Rotten Tomatoes manipuleert ratings voor Disney+ series

Het was eigenlijk geheel bij toeval, maar bij het schrijven van de post over het Batgirl-treinongeluk vond ik het bizar dat “Ms Marvel” (2022) – een serie in regie van Adil El Arbi en Bilall Fallah een 98% Fresh Rating had op Rotten Tomatoes (hier is een screencap alvorens ze dit gaan bijstellen). Ik had de eerste afleveringen gezien en vond deze eigenlijk maar zwakjes. Meer nog, het acteerwerk in de serie was bijzonder zwak en qua genre is het geheel niet echt vernieuwend ondanks dat het de minoriteiten in de verf wil zitten en dus de woke-approved-zegel draagt, geheel in lijn met de nieuwe politiek van de M-SHE-U. Ik ben misschien met mijn 22-jarige leeftijd te oud voor deze serie maar ik ken Studio 100 producties waar het verhaal en het acteerwerk veel beter was.En toen zag ik iets opmerkelijk. De serie had blijkbaar 265 reviews, waarvan 256 Fresh waren. En daar ging toch een alarmbelletje af. Er zijn in de geschiendenis van de tv-serie slechts een handvol series die op Rotten Tomatoes 300 en meer reviews hebben (ik denk dan aan Game of Thrones of Star Wars series), maar doorgaans ligt het aantal reviews komende van gevalideerde journalisten tussen de 50 en de 150. Ter vergelijking heb ik eens een top-serie erbij gehaald, zoals het ULTRA POPULAIRE Stranger Things van Netflix. Voor het eerste seizoen had de serie 91 review, het tweede 150, het derde seizoen 140 en uiteindelijk het 4de en laatste seizoen 184! En hier hebben we het over Ms Marvel die geen kat heeft gezien. Ik heb ook eens vergeleken met huidige series in 2022 en wat merk je: het aantal reviews schommelen van 15 tot 124.


Het tweede wat me is opgevallen is dat je de reviews NIET kan bekijken. Wanneer je klikt op Rotten Reviews verschijnen er geen reviews en bij de Fresh reviews telde ik er maar 7 en er was geen knop om meer reviews te laden. En dan uiteindelijk de ratio “Fresh” reviews tegenover “Rotten” houdt geen steek. Imdb halen alle afleveringen met moeite 7/10. Conclusie: ER ZIJN GEEN 265 REVIEWS, MAAR HOOGUIT 30, en het cijfer werd opgesmukt.

Wat mij toen is opgevallen is dat er nog meer Disney+ series waren waar het aantal reviews werd opgesmukt en je geen toegang hebt (of slechts gedeeltelijk) tot de reviews. Bij andere series van Netflix of Apple TV had je dat niet en kon je alle reviews raadplegen in de lijst. Dat Rotten Tomatoes in het verleden al niet zo betrouwbaar was met Captain Marvel (2019) of Black Panther (2020) was al duidelijk, maar dat hier nu een patroon in zit laat vermoeden dat RT een contract heeft met Disney. En dat ondergraaf uiteindelijk elke geloofwaardigheid van om het even welke RT score, want blijkbaar kan je met geld een betere score afkopen. Dat de site inkomsten moet maken kan ik begrijpen, en dat doen ze ook met banners, maar dit is pure manipulatie van een filmrating.

2 Comments

 1. Jen

  Marvel is de laatste tijd bezig met hun culturele en religieuze representatie van hun personages uit te breiden, dus de introductie van Kamala Khan, ook bekend als mevrouw Marvel in de MCU, was in dat opzicht logisch. Echter, ik heb vorige maand de serie gezien en net als alles rondom Phase 4, heeft het niet veel om het lijf. In essentie voelt het aan als een saaie tienerdrama dat veel dichter bij High School Musical staat dan wat dan ook.
  Dit hebben gezegd, ik heb nog nooit enige waarde gelegd in Rotten Tomatoes. Uiteraard is er manipulatie en wie veel geld heeft (zoals Disney) kan ook rekenen op meer coverage.

  Reply
 2. Dennis

  Verbaast me niet veel, het lag zo voor de hand dat zoiets gebeurt. Ben nu wel benieuwd hoeveel geld ze hiervoor betalen

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *