordt ontdekt.
  Er worden hier al maar liefst 4 intrigues geopend in de eerste aflevering.

  Contrasterend met House of the Dragon, waar de enige “intrigue” als je dat al mag noemen, is de troonopvolging en wie dat zal worden…en that’s it.

  Ook de introducties van de personages is van heel andere kwaliteit. Bekijk nog maar eens de eerste aflevering van GoT en bedenk dan al eens hoeveel personages je te zien krijgt en van hoeveel je al iets van hun karakter kent.
  In tegenstelling weet ik van de karakters uit House of the Dragon heel weining, behalve welke functie ze uitoefenen. Ik heb momenteel geen persoonlijkheid ontdekt in de hoofdpersonages. Ik weet bvb totaal niet wat de prinses wil, behalve dat ze niet echt troonopvolger wou zijn.

  Slechte adaptatie, of misschien is er gewoon niet genoeg achtergrond in de Fire en Blood boeken.
  Maar zeker niet van dezelfde kwaliteit als GoT, jammer genoeg.

  Reply
  1. Filip

   Net aflevering 2 gezien. Dit is uiterst zwak imo.
   Het blijft draaien rond 1 intrigue, en geen enkele scene is op zich interessant.
   Ik denk dat alleen de production value het ding hier nog wat staande houdt.

   Reply
   1. Filip

    EP 7…Jeezes H Christ…this show is boring AF…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *