HBO’s Chernobyl uit op Blu-ray

Vergeet het laatste seizoen van Game of Thrones, de serie van 2019 is zonder twijfelen deze “Chernobyl” (2019) mini-serie van Craig Mazin, die ons een blik geeft van wat er zich allemaal heeft afgespeeld tijdens de grootste nucleaire ramp ooit. Volgendeweek 2 oktober 2019 is de serie uit op Blu-ray maar wij konden reeds een exemplaar voor jullie bespreken.

Korte inhoud: Chernobyl dramatiseert het waargebeurde verhaal van één van de ergste door de mens veroorzaakte catastrofes in de geschiedenis. De miniserie richt zich op de nucleaire fabrieksramp die plaatsvond in de Oekraïense SSR (Sovjetunie) in april 1986, en onthult hoe en waarom het gebeurde. We zien de catastrofe door de ogen van de omwonende, de werknemers van de kerncentrale, de ordediensten en pompiers en de politici die het gehele zooitje zoveel mogelijk wilden verzwijgen. Valery Legasov (Jared Harris) kreeg van Michail Gorbatchev (David Dencik) de opdracht om samen met Boris Shcherbina (Stellan Skarsgård) de ramp te gaan onderzoeken.

Ik wist eigenlijk maar bitter weinig over deze ergste nucleaire ramp die de mensheid ooit heeft gekend, met tienduizenden doden en zieke mensen als gevolg, met een dramatische impact op de ecologie, en zware economische en politieke gevolgen. Tsjernobyl is vandaag een verlaten plek, begrensd door spooksteden, die nog steeds voor een lange periode onbewoonbaar blijven. De serie beschrijft de verschrikkelijke gebeurtenis die plaatsvond in de nacht van 26 april 1986 in de energiecentrale opgedragen aan Lenin. En het meest opmerkelijke aan de serie is zijn authentiek karakter maar ook de verschillende interne conflicten tussen wetenschappers en politici, alsook het menselijk drama van mensen die eerst het gevaar niet inzagen om nadien geconfronteerd te worden met aftakeling en dood.

Meer dan 30 jaar later zijn de littekens van de catastrofe nog steeds zichtbaar en betalen individuen nog steeds de prijs. Met een briljante vertelstijl tasten we de gebeurtenissen af en worden we geconfronteerd met de passiviteit en de nalatigheid van de ingenieurs en het gebrek aan besluitvorming door de autoriteiten die meer bezig was met hun imago dan levens te redden. Maar ook aan helden is er geen gebrek. De pompiers die nietsvermoedend de brand kwamen blussen waren zich niet bewust van wat er echt was gebeurd en de straling die door hun lijf schoot of de 3 vrijwilligers die de sluis moesten openzetten om het water onder de gloeiende kern weg te pompen om nog een grotere nucleaire explosie te voorkomen, goed wetend dat ze nadien een gruwelijke dood zouden sterven in de komende uren of dagen.© 2019 HBO / Warner Bros Home Entertainment Belgium

Het acteerwerk is van een superieur niveau en dat is hoofdzakelijk te danken aan de goede casting van Europese acteurs, gaande van Jared Harris, Stellan Skarsgård tot Emily Watson en Jessie Buckley.

De regisseur Johan Renck, die al actief was op series als Breaking Bad, The Walking Dead en Bloodline, schotelt scènes voor die hard binnenkomen, afgewisseld met meer poëtische scènes, zoals shots met overvliegende vliegtuigen boven spelende kinderen dansend in een regen van radioactief afval. Ook al werd er ook gedraaid in Chernobyl is de grote meerderheid van de scenes opgenomen in Litouwen, en je wordt echt wel ondergedompeld in die communistische steden met hun grote kale woonblokken. HBO heeft in ieder geval het grote geschut bovengehaald voor deze serie met een productiebudget van 250 miljoen dollar, in een poging om alles zo getrouw mogelijk in beeld te brengen.

Kortom het zijn 5 meeslepende, spannende, angstige en opwindende afleveringen die op het netvlies zullen blijven plakken en een gezicht geeft aan de gebeurtenissen die wij misschien op onze tv hebben gevolgd en waarbij weerman Armand Pien niet alle waarheid kon/mocht vertellen over de ramp, en terwijl de Duitse kinderen binnen werden gehouden de dagen na de ramp, mochten de Belgische kinderen buiten spelen.

Op de Blu-ray staan tevens een pak extraatjes gaande van achter-de schermen footage tot een kijk op het tot stand komen van het project en analyse van de gebeurtenissen.

rating

Beoordeling: 5 / 5

Recensie door op 9 juni 2019

*** Chernobyl trailer ***

5 Comments

 1. Bart Talpe

  Is een serie om tegen even stil bij te worden, want het kon blijkbaar nog allemaal erger zijn geweest omwille van een handvol idioten.

  Reply
 2. veronika

  Ik was 8 maand oud toen Chernobyl gebeurde maar gelukkig heeft mijn ma toen niet veel buiten gelopen. Wel erg dat er bij ons geen voorzorgsmaatregelen zijn genomen.

  Reply
 3. Robbe

  Het schijnt dat de regeringsleiders in Rusland niet te spreken zijn over de populaire miniserie dat ze nu een nieuwe serie willen maken over Tjernobyl maar dan met de CIA als grote boosdoener 😀

  Reply
 4. Govert

  Tja kijk eerst in je eigen achtertuin zou ik zeggen
  Nevada hiroshima bikini eilanden radio actieve experimenten op geestelijk gehandicapte , zwarte mannen en soldaten op eigen bodemetc etc
  Als hbo echt ballen had was de serie daar over gegaan
  Nou ziet het er naar uit dat het 250 miljoen dollar budget rechtstreeks van het pentagon af komt

  Reply
 5. Camila

  keigoeie miniserie dees. Ik ken te weinig van nucleaire installaties maar dit was toch wel een eye-opener.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *